0

EXPLICAȚII BIBLICE 27 MAI

Data: 27 mai 2018

Tema: Familia creștină – Zidirea unui altar curat

Text: Faptele Apostolilor 5:1-11

Verset de aur: Faptele Apostolilor 4:33 

Idea centrală: Biruința familiei creștine are la bază altarul închinării și ca mireasmă curăția sufletului.

Scopul lecției: Conștientizarea familiilor de nevoia unei vieți curate trăite în prezența Domnul și conștientizare a prezenței Sale pretutindeni.

Introducere

Textul de față este un exemplu dramatic apărut în perioada de început a bisericii creștine în una din familiile ce o compuneau. Biserica- familia lui Hristos avea să fie diferită de orice altă instituție pământească și să traseze norme, principii și standarde pentru orice familie de pe pământ. Chiar și exemplele dramatice cum este cel al lui Anania și Safira servesc drept pildă în felul în care ne raportăm ca familii la persoana și lucrarea lui Dumnezeu. 

1. O familie sănătoasă va funcționa mereu în jurul unui altar

Imaginea altarului provine din vremea vechi-testamentală fiind o parte integrantă a vieții de închinare a poporului evreu. Conceptul de altar este unul cu semnificații spirituale profunde, aducând împreună pe om și Dumnezeu în dorința de reconciliere, pe baza unei jertfe. 

Desigur că nu la un altar istoric ne referim, ori la unul făcut de mâini omenești ci mai degrabă, în cuvintele apostolului Pavel, trupurile noastre ca jertfe vii. Altarul ardea împreună cu jertfa orice sentiment al mândriei personale, al ambițiilor nerealiste și al dependențelor false de lucrurile acestei lumi, aducând în viața celui venit acolo smerenie, dedicare, mulțumire, teamă, uimire, supunere. Sunt exact realitățile care stau la baza unei binecuvântate uniri dintre un bărbat și o femeie. 

Anania și Safira erau în acte o familie, soț și soție, mergeau chiar la biserică și de ochiul uman superficial puteau fi percepuți ca oameni dedicați. Ochiul Domnului însă a văzut dincolo de aparenţă, scoțând la iveală altarul propriului eu, al imaginii fals create, al dorinței de a imprsiona, al imitării faptelor religioase.

2. Altarul nu se moștenește, ci este rezultatul dedicării personale

Asemeni acestei familii nefericite, alte și alte familii cred că un altar se moștenește ori se împrumută sau se ridică doar în situații de criză. Adevărul e că fiecare familie are ADN spiritual distinct iar unirea dintre cei doi și rezultatul acestei uniri (copiii) rezultă în realități unice ale dedicării față de Dumnezeu. Rugăciunea, cititul Scripturii, cântarea, timpul petrecut împreună în jurul mesei, timpul în discuții unii cu alții fără interferențele tehnologice moderne sunt materialele din care este construit altarul familiei. Cine are un astfel de altar nu se clatină niciodată. 

În viața de familie, totul începe și se termină la altar, harul lui Hristos descris în capitolul 4:33 este rezultatul unei astfel de apropieri de Domnul.

3. Fiți sfinți după cum Eu sunt sfânt!

Mintea noastră poate merge în cele mai înalte locuri și poate primi încurajare și motivație dumnezeiască pentru o viață sfântă. În același timp, lăsată liberă, poate coborâ în cele mai negre văi ale adâcului încălțată fiind cu presupuse motivații religioase. Este experiența celor doi, experiență condamnată pe loc de apostolul Petru și pedepsită cu aceeași promptitudine de Dumnezeu. Curăția a fost și rămâne marea provocare pentru mintea, inima și altarul familiilor noastre. Aceata a fost marea isptită de-a lungul veacurilor pentru poporul evreu. Au amestecat mereu jertfele pentru Dumnezeu cu mireasma ambițiilor personale ori cu condimentele plăcerilor firești. Întruparea, moartea, înălțarea lui Hrisos și revenirea Sa după cei aleși este cel mai clar mesaj al lui Dumnezeu despre importanța curăției. Nici unul nu am fost curați înaintea sfințeniei lui Dumnezeu. Fiul Său a trebuie să moară pentru ca noi să avem harul incredibil de mare de a fi schimbați. Acum, prin Duhul, Hristos își curățește Biserica Sa pentru a o prezenta înaintea Tatălui fără pată. Apostolul Ioan ne spune că cine are speranța aceasta în el (a revenirii Domnului) se curățește.

Aplicații

1. Ia-ți un timp cu familia și discută despre acest altar. Îl aveți? Este în centru?

2. Cât de importantă este sfințirea în familia ta? Cum lucrați la ea practic?

3. Este mărturia voastră ca familie în concordanță cu realitatea din inimă?

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.