Data: 13-19 iunie.
Tema: FII RODITOR CA ISUS!
Text: Ioan 15:1-11
Verset de aur: Ioan 15:4, Galateni 5:22-23
Ideea centrală: Domnul Isus Se așteaptă ca noi (credincioșii) să fim roditori și ne dă toate resursele de care avem nevoie pentru a rodi. El este exemplul nostru în a fi plini de Duhul Sfânt și de roada Lui.
Explicaţii contextuale și exegetice
Aceste învățături au fost date de Isus ucenicilor Lui în timpul de părtășie intimă pe care l-a avut cu ei după instituirea Cinei și înainte de a merge în grădina Ghetsimani, unde urma să fie prins, apoi judecat și condamnat la moarte.
Domnul Isus folosește o imagine cunoscută lor pentru a ilustra ce așteaptă de la ei și în ce fel pot realiza acest lucru: vița de vie. El se descrie a fi Vița în care ucenicii sunt mlădițe și al cărei vier/proprietar este Dumnezeu Tatăl.
Subiectul viței nu este unul nou în lucrarea lui Dumnezeu cu oamenii. În Vechiul Testament, Israel era numit/comparat cu o vie: via lui Dumnezeu. (Ps. 80.8, Is. 5.7, Ier. 2.21). Din punctul de vedere al lui Dumnezeu, această vie nu a adus roadele dorite/așteptate de El. De aceea, Domnul Isus a spus ucenicilor că El este adevărata Viță. Este via care a adus și continuă să aducă roadele dorite de Dumnezeu.
Intervențiile lui Dumnezeu în viața ucenicilor sunt asemănate cu procesul curățirii viei. Așa cum vierul curăță mlădițele care aduc roade pentru a nu risipi seva, ci a o investi în roade viitoare, la fel și Dumnezeu intervine în viața credincioșilor pentru a curăța domeniile care aduc mai degrabă pierderi decât roade. Avem și un avertisment pentru credincioșii neroditori, că vor fi tăiați și îndepărtați de resursele lui Dumnezeu, lucru ce va duce la uscarea lor și în final la arderea lor, asemenea mlădițelor neroditoare.
Cea mai mare parte a acestei metafore, a viței, se referă însă la relația credincioșilor cu Domnul Isus Însuși. Așa cum mlădița nu poate rodi de la sine, ci aparține viţei și își primește seva pentru a rodi, nici credinciosul nu poate rodi fără o dependență totală de Domnul Isus. Toate lucrurile necesare rodirii spirituale nu pot fi obținute, nici măcar înmagazinate/păstrate, de către credincios singur; ele pot continua să vină în viața credinciosului doar în măsura în care acesta este continuu alipit de Domnul Isus într-o relație continuă.
Domnul Isus folosește cuvântul a rămâne în trei feluri diferite, descriind ucenicilor modul în care această legătură poate fi păstrată și dezvoltată, singura ce asigură o rodire reală, îmbelșugată și care aduce glorie lui Dumnezeu.
Rămâneți în Mine și eu voi rămâne în voi. Accentul este pus pe grija de a nu ne îndepărta de Isus, conștienți fiind că despărțiți de El nu putem realiza succese spirituale. În timp ce El ne pune la dispoziție resursele necesare rodirii, noi trebuie să le primim din mâna Sa în fiecare zi prin Duhul Sfânt.
Rămâneți în Mine și cuvintele Mele să rămână în voi. Accentul este pus pe ascultarea de Isus, prin credință, și care duce la ascultarea rugăciunilor noastre. Rodirea nu este realizată doar cu efortul nostru, ci prin primirea lucrurilor bune cerute de la Dumnezeu.
Rămâneți în dragostea Mea. Accentul este pus pe o relație caldă de ascultare din iubire. Doar când motivația ascultării poruncilor este corectă, atunci legătura cu Dumnezeu este plăcută inimii credinciosului, îi aduce bucurie și îl face eficient în rodirea spirituală pentru Împărăția Lui.
Aplicaţii
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru marea binecuvântare de a fi ucenicii lui Isus și de a avea parte de resursele pe care El ni le pune la dispoziție. Posibilitatea de a fi conectați cu Dumnezeu ca fii ai Lui, bucuria de a primi adevărul din Scripturi, încurajarea, întărirea și călăuzirea Duhului Sfânt de care avem zilnic parte, toate acestea nu sunt meritul nostru, ci darul lui Dumnezeu pentru noi.
Acceptăm cu bucurie rolul nostru în Împărăția lui Dumnezeu, acela de mlădițe care aduc roadă spirituală: roada Duhului să se vadă în noi, asemenea lui Isus; faptele noastre bune să provoace lauda adusă de cei din jur lui Dumnezeu; oamenii să fie câștigați pentru Împărăție, sufletele să fie salvate din pierzare și integrate în biserica lui Christos.
Ne cercetăm nivelul de rodire și identificăm lucrurile care ne fac ineficienți în împlinirea chemării noastre. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru roada adusă prin relația noastră bună cu Domnul Isus și prin lucrarea Duhului Sfânt. Îi cerem discernământ pentru a descoperi lucrurile bune (sau care ni se par bune) dar care ne îndepărtează de experimentarea intimității părtășiei cu Domnul Isus și astfel ne fac neroditori.
Ne evaluăm părtășia cu Domnul Isus. Suntem cu adevărat dependenți de El și de harul Lui, experimentând viața Lui supranaturală? Sau ne bazăm, de fapt, pe noi înșine, pe abilitățile și pe experiența noastră?
Ne măsurăm credința de a împlini învățăturile lui Isus în viața de zi cu zi. Trăim învățăturile cristice prin puterea Duhului Sfânt? Experimentăm promisiunea primirii tuturor lucrurilor prin rugăciune și roada care aduce glorie lui Dumnezeu?
Ne întrebăm dacă iubirea lui Isus ne mai atinge inima și dacă răspunsul nostru de iubire arătat prin ascultarea poruncilor Sale ne mai aduce bucurie mare în suflet. Suntem pasionați și îndrăgostiți de Mirele nostru și Îl așteptăm cu bucurie?
Sugestii practice
Fă un studiu al lucrurilor în care şi-a investit Domnul Isus timpul, resursele, însăși viața Lui. Apoi vezi care din aceste lucruri sunt o prioritate pentru tine și care nu.
Scrie-ți într-un tabel activitățile pe care le faci timp de o săptămână. Vezi apoi câte dintre ele nu sunt eficiente pentru rodirea ta spirituală. Roagă-te și începe împreună cu Dumnezeu să le cureți din viața ta.
Dacă nu folosești deja, începe un jurnal al timpului tău de părtășie cu Domnul Isus. Scrie-ți învățăturile prinse de la El, rugăciunile la care aștepți intervenția lui Dumnezeu și răspunsul/roadele pe care le primești.
Întrebări pentru discuţii
- De ce spune Isus că El este adevărata Viță?
- Ce așteaptă Domnul Isus de la noi ca ucenici ai Lui?
- Care sunt lucrurile pe care Dumnezeu Tatăl le face în viața credincioșilor referitoare la rodire?
- Ce lucruri ne pot îndepărta de Domnul Isus și ne fot face nefolositori Împărăției lui Dumnezeu?
- Cum putem dezvolta o relație de dependență cu Domnul Isus, care să ne ducă la o rodire îmbelșugată?
- Ce ne împiedică să rămânem conectați la dragostea Domnului Isus aducătoare de bucurie?
- Care este rolul Duhului Sfânt în acest proces de rodire în continuă creștere?
Păstor Emanuel Moisa, emimoisa@yahoo.com