Tema: FII APROAPE DE CEI ÎNDURERAȚI, CA DOMNUL ISUS!
Text: Marcu 5:21-43
Verset de aur: Marcu 5:34, 36
Ideea centrală: Suntem chemați să susținem pe ce îndurerați, să îi sprijinim şi să îi ajutăm în situația de suferință în care se află.
Explicații contextuale și exegetice:
Contextul Biblic
Domnul Isus revine pe malul de vest al Marii Galileii, întorcându-Se din ținutul Gadarenilor, care se afla pe malul de răsărit al Galileii. În curând, aici s-a aflat în centrul unei mari mulțimi. Iair, un fruntaș al sinagogii, un tată disperat, a alergat la Domnul Isus și L-a rugat să se ducă să-Si pună mâinile peste fiica sa bolnavă, ca să fie vindecată. De asemenea, o femeie grav bolnavă, cu o suferință de doisprezece ani, care a dorit vindecarea, s-a atins de Domnul. Acest text biblic Îl arată pe Domnul Isus fiind aproape de cei îndurerați, oferindu-le izbăvirea în pofida bolii incurabile și a morții.
- Domnul Isus este aproape de toți oamenii – vs. 21
Deși Mântuitorul se întoarce dintr-o lucrare încheiată recent, El are timp să îi primească pe toți oamenii care vin continuu la El. Domnul Isus a avut întotdeauna milă față de cei îndurerați și i-a slujit cu dragoste (Mat. 9:36, 14:14, 20:34; Marc.1:41, 6:34; Luc.7:13).
- Domnul Isus răspunde la rugăciunea celui îndurerat – vs. 22-24
Iair este omul care în momente de mare durere gândește limpede și știe ce trebuie să facă pentru a fi izbăvit. El se închină Domnului și se roagă Lui arătând că nădăjduiește în El.
Fiul lui Dumnezeu ascultă rugăciunea lui Iair, nu fiindcă era un fruntaș al sinagogii, ci fiindcă acesta și-a pus încrederea în El.
- Domnul Isus izbăvește pe cel îndurerat care se bizuie pe El – vs. 25-34
În drum spre casa lui Iair are loc vindecarea unei persoane grav bolnavă, care apelează la puterea Sa. După cum și apostolul Pavel spune: “credința vine în urma auzirii;” (Rom. 10:17), femeia care era bolnavă de doisprezece ani aude despre Domnul Isus și în inima ei crește credința în Mântuitorul. În credința sa, ea trebuia să facă un lucru mic, și anume doar să se atingă de Domnul. În schimb, minunea în viața ei o săvârșea puterea lui Dumnezeu.
Domnul Isus oferă ocazia mărturiei persoanei îndurerate care s-a bizuit pe El. Aceasta, închinându-se Domnului, vorbește deschis despre experiența sa de viaţă, despre suferința sa. Însă, mărturia Mântuitorului despre această persoană este una inedită, și anume izbăvirea acesteia este mai întâi sufletească și apoi fizică.
- Domnul Isus oferă binecuvântări nesperate celui îndurerat care se încrede total in El – vs. 35-43
Domnul Isus oferă ceea ce nimeni nu poate da celui profund îndurerat. Acțiunile celor apropiați familiei lui Iair s-au rezumat la a duce vestea morții, la a plânge și la a se tângui din cauza decesului fiicei lui Iair.
Domnul acționează “fără sa țină seama” de mesajul tragic adus de cei care vin din casa lui Iair. El este singurul care are putere asupra vieții și a morții. Astfel, cere credinţă celui îndurerat: “Nu te teme, crede numai!”
Încrederea totală în Mântuitorul aduce din partea Domnului transformarea de care are nevoie pentru a depăși situația de durere. Datorită harului lui Dumnezeu, Iair are parte de învierea fiicei sale, de minunea de care are nevoie pentru a fi mângâiat.
Aplicații:
Observăm ceea ce face persoana îndurerată, persoana care, deși nu mai are motivația omenească pentru a trăi în pace, are încrederea totală în Dumnezeu. În zilele când suntem confruntați cu necazuri și suferințe, să nu uităm cuvintele Domnului “Nu te teme, crede numai!” Apostolul Pavel scrie: “să nu vă întristați ca ceilalți, care n-au nădejde.” (1 Tes.4:13)
În timp ce astăzi mulți oameni se ating mai mult de obiecte de cult, puțini sunt aceia care “se ating” de Domnul Isus. “Se ating” de Domnul doar cei care se încred în El, care, cu toate că au o problemă ce este peste puterea lor, își doresc vindecarea – izbăvirea, care doresc puterea lui Dumnezeu în viața lor și care sunt gata să vorbească deschis cu Domnul despre problema lor și să mărturisească lucrarea lui Dumnezeu în viața lor.
Lucrarea lui Dumnezeu în viața celor îndurerați este mai mare decât necazul pe care aceștia l-au suferit. Cuvintele Mântuitorului “Fiică, credința ta te-a mântuit; du-te în pace și fii tămăduită de boala ta”, precum și “Nu te teme, crede numai!” evidențiază faptul că Domnul Isus este aproape de cei îndurerați pe care îi iubește și îi izbăvește la timpul hotărât de El și după planul Său. Un alt exemplu în acest sens este oferit in Evanghelia după Ioan capitolul 11 cu ocazia morții lui Lazăr: „Doamne, iată că acela pe care-l iubești este bolnav.”
Suntem chemați, după modelul Domnului Isus, să fim aproape de cei îndurerați slujindu-i cu darurile spirituale și resursele pe care Dumnezeu ni le-a dat.
Sugestii practice:
Atunci când suntem îndurerați:
– să nu uităm de experiențele binecuvântate cu Dumnezeu;
– să nu ne pierdem nădejdea;
– să împărtășim Domnului situația noastră;
– să ne încredem în Domnul și să așteptăm în tăcere ajutorul Său.
Atunci când semenii noștri sunt îndurerați să nu uităm că au nevoie de ajutorul nostru, că suntem o unealtă în mâna Domnului pentru slujirea lor și să facem tot ce ne este în putere pentru a transmite dragostea lui Dumnezeu.
Să fim siguri că Domnului îi pasă de noi și este aproape de noi datorită dragostei Sale care nu se schimbă.
Întrebări pentru discuții:
Ce învățăm din exemplul Domnului Isus, în privința relaționării cu cei îndurerați?
Care este motivația noastră pentru a fi aproape de cei îndurerați?
Există situații în care nu trebuie să fim aproape de cei îndurerați?
Există argumente care ne scuză pentru faptul că nu am fost aproape de cei îndurerați?
Cum trebuie să fim, ce inimă să avem pentru a ne putea apropia de cei îndurerați?
Ce trebuie să facem pentru a reuși să fim aproape de cei îndurerați?
Ce ar trebui să așteptăm de la cei îndurerați după ce le-am fost aproape?
Care sunt urmările faptului că am fost aproape de cei îndurerați?
Păstor Ion Damian, damianion@yahoo.com