0

Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență presupune și restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale persoanei

Președintele României, dl. Klaus Iohannis, a decretat luni, 16 martie 2020, starea de urgență pentru 30 de zile pe tot cuprinsul României, pentru a da autorităților centrale și locale posibilitatea de a acționa mai eficient și coordonat în vederea stopării răspândirii coronavirului, dar și pentru reducerea efectelor cauzate de manifestarea acestuia. Între măsurile de primă urgență care se vor lua gradual se află: izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea; măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice; închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat; limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective; interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului; închiderea temporară a unor localuri publice (restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor organizații și entități) etc. Pot fi restrânse parțial sau total unele drepturi ale persoanei cum ar fi: libera circulație; dreptul la viață intimă, familială și privată; inviolabilitatea domiciliului; dreptul la învățătură; libertatea întrunirilor; dreptul de proprietate privată; dreptul la grevă; libertatea economică.

Articolele 6 și 7 ale decretului precizează: (6) Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite prin prezentul decret și prin ordonanțele emise de ministrul afacerilor interne. (7) Instituțiile sprijină structurile Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea acestuia, în îndeplinirea misiunilor, conform legislației în vigoare.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.