0

Rusia. Curtea Constituțională permite folosirea locuințelor ca loc de închinare a credincioșilor

O hotărâre a Curții Constituționale din noiembrie 2019, speră avocații comunităților religioase neînregistrate sau cu posibilități materiale reduse, va ajuta la clarificarea cadrului legal confuz din Rusia privind întâlnirile pentru închinare ce se desfășoară în afara clădirilor religioase recunoscute oficial și va ajuta atât indivizii, cât și comunitățile religioase să evite amenzile. Curtea a declarat că furnizarea de spații rezidențiale organizațiilor religioase pentru închinare și / sau utilizarea lor ca adresă legală „nu constituie o încălcare a legii și nu poate servi drept bază pentru urmărirea penală a cetățenilor conform unui anumit articol (art. 8.8) din Codul funciar”.

Curtea Constituțională a Federației Ruse

Sunt situații în care autoritățile decid că unele autorizații de construcție obținute de biserici sau alte entități religioase nu corespund cerințelor și intentează procese civile pentru ca lăcașele de cult ale acestora să fie demolate ca „structuri neautorizate”.

Grupurile neînregistrate care nu au statut juridic clar sunt desemnate drept „grupuri religioase” în conformitate cu Legea religiei. Ele trebuie să anunțe autoritățile despre existența lor și să furnizeze numele și adresele tuturor membrilor lor, precum și adresele în care au loc toate întâlnirile. Fără statut juridic, nu pot cumpăra sau închiria proprietăți în numele lor sau să le transfere legal și, prin urmare, se bazează pe persoane private care le permit să folosească spațiu pentru întâlniri de închinare, spații care figurează, în mod normal, ca spații rezidențiale sau comerciale.

Astfel că multe comunități religioase înregistrate cu statut juridic nu pot deține propriile lăcașe de cult, ceea ce îi obligă să folosească proprietăți rezidențiale sau comerciale pentru întâlnirile lor.

„Astăzi, asociațiile religioase au zeci, dacă nu chiar sute, de case de rugăciune și spații pentru activități religioase amenajate pe proprietăți rezidențiale private, în complexuri rezidențiale sau pe proprietăți utilizate sezonier drept case de vacanță, de exemplu”, scriau Igor Ianșin și Ievgheni Șestakov pe site-ul Svoboda Verit (Libertatea credinței).

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.