0

Reflecții despre viitor: După 25 de ani de „Liceul Teologic Baptist Timișoara”

Liceul Teologic Baptist TimisoaraLiceul Teologic Baptist din Timișoara a ajuns prin harul lui Dumnezeu și implicarea unor oameni inimoși la frumoasa vârstă de 25 de ani. Au trecut încet sau repede, pot spune doar cei implicați din prima zi și până astăzi. Cu siguranță au fost și piedici, chiar de la început, dar Dumnezeu a răsplătit atât curajul de a se lupta cu sistemul, al fondatorului școlii, pastorul Petru Dugulescu, cât și perseverența unui colectiv de dascăli dăruiți, conduși de profesorul Ilie Dănuț, directorul Liceului.

Astăzi, Liceul Baptist din Timișoara se află în rândul primelor cele mai bune cinci licee din județul Timiș, ceea ce demonstrează calitatea și determinarea elevilor și a profesorilor din școală. La acest ceas aniversar doresc să transmit în numele Comunității Baptiste Timișoara aprecierea noastră pentru tot ceea ce a fost frumos în acești 25 de ani, cât și recunoștința care i se cuvine lui Dumnezeu pentru modul providențial în care ne-a condus până acum. Cu siguranță avem o istorie frumoasă, cu siguranță avem ce învăța din această istorie, dar sub nicio formă nu trebuie să rămânem blocați în istorie.

În luna octombrie, 2013, revista Historia a realizat un sondaj menit să ofere o imagine a modului în care românii percep istoria. Este interesant de observat cît de mult le place oamenilor să se refugieze în trecut, un trecut mitic, adesea chiar mistificat. Este bine să reflectăm la trecut, dar să nu rămânem blocați în trecut. Această tentație o au și creștinii care tot mai des, în ultimul timp, se refugiază intr-un trecut legendar și povestesc cu multă pasiune despre cât de perfect și cât de bine era odată totul „pe vremea noastră”.

Poate vă întrebați de ce există tendința refugierii în trecut, sau a blocării în trecut. Intr-un articol intitulat: „Românii se refugiază în trecut, ca o soluție pentru năpasta prezentului„, apărut in revista Historia din octombrie 2013, Corneliu Riegler prezină un răspuns interesant: „În mod clar, românii, ca și alte popoare, se refugiază în trecut, un fel de viitor anterior, probabil ca o soluție pentru năpasta (calamitate, nenorocire grea) prezentului, un trecut plin de speranță și opțiuni care vindecă și care poate fi imbunătățit, înfrumusețat, adaptat, redecorat, un remediu pentru suferințele din viața reală. O falsă soluție care ne arată cât de puțin învățăm din istorie.”

Este bine să să reflectăm la trecut, dar nu pentru a ne refugia intr-un fel de trecut mitic, ci pentru a învăța din trecut, dar mai ales pentru a ne pregăti pentru viitor. În Eclesiastul 8:1, Solomon pune o întrebare provocatoare: „Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor?” Un răspuns potrivit ar fi cu siguranță următorul: Acela care se pregătește pentru viitor, care nu rămâne blocat în trecut și nu risipește oportunitățile prezentului. Provocarea care stă în față Liceului Baptist din Timișoara la acest ceas aniversar este de a reflecta despre viitor. An de an ștacheta a fost ridicată tot mai sus, iar în viitor această tendință trebuie să continue.

Pentru că suntem la un moment de mulțumire și evaluare vă provoc pe toți cei implicați într-un fel sau altul în viața acestui liceu, elevi, profesori, părinți și slujitori ai bisericilor baptiste din Comunitatea Timișoara să reflectăm împreună la viața noastră, la scopul și menirea noastră, dar și la viitorul școlii noastre. Vă provoc în calitate de pastor, fost profesor, dar mai ales de părinte, să ne întrebăm ca și înțeleptul rege Sololomon: „Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor?” Cu siguranță nu cel care se refugiază în trecut sau cel rămas blocat în trecut! Înțeleptul este acela care se încrede în Dumnezeu în prezent, învață din trecut și se pregătește pentru viitor. Soli Deo Gloria!

Pastor Samuel Tuțac
Președinte Comunitatea Baptistă Timișoara

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.