1

EXPLICATII BIBLICE: 27 SEPTEMBRIE

rsz_calendara43Data: 27 septembrie 2015
Tema: Preschimbarea apei in vin
Text:  Ioan 2: 1-12
Verset de aur: Ioan 2:11

 

Ideea centrală:

Prima minune pe care o face Domnul Isus este la nunta din Cana unde tranformă apa în vin. Acesta este momentul sau ceasul cum afirmă Mântuitorul începutului slujirii sale care va duce mai târziu la cruce și după alte trei zile la înviere. Transformarea apei în vin demonstrează nu numai puterea lui Isus ca Fiu al lui Dumnezeu ci și faptul că El aduce noul legământ care este superior celui vechi (vezi Ioan 1:17). De asemenea anticipează probabil și sărbătoarea Cinei Domnului pe care Mântuitorul a instaurat-o pentru urmașii săi.

Explicaţii contextuale și exegetice:

Această primă minune are un context interesant deoarece rămânerea fără vin cu ocazia banchetului este o situație improbabilă în mod normal deoarece, de obicei, gazdele știu câți invitați au și pot planifica masa. Faptul că mama lui Isus vine și îi spune acestuia că nu mai au vin la nuntă poate genera opinia că ea simte o anumită responsabilitate pentru situația creată, motiv pentru care împărtășește nevoia cu Isus neștiind neapărat că el va face o minune.

În Evanghelie, ceasul se referă de obicei la moartea și apoi glorificarea lui Isus dar în această instanță espre improbabil acest sens. Practic Domnul Isus îi comunică mamei sale că timpul implicării Sale în Împărăție este determinat numai de Tatăl și ea nu are acces la această decizie.

Cantitatea mare de apa transformată în vin cât și calitatea vinului devin o sursă de mirare dar și de ironie pentru mire care nu cunoaștea situația. Evanghelistul Ioan folosește momentul pentru a scoate în evidența calitatea minunii lui Isus precum și demonstrarea puterii Sale. Evanghelistul afirmă că astfel Isus și-a arătat slava și ucenicii Lui au crezut în El.

Apa din vasele respective era folosită pentru ritualul spălării. Într-un sens apa reprezintă vechea ordine. Transformând apa în vin Domnul Isus propune și inaugurează o nouă rânduială. Aceasta este ilustrată prin banchetul nunții așa cum Domnul Isus va afirma ulterior și așa cum a fost profețită în Isaia 25:6 Domnul oştirilor pregăteşte tuturor popoarelor pe muntele acesta, un ospăţ de bucate gustoase, un ospăţ de vinuri vechi, de bucate miezoase, pline de măduvă, de vinuri vechi şi limpezite

Aplicații / considerente misiologice:

Prezența lui Isus aduce transformare și schimbare. Puterea lui Isus se manifestă acolo unde este nevoie și când cei care sunt cu el sunt gata să îl urmeze.

Lumea în care trăim are nevoie de o rânduială nouă și Dumnezeu a pregătit o Împărăție care reflectă scopul său pentru lume. Venirea Domnului Isus este o demonstrație a interesului lui Dumnezeu deoarece Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi.

Slava lui Dumnezeu se arată ori de câte ori semnele Împărăției devin vizibile pentru lumea din jur. Creștinii sunt chemați să fie mijlocitori ai acestor semne prin viețile lor de credință

Întrebări pentru discuții:

Ce înseamnă astăzi că puterea lui Dumnezeu este la lucru în manifestarea Împărăției Sale în lume?

Cum putem cunoaște când Domnul Isus ne cheamă să facem ceva specific pentru a arăta puterea Sa în lume?

Care este legătura dintre arătarea slavei lui Dumnezeu și credință astăzi? Avem exemple la care putem să facem referire?

Prof. dr. Otniel Ioan Bunaciu

http://www.unibuc.ro/facultati/teologie-baptista/

Revista Crestinul Azi

One Comment

  1. Pace. O întrebare am. Prezenta lui Isus schimba și transforma viata unui om. Dar îmi puteți explica de ce prezenta lui Isus la nunta lor și prin minunea care a făcut-o nu a fost văzut-o și nu au proslăvit pe Dumnezeu?
    Oare din cauza ca aveau inima împietrit și ca ei erau cu gândul la petrecere sau?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.