0

EXPLICATII BIBLICE 8 IANUARIE

Data: 8 Ianuarie 

Titlul lecției: Sfânta Scriptură în viața credinciosului

Text: 2 Timotei 3:16-17

Verset de aur: Psalmul 119:105

Ideea centrală: Dumnezeu vorbește prin Scriptură

Scop: să înțelegem că, citind Scriptura, trebuie să ne schimbăm viața și să-i ajutăm pe alții

Explicații contextuale și exegetice 

Scriptura are două trăsături fundamentale: este insuflată de Dumnezeu și folositoare, ceea ce înseamnă că oricine citește fie întreaga Scriptură, fie un anumit paragraf din Scriptură poate fi sigur de cel puțin două lucruri: că autorul Scripturii este însuși Dumnezeu și că citirea Scripturii îi aduce un beneficiu sau un profit măsurabil. Prin urmare, paternitatea lui Dumnezeu asupra Scripturii și profitabilitatea Scripturii sunt două chestiuni ce trebuie avute în vedere de către oricine citește Scriptura pentru că aceste două trăsături ale ei au urmări directe în viața cititorului, acestea fiind vizibile în patru domenii distincte: învățătura (doctrina), mustrarea (certarea), îndreptarea (corectarea) și înțelepțirea (disciplinarea). 

Cu alte cuvinte, orice om care citește Scriptura trebuie să fie conștient de faptul că citește cuvinte rostite de însuși Dumnezeu și că acestea au consecințe în viața sa în patru aspecte vizibile de către oricine: modul în care înțelege învățăturile din Scriptură, felul în care Scriptura îi vorbește doar lui, personal mustrându-l pentru lucrurile mai puțin bune din propria lui viață, faptul că se va simți îmboldit să-și schimbe viața în funcție de ce citește în Scriptură și, nu în ultimul rând, realitatea că toate acestea îl vor disciplina la modul cât se poate de concret ajutându-l astfel să crească întru înțelepciune. Toate aceste patru domenii ale vieții însă au un singur scop; astfel, cititorul Scripturii va dobândi mai multă învățătură simțind mustrarea lui Dumnezeu pentru lucrurile nepotrivite din viața sa pe care ulterior va căuta să le îndrepte ajungând în cele din urmă să-și îmbogățească propria viață prin disciplină și înțelepciune ca să fie în stare să înțeleagă îndreptățirea lui Dumnezeu, adică faptul că Dumnezeu, în calitatea sa de autor al Scripturii, îl consideră neprihănit (nevinovat) prin credința în Cristos în ciuda păcatelor sale pe care le poate îndrepta cercetând Scripturile. 

De îndată ce pricepe aceste realități, cititorul Scripturii își dă seama că îi aparține întru totul lui Dumnezeu și că în această calitate trebuie să fie un om pregătit și cât mai bine instruit în chestiuni ce țin de cunoașterea învățăturii Scripturii, primirea mustrării din Scriptură, schimbarea vieții cu ajutorul Scripturii și creșterea întru înțelepciune din Scriptură. Abia după ce ajunge să dobândească aceste patru lucruri în propria sa viață fiind pe deplin convins că Dumnezeu îi vorbește prin Scriptură într-o manieră care îi schimbă viața în mod continuu și radical, omul reușește să ajungă la un statut care să-i permită să facă fapte bune, ceea ce înseamnă că nimeni nu poate face fapte bune care să conteze cu adevărat înaintea lui Dumnezeu fără a citi Scripturile și fără a-și schimba viața după îndemnul lui Dumnezeu prin Scripturi. Pentru facerea de fapte bune e nevoie de antrenament și efort duhovnicesc prin citirea Scripturilor în calitatea lor de cuvânt insuflat de către însuși Dumnezeu pentru schimbarea vieții oricărui om care le citește și dorește să priceapă cum l-a socotit Dumnezeu nevinovat prin credința în Isus Cristos în ciuda păcatelor și vinovăției sale și cum, în urma acestei lucrări dumnezeiești, poate ajunge să facă fapte bune spre folosul altora.

Aplicații

1. Citește Scriptura fiind convins că aceasta este Cuvântul lui Dumnezeu. Orice alt fel de citire a Scripturii e lipsit de folos și nu aduce cu sine schimbarea vieții. Dacă Scriptura e doar o altă carte pentru tine, atunci citirea ei nu-ți va schimba viața și orice faptă bună vei dori să faci va putea fi socotită oricum însă nu ca faptă bună. Dacă vrei să-ți schimbi viața și dacă vrei să-i ajuți și pe alții să-și schimbe viața, atunci trebuie să începi să citești Scriptura fiind întru totul convins că este cuvântul lui Dumnezeu pe care el însuși l-a insuflat spre folosul nostru și al altora. Nimic în afară de Scriptură nu schimbă viața omului, prin urmare dacă vrei să ai o viață nouă în Isus, care este și una veșnică în Dumnezeu, atunci trebuie să citești Scriptura.

2. Nu te împotrivi îndemnurilor din Scriptură. Oricine citește Scriptura fiind convins că aceasta este însuși Cuvântul lui Dumnezeu, adică Dumnezeu însuși este autorul cuvintele pe care le citește în Scriptură, își va da seama că Dumnezeu îi vorbește prin Scriptură, iar când Dumnezeu vorbește omul ascultă și face tot ce-i spune Dumnezeu, aceasta însemnând de cele mai multe ori necesitatea de a schimba anumite lucruri din propria viață. Dacă Dumnezeu te mustră și te îndeamnă să schimbi un anumit lucru din viața ta, nu I te împotrivi, ci schimbă-ți viața. Altfel, nu doar că nu vei putea înțelege cum ai fost socotit nevinovat înaintea lui Dumnezeu în ciuda păcatelor tale, dar nici nu vei putea fi de folos altor oameni care-și doresc o viață nouă și curată.

3. Fă fapte bune. Dacă citești Scriptura fiind convins că Dumnezeu este autorul ei care-ți vorbește în permanență mustrându-te și, în egală măsură, înzestrându-te cu înțelepciunea ce te ajută să-ți schimbi viața, atunci trebuie să știi că ești în stare să faci fapte bune spre folosul altora. De îndată ce înțelegi că Dumnezeu ne explică prin Scriptură că ne-a considerat nevinovați în ciuda păcatului nostru și a vinovăției noastre înaintea lui prin credința noastră în Isus Cristos, reușești să-ți dai seama că prin învățătură, mustrare, îndreptare și înțelepțire Dumnezeu te-a făcut un om capabil de fapte bune și în stare să-i ajute pe alții explicându-le nu doar importanța iertării oferite de Dumnezeu, ci și întâietatea Scripturii în viața celor ce se încred în Dumnezeu. Prin urmare, dacă te încrezi în Dumnezeu, nu vei putea să nu citești Scriptura. 

Sugestii practice

Fă-ți un program de citire a Scripturii dacă crezi cu toată covingerea că ceea ce citești sunt cuvintele lui Dumnezeu care-ți vorbește ori de câte ori deschizi Scriptura. Schimbă orice aspect al vieții tale despre care știi că trebuie schimbat și dacă te hotărâști să-l schimbi, atunci fii convins că Dumnezeu însuși îți cere acest lucru prin cuvintele Scripturii. Fii convins că Dumnezeu îți vorbește prin Scriptură ca să înțelegi că te-a considerat nevinovat chiar dacă erai vinovat, iar de îndată ce înțelegi această lecție, du-te și spune-o și altora. Nu în ultimul rând, ajută-i pe alții ori de câte ori ai ocazia pentru că Dumnezeu te-a pregătit vorbindu-ți prin Scripturi.

Întrebări pentru discuții

Cine este autorul Scripturii?

La ce e bună Scriptura?

Se schimbă sau nu se schimbă viața celui care citește Scriptura?

Vorbește sau nu vorbește Dumnezeu prin Scriptură? Dacă da, de ce și cum?

Care sunt urmările citirii Scripturii?

Prof. univ. dr. CORNELIU C. SIMUȚ

Biserica Baptistă Emanuel din Oradea

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.