0

EXPLICAȚII BIBLICE 3 IULIE

Calendar 2016Data: 27 iunie – 3 iulie

Tema: FII RELEVANT CA ISUS!

Text: Marcu 2:15-22

Verset de aur: Marcu 2:21

Ideea centrală: Domnul Isus Se așteaptă ca noi (credincioșii) să fim roditori și ne dă toate resursele de care avem nevoie pentru a rodi. El este exemplul nostru în a fi plini de Duhul Sfânt și de roada Lui.

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

Lucrarea Domnului Isus a fost diferită de lucrarea învățătorilor religioși ai vremii Sale. Ea nu era însă diferită doar de dragul de a fi diferită, ci diferența se datora valorilor și scopurilor foarte diferite dintre Isus și oamenii religioși ai vremii Sale. Pentru ca lucrarea Lui să fie folositoare și de succes, trebuia să fie relevant.

Textul lecției noastre de azi Îl găsește pe Isus într-un loc și într-o situație unde fariseii nu ar fi putut fi găsiți niciodată: în casa și la masa unui vameș, adică a unuia care aduna taxele pentru romanii ce stăpâneau peste evrei; și nu doar atât, ci la această masă erau mulți alți vameși și păcătoși împreună cu Isus și cu ucenicii Lui.

Înțelegem concepția lui Isus despre lucrarea pe care a venit să o facă nu doar din faptul că, după ce L-a chemat pe Matei (Levi) să Îl urmeze, a fost dispus să meargă în casa acestuia și să vorbească prietenilor și colegilor acestuia despre pocăință, ci și din cele două întrebări adresate de către farisei (împreună cu cărturarii) ucenicilor lui Isus și lui Isus Însuși.

            De ce mănâncă El și bea cu vameșii și cu păcătoșii?

Probabil că era o întrebare grea pentru ucenici, de vreme ce ei nu au răspuns la ea. Cu cât erai (te considerai) mai neprihănit în felul fariseilor, cu atât te fereai de către cei ce erau considerați păcătoși. În nici un caz nu ai sta cu ei la masă, lucru ce ar putea să îți pericliteze reputația și lucrarea în fața societății religioase. Ucenicii știau toate astea, posibil unii din ei chiar să fi stat inconfortabil la acea masă. Isus i-a scos din încurcătură răspunzând pentru ei. Din cuvintele Sale desprindem relevanța lucrării Sale pentru păcătoși, în sensul că nimeni nu este neprihănit prin el însuși, ci în fața lui Dumnezeu toți sunt păcătoși care au nevoie de salvare/pocăință. El a venit în această lume să cheme pe toți oamenii la mântuire și de aceea trebuie să meargă la ei acolo unde sunt, să creeze contexte unde aceștia pot veni și asculta mesajul Lui. El a prețuit mai mult dragostea de oameni decât reputația și conduitele sociale ale vremii.

            „Pentru ce ucenicii lui Ioan și ai fariseilor postesc, iar ucenicii Tăi nu postesc?”

Ca urmare a răspunsului clar și răspicat al Domnului Isus, oamenii religioși vin cu o altă întrebare. El nu S-a lăsat niciodată prins în capcana regulilor și a convențiilor religioase, ci, dimpotrivă, a căutat să Își facă ucenicii să înțeleagă sursa, limitele și lipsa de utilitate a acestora cu scopul de a fi în stare să ia deciziile spirituale cele mai bune în funcție de situația de față.

Domnul Isus descrie lucrarea Sa ca ceva nou. Nu critică postul, care era foarte important (El Însuși a postit 40 de zile), dar vrea să arate ucenicilor Lui că noile lucrări au nevoie de forme noi. Dând două exemple cu petecul la haină și cu burdufurile de vin, Domnul Isus provoacă la înțelegerea situației așa cum este ea: sunt momente când postul se potrivește și momente când nu e necesar. Fiecare lucru trebuie făcut și urmărit nu ca un ritual sau din inerţie, ci fiecare din ele trebuie să funcționeze bine în cadrele create de Dumnezeu.

 

Aplicaţii:

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru chemarea Lui pentru noi de a ne pocăi și de a veni la adevărata viață. Oare noi am fost gata să ne chemăm toți cunoscuții să Îl vadă pe Salvatorul nostru?

 

Acceptăm provocarea Lui de a ne apropia de oameni cu dragoste și de a nu ne separa de ei pe criterii de neprihănire/îndreptăţire personală. Cei păcătoși au nevoie de cineva care să îi cheme la pocăință.

  • Ne ducem cu consecvență la întâlniri cu oamenii pe care Domnul i-a pus în aria noastră de responsabilitate cu scopul de a vesti ceea ce Domnul a făcut în viața noastră și vrea să facă și în a lor?

 

Ne cercetăm închistarea în forme și tradiții fără viață.

  • Nu cumva ne-am lăsat prinși în practici care nu mai sunt de actualitate pentru oamenii de azi, ci le ținem doar pentru că așa le-am „primit” de la înaintașii noștri?

 

Ne evaluăm relevanța lucrării noastre.

  • Suntem deschiși să mergem între oamenii păcătoși să le arătăm lumina în timp ce ne păzim nepătați?
  • Ne văd cei din jur ca o speranță, pentru că simt că le putem fi de real folos în venirea la Domnul și înaintarea pe Calea Domnului?

 

Ne verificăm atent motivațiile pentru disciplinele spirituale pe care le practicăm.

  • Nu cumva am făcut din ele doar indicatoare că suntem neprihăniți și îi judecăm pe alții care au libertate de a nu le practica cu consecvența cu care le practicăm noi?
  • Sunt ele îndeplinite pentru liniștirea conștiinței noastre sau mijloace de îmbunătățire a relației noastre cu Domnul?

 

Ne lăsăm atenționați despre schimbarea formelor.

  • Nu cumva încercăm să menținem și să forțăm viața pe care o dă Domnul Isus Cristos în niște forme și șabloane vechi?
  • Înțelegem că viața care vine de la Domnul tinde să schimbe formele existente (este normal acest aspect) și are nevoie de altele pentru a putea crește și a se dezvolta? Căutăm noi “haine” și “burdufuri” noi?

 

Sugestii practice:

Invită un prieten necredincios la un serviciu al bisericii și discută cu el despre cât de relevant a fost pentru el fiecare aspect al serviciului. Fă același lucru și cu un credincios. Apoi, compară răspunsurile lor și meditează la diferențele dintre spusele lor (dacă sunt diferențe).

 

Gândește-te la lucrurile pe care tu le faci și ți se pare că alții nu le fac destul de mult, sau destul de bine ca tine. Te mai ajută ele în vreun fel? Care este rostul pe care îl mai au ele în viața ta? Cum ai putea să îi ajuți și pe alții să vadă folosul lor?

 

Adu-ți aminte de bucuria vieții cu Domnul și roagă-te să o recapeți (în caz că ai pierdut-o). Ce forme ar trebui schimbate ca să o lași să se exprime și să crească? Ești gata să faci acele schimbări?

 

 

Întrebări pentru discuţii:

  1. Ce a căutat Domnul Isus în casa lui Levi?
  2. De ce era o problemă pentru alții prezența lui Isus la acea masă?
  3. Ce lucruri Îl făceau pe Isus să stea la părtășie cu vameșii și păcătoșii?
  4. Ce urmărea Isus atunci cu păcătoșii? Ce urmărește El astăzi?
  5. Cât de important este postul în viața credinciosului?
  6. Cât de importantă este motivația cu care ne ținem tradițiile și disciplinele spirituale?
  7. Cât de deschiși ar trebui să fim pentru lucruri noi în viața de credință și de biserică?

 

 

Păstor Emanuel Moisa, emimoisa@yahoo.com

Biserica Baptistă Harul, Seleuș

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.