0

EXPLICATII BIBLICE 17 IANUARIE

Calendar 2016Data: Săptămâna 11–17 Ian. 2016

Tema: ISUS: SALVAREA DIVINĂ PENTRU NOI

Text:   Luca 19:1-10

Verset de aur: Luca 19:10

Ideea centrală: Trebuie să învățăm de la Isus cum să trăim, pentru că El are un plan măreț de salvare a vieții noastre din orice formă de robie a păcatelor.

 

Explicaţii contextuale și exegetice: Adeseori alunecăm de pe Calea lui Domnului, în vreme ce alții se află departe de Adevăr, dezamăgind astfel pe Dumnezeu prin trăirea noastră păcătoasă. Ce să facem atunci? La cine să apelăm pentru ajutor? Adevărul este că nimănui nu-i pasă de viața noastră așa cum Îi pasă lui Hristos. Diavolul acuză, lumea critică, dar Dumnezeu ne oferă o soluție de salvare, pentru că ne iubește (Ioan 3:16). Imi amintesc de anii copilăriei când părinții mă pedepseau pentru lucrurile rele pe care le făceam. Adeseori reușeam să ascund de părinți ceea ce făceam rău și, astfel, scăpam de pedeapsă. Însă, nu scăpam de înclinația mea spre rău! Imi era tare rușine când eram descoperit că făceam rele. Mă străduiam să scap de rele și, uneori, mă disciplinam sever pentru a mă îndrepta. Odată am scris un angajament prin care îmi exprimam determinarea de a renunța la ceea ce făceam eu rău în mod repetat. Bănuiți care a fost deznodământul! Am încălcat legământul meu scris chiar în ziua următoare! Eram disperat. Nu știam ce să mai fac. La Biserică mi se spunea frecvent că relația mea cu Dumnezeu este mai serioasă decât relația mea cu părinții. Se spunea foarte apăsat că Dumnezeu știe tot ce fac eu în ascuns și că El pedepsește pe cei ce fac răul. Eram devastat. Nu înțelegeam sensul chemării de a-L întâlni pe Dumnezeu. Știam eu ce avea să se întâmple când voi da ochii cu Dumnezeu! Îmi imaginam că această întâlnire avea să fie mai cruntă decât era întâlnirea cu părinții mei după ce făceam lucruri rele. Însă, la scurtă vreme, după acest chin sufletesc, Dumnezeu m-a întâlnit și am fost copleșit să aflu că El mă acceptă așa cum sunt, că mă iartă de toate relele din viața mea și că-mi dă putere să nu le mai. Cum să nu apelez mereu la Hristos, Salvatorul meu, care dorește mai mult decât vreau eu să mă ducă cu El în gloria prezenței Sale eterne?

 

Observați în textul pentru studiu:

 

  1. Piedicile în calea întâlnirii lui Zacheu cu Isus (v.1-3). Zacheu căuta să-L vadă pe Isus „dar nu putea din pricina norodului” (v.3). Realitatea este că vor fi mereu piedici în calea oamenilor care vor să vină la Isus. Obstacole de ordin material, moral, spiritual, relațional, etc. Merită „să dăm la o parte orice piedică” (Evrei 12:1) pentru a ajunge în brațele Salvatorului nostru!
  2. Insistența lui Zacheu de a-L vedea pe Isus (v.4). Zacheu „a alergat înainte și s-a suit într-un dud ca să-L vadă” pe Isus (v.4). Deși pare nostim ca un om bogat și influent să alerge în fața mulțimii și să se suie într-un pom, Zacheu totuși insistă să prindă ocazia de a-L vedea pe Isus. Oricare ar fi contextul vieții noastre care ne blochează accesul la Isus, insistența va fi răsplătită (Luca 11:10).
  3. Acțiunea plină de sensibilitate și har a lui Isus față de Zacheu (v.5). În toată învolburarea generată de mulțimea adunată în jurul lui Isus, Salvatorul își îndreaptă privirile și spre Zacheu (căruia îi cunoaște numele), Îi vorbește și Îi spune că vrea să meargă la el acasă (v.5). Ce sensibilitate plină de har! Isus, Salvatorul, nu numai că-l vede pe păcătosul Zacheu, nu numai că-i vorbește cu dragoste, dar Îi comunică și dorința de a merge la el acasă, unde „să rămână”! Aceasta este atitudinea Salvatorului nostru pentru toți păcătoșii (Matei 9:9-13).
  4. Reacția plină de entuziasm a lui Zacheu la invitația lui Isus (v.6). Zacheu a coborât „în grabă” și L-a primit pe Isus „cu bucurie” (v.6). Întâlnirea cu Salvatorul este entuziasmantă, nu apăsătoare. Este ceva de dorit, nu de evitat.
  5. Opoziția altora față de întâlnirea lui Zacheu cu Salvatorul său (v.7). Intotdeauna vor fi persoane care nu privesc cu ochi buni întâlnirea păcătoșilor cu Isus Salvatorul. Este greu de înțeles de ce păcătoșii nu sunt încurajați, de anumite persoane, să vină la Isus, dar, din păcate, asta se întâmplă și astăzi.
  6. Regretele lui Zacheu exprimate în fața lui Isus (v.8). Ceva miraculos se întâmplă în viața lui Zacheu. În fața Salvatorului său el își mărturisește păcatele și este gata să repare ceea ce a făcut rău. Aceasta este pocăința adevărată: recunoașterea vinovăției, renunțarea la păcate și umblarea în dreptatea lui Dumnezeu. Așa se întâmplă în viața oricărui om care vine la Hristos (2 Cor. 5:17).
  7. Oferta salvatoare a lui Isus pentru Zacheu și pentru orice alt păcătos (v.9). Isus poate să facă lucruri imposibile în viața oamenilor. Iată, un om marginalizat și păcătos devine „un fiu a lui Avraam” pentru că a fost smuls de Salvatorul Divin din starea sa anterioară și i-a oferit, astfel, mântuirea. Aceasta este misiunea fundamentală a lui Isus: „să caute și să mântuiască ce era pierdut” (v.10).

 

Aplicaţii:

  1. Dumnezeu este interesat de o relație mântuitoare personală cu fiecare dintre noi.
  2. Isus Salvatorul caută și astăzi să mântuiască pe cei păcătoși.
  3. Fii entuziasmat de ceea ce vrea să facă Dumnezeu în viața ta. El are un plan măreț pentru tine. Nimeni altcineva nu te iubește mai mult decât El, chiar dacă tu nu ai avut până acum aceleași sentimente față de Isus.
  4. Viața cu Isus presupune bucurie și entuziasm. Nu lăsa amărăciunea să „dea lăstari” în viața ta (Evrei 12:15).
  5. Roagă-te ca Isus să continue procesul schimbării în viața ta până în ziua când te vei întâlni cu El în veșnicie.

 

Sugestii practice:

  1. Enumeră schimbările pe care le-a făcut Isus în viața ta după ce te-a salvat din păcate.
  2. Exprimă-ți public bucuria de a-L cunoaște pe Isus în mod personal.
  3. Mărturisește-ți frecvent păcatele. Fă-ți o disciplină zilnică din asta.
  4. Roagă-te mereu pentru mântuirea altora. Aceasta este misiunea esențială a lui Isus și astăzi.

 

Întrebări pentru discuţii:

  1. Ce-i împiedică astăzi pe oameni să se întâlnească cu Isus Salvatorul?
  2. Cum putem sprijini dorința păcătoșilor de a se întâlni cu Isus Mântuitorul?
  3. De ce s-a diminuat entuziasmul din viața noastră de credință și din închinarea noastră publică?
  4. Care sunt categoriile de oameni care manifestă cea mai mare rezistență față de mântuirea lui Dumnezeu?
  5. Cum să facem cunoscut mai mult oamenilor din generația noastră adevărul despre mântuire?

 

Păstor Cornel Boingeanu, cornelboingeanu@gmail.com

Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime”, București

 

 

 

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.