0

EXPLICATII BIBLICE 31 IULIE

Calendar 2016Data: Iulie 25 – 31

Tema: Fii răbdător ca Isus

Text: Matei 24:1-14

Versetul de aur: Matei 24:13 – „Dar cine va răbda până la sfârșit, va fi mântuit.”

Ideea centrală: Să învățăm cum să fim răbdători ca Domnul Isus, în mijlocul încercărilor de care are parte orice creștin.

 

Explicații contextuale și exegetice

Evenimentele din acest text au loc în apropierea Ierusalimului, după ce Domnului Isus I-au fost arătate clădirile Templului, clădirea principală cu anexele sale. Bucuria și mândria evreului din perioada Evangheliilor a fost clădirea Templului, o clădire impunătoare, care a fost o reconstrucție în urma asediului realizat de către general roman Pompei din anul 63 î. Cr. În anul 19 î. Cr. clădirea a fost recondiționată de către regele idumeu Irod, printr-o încercare de temperare a poporului revoluționar iudeu, construcție ce a durat zece ani, dar care a fost finalizată deplin doar în anul 64 d. Cr. Partea tristă a acestei construcții stă în faptul că doar la șase ani de la terminarea tuturor lucrărilor de restaurare, Templul a fost incendiat și distrus de către soldații romani. Candelabrul, masa pentru punerea înainte și alte obiecte au fost duse la Roma, evenimente suprinse pe arcul de triumf al lui Titus.

În urma acestei prezentări, Domnul Isus descrie evenimentele ce vor avea loc în Ierusalim, în viitor, și îi încurajează pe ucenici la formarea unui caracter care să poată depăși situațiile critice. Acest caracter se va valida în momentul în care vor avea loc evenimentele tragice din Ierusalim, dar și în urma persecuțiilor de care vor avea parte ucenicii. Domnul Isus nu prezintă încercarea credinței ca fiind singulară, ci le prezintă evenimente cu manifestări multiple, dar toate au o singură soluție: un caracter asemănător cu Domnul Isus. Acest discurs al Domnului vine în întâmpinarea și demolarea mândriei naționaliste iudaice, și anume Templul, și le îndreaptă privirile spre importanța răbdării și necesitatea propovăduirii Evangheliei, dincolo de granițele Iudeii, până la marginile pământului. Profeția Domnului Isus s-a împlinit ad-literam, astfel că în urma incendiului declanșat de către un soldat roman, Templul a ars în întregime, iar aurul cu care a fost poleit s-a topit și a curs printre pietre. După stingerea incendiului, soldații romani au dat la o parte fiecare piatră, pentru a putea recupera aurul, fapt care a dus la împlinirea profeției.

Acest discurs și-a avut împlinirea în anul 70, dar poate fi de asemenea interpretat în lumina principiilor ca un text escatologic, care urmărește sfâșitul istoriei, momentele de final când va avea loc sfârșitul lumii. Întrebarea din mintea ucenicilor și a cititorului este Cum aș putea să rezist în mijlocul acestor evenimente? Domnul Isus oferă un răspuns, pentru a-i putea pregăti să depășească necazurile de care le-a vorbit.

 

Aspecte teologice și aplicații

 

Un ucenic al Domnului Isus va avea răbdare în urma cunoașterii Lui

Domnul Isus îi avertizează pe ucenici de faptul că aceste clădiri minunate vor ajunge niște dărâmături, din care nu vor rămâne două pietre împreună. Uimirea ucenicilor este prezentată în versetul 3 prin utilizarea conjuncției temporale când, care prezintă siguranța faptului că evenimentele vor avea loc. Problema nu este dacă vor avea loc aceste încercări, ci distanța temporală între momentul lor și momentul descoperit. În fața acestei întrebări Domnul Isus nu dă răspunsul așteptat, ci prezintă o soluție prin care oricine dintre urmașii Lui care vor trece prin situații grele, să fie în stare să le depășească. Soluția dată de Domnul este menționată în versetele 4 și 5 ca fiind o cunoaștere intimă a Domnului Isus. Expresia băgați de seamă are însemnătatea de atenționare, pentru că există posibilitatea în dreptul ucenicilor de a fi înșelați de către cristoși falși. Soluția Domnului este o cunoaștere apropiată față de El, pentru a putea evita dezastrul amăgirii. Evenimentele escatologice prezentate de Domnul includ amăgirea diabolică, înșelarea dacă este cu putință a aleșilor, urmate fiind de prigoniri și suferințe, însă totul începe de la o relație profundă cu Domnul Isus. Cei mulți care vor veni cu pretenții cristice vor avea puterea de a înșela pe mulți (versetul 5), însă apropierea și intimitatea cu Dumnezeu îl va alerta pe cel credincios, astfel că el nu va fi între cei mulți înșelați, ci între cei puțini, dar prigoniți.

 

Un urmaș al Domnului Isus va avea răbdare de dragul Lui

Ulterior înșelării din partea cristoșilor mincinoși, vor urma frământări politice, geografice, neajunsuri și boli. Problemele cresc în intensitate, astfel că de această dată vor apărea alături de înșelători, și probleme de securitate, evenimente ce amenință viața însăși, și determină adoptarea unor decizii radicale, totul pentru siguranța propriei vieți. Veștile de războaie și războaiele, niciodată nu vor fi un motiv de liniște, ci din contră, un mare motiv de îngrijorare. Domnul afirmă că aceste lucruri trebuie să se întâmple, nu este dacă, ci când, însă siguranța este dată de încurajarea pe care Domnul o aduce prin nu vă înspăimântați. Evenimentele care însoțesc frământările politice sunt cutremure, foamete și boli, lucruri care se vor întâmpla, indiferent dacă ucenicii se vor frământa sau nu. Intensitatea crește prin prigoniri și crime chiar, iar ura pentru urmașii Lui va deveni pandemică, la scară internațională. În cadrul acesta sumbru, cum vor rezista ucenicii? Soluția este pentru Numele Meu. Aceste lucruri se vor petrece din pricina faptului că ucencicii Îl vor iubi și vor dori să fie de partea Lui, indiferent de încercările care vor veni. Dragostea de Cristos reprezintă acea rădăcină pentru un creștin care poate răbda, astfel că răbdarea nu este un scop în sine, ci un rezultat al iubirii. Într-o relație de familie, dacă s-a epuizat rezervorul iubirii apare nerăbdarea, o mamă ce-și iubește copilul, îi rabdă toate neascultările și chiar dacă îl pedepsește, o face cu o dragoste rănită. Treptele răbdării pornesc de la o relație adâncă cu Domnul Isus și continuă cu formarea unei iubiri, care va genera răbdare pentru momentele de încercare (războaie, cutremure, foamete, ciumi, prigoniri, omorâri, trădări, ură din toate părțile).

 

Un urmaș al Domnului Isus va avea răbdare de dragul Evangheliei

Partea de final este anunțată de Domnul Isus ca fiind o escaladare a răului, iar consecința va fi că sentimentul iubirii va fi diminuat. Dragostea este combustibilul pentru răbdare, astfel că Domnul leagă o altă consecință de faptul că dragostea se va răci, anume că va scădea nivelul răbdării. Importanța ei este capitală, pentru că ea va demonstra calitatea de copil de Dumnezeu, sau o va invalida. În fața încercării, credința unui om sau se va valida, sau se va invalida. Escaladarea încercărilor are ca scop validarea credinței sau invalidarea ei. Motivul pentru care un creștin trebuie să rabde, nu este doar pentru că este copilul lui Dumnezeu, dar și pentru ca Evanghelia să fie răspândită în toată lumea. Această prezentare a Evangheliei, chiar cu prețul încercării, se dorește a fi o mărturie pentru toate popoarele. Nimeni nu se va scuza în ziua veșniciei că în națiunea lui Evanghelia nu a ajuns, fiind astfel motivat la Marea Judecată. Scopul este vestirea Evangheliei, acest anunț al ispășirii oferite de Domnul Isus celor ce cred, iar cine nu va dori, nu va avea nicio scuză. Interesant este că Domnul anunță că Evanghelia este prezentată ca mărturie, lucru ce arată încă de la început că vor fi respingeri, iar reușita nu va fi dată de succes, ci de prezentarea ei de către creștini care, din iubire de Domnul Isus, vor fi dispuși să rabde pentru El încercările ce vor veni. Principal este ca mesajul să fie transmis, iar mesagerul este adiacent. Această vestire a Evangheliei, dintr-o inimă care Îl cunoaște pe Dumnezeu și Îl iubește, când va ajunge la capătul lumii, va însemna sfârșitul lumii. Răbdarea unui creștin nu va fi la infinit, ci Domnul afirmă că este o perioadă specifică, în care omul este așezat sub povara răbdării, ieșind de acolo mai biruitor.

 

Întrebări pentru discuții

  1. Evenimentele prezentate de Domnul Isus sunt atât de actuale, cum putem noi să trecem cu biruință peste încercările care ne amenință viața?
  2. Conștient de iubirea pe care o ai acum, cum crezi că vei trece prin încercările de care se vorbește aici?
  3. Ce ar trebui schimbat în viața ta ca să Îl poți cunoaște mai bine pe Domnul Isus?

 

 

Păstor Andy Schoger, schoger2000@yahoo.com

Biserica Baptistă Peștiș, Bihor

 

 

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.