0

Explicatii biblice: 15 februarie

rsz_calendara43Comoara ascunsă şi diamantul de preţ,  Matei 13:44-46

Data:  15 Februarie

Tema:  Valoarea Împărăţiei cerurilor se compară cu comorile mari şi cu diamantele de preţ

Text: Matei 13:44-46

Verset de aur:  13:46

Ideea centrală: Merită să evaluezi bine situaţia, să dai tot ce ai ca să dobândeşti Împărăţia cerurilor şi să îţi investeşti toată viaţa în ea.

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

„Comoara ascunsă în ogor” sau „Diamantul chilipir” ar putea fi nişte titluri foarte bune pentru o carte de aventuri. Într-un fel, aceste două mini-pilde sunt exact o astfel de povestire de aventură. Mulţi oameni şi-au dorit vreodată să găsească, deodată, o comoară, care să îi scape din sărăcie (nici astăzi oamenii nu sunt foarte diferiţi: şi-ar face un detector de metale, ar fi gata să sape în locuri secrete, sau să joace la Loto). Sau marii colecţionari mereu şi-au dorit să aibă pe raft cel mai preţios tablou, cel mai valoros timbru, cel mai mare diamant, cea mai grozavă investiţie. De fapt, aici avem un grup de trei pilde adresate oamenilor întreprinzători, oamenilor de afaceri: pilda comorii ascunse, a mărgăritarului chilipir şi a pescarilor eficienţi. Pe a treia însă o vom studia săptămâna viitoare.

Comoara ascunsă în ogor. Isus vorbeşte aici despre un agricultor sau un întreprinzător care se plimbă pe un teren, probabil ca să îl evalueze (poate era un dezvoltător de locuinţe, cu firmă de imobiliare, sau unul care făcea afaceri cu terenuri agricole). Este clar că Isus se adresează unei alte categorii de ascultători, oamenilor de afaceri, investitorilor.

Ei bine, acest om din parabolă găseşte într-o zi, într-un astfel de teren – care nu îi aparţinea, o comoară ascunsă. Observaţi reacţiile, comportamentul omului de afaceri. Mai întâi, se bucură foarte mult. Orice om de afaceri se bucură, într-adevăr, când se întâlneşte cu oportunitate nouă, deosebită, foarte lucrativă (poate că Isus face o mică mustrare, aici, la adresa oamenilor care se bucură aşa de mult, prea mult, de bani). Apoi, întreprinzătorul este în stare să evalueze bine comoara: ea costă foarte mult, cu siguranţă mai mult decât toate bogăţiile sale personale. De fapt, terenul în sine, pur şi simplu, ar costa la fel de mult cât toate posesiunile lui, fără să mai punem la socoteală preţul comorii în sine.

După evaluarea corectă vine hotărârea de investiţie. Aici întreprinzătorul are un curaj extrem (ca un bun om de afaceri sau, poate, ca un om de afaceri foarte aventuros; sau, poate, ca un adevărat căutător de comori, care văzând câştigul posibil, e gata să dea tot ce are; istoria industriaşilor şi constructorilor şi oamenilor de afaceri care au riscat mult ca să câştige mult, de dragul unui proiect mare, este plină cu nenumărate exemple de acest fel, amintite în enciclopedii, cărţi de istorie, tratate economice). Omul vinde tot ce are şi cumpără terenul care conţinea comoara. Isus spune că tranzacţia i-a reuşit: s-a ales cu un nou teren şi a devenit proprietarul comorii ascunse; câştigul este super-maxim. Între timp însă i s-a modificat profilul de afaceri: a pierdut tot ce avea, ca să câştige comoara Împărăţiei şi să îşi investească altfel viaţa.

Diamantul chilipir. Negustorul de diamante ştia de mult timp, după atâtea şi atâtea afaceri, care sunt şi cum arată cele mai preţioase mărgăritare (să fie mari, fără defecte de structură, fără incluziuni minerale, să fie pure, posibil de prelucrat bine şi cu pierderi minime, pentru coroane, diademe, arme ornamentale etc). Le cumpăra şi le revindea apoi, la alt preţ, bineînţeles, şi în felul acesta ajunsese un om foarte bogat (s-ar părea că între ascultătorii lui Isus erau şi astfel de oameni, bogaţi negustori de mărgăritare; de fapt, evreii au fost mereu printre cei mai buni giuvaergii din lume). Isus povesteşte că un astfel de negustor a găsit cea mai frumoasă piatră scumpă pe care o văzuse vreodată, cel mai de preţ diamant. Ca unul care ştia valoarea pietrelor scumpe (aici Isus face o aluzie la faptul că ascultătorii ar fi trebuit să recunoască valoarea Împărăţiei lui Dumnezeu, a mântuirii), acest negustor, la fel ca expertul în afaceri imobiliare de mai înainte, vede oportunitatea şi marea valoare a diamantului. Ar fi dorit să îl cumpere fie pentru colecţia personală, fie ca să îl vândă apoi la un preţ mult mai mare, care îi va aduce un foarte mare profit. Probabil că preţul la care se vindea pe piaţă era, comparativ, unul mic (probabil, omul care îl vindea nu era expert, sau aşa era oferta aceea unică). Diamantul era un chilipir, dar chiar şi aşa era foarte scump. Negustorul face şi el o evaluare exactă: ca să îl cumpere trebuie să vândă tot ce are, e o afacere la limită. Dar merită? Isus spune că merită şi, astfel, negustorul vinde tot ce are şi îl cumpără. De-acum, afacerea i-a reuşit pe deplin: este posesorul legal al celui mai de preţ diamant din lume.

 

Aplicații:

Isus se adresează unor categorii mai rare de ascultători, anume întreprinzătorilor, celor bogaţi, sau celor cu spirit de iniţiativă. Ideea este că Împărăţia lui Dumnezeu are o valoare incomensurabilă şi cine se întâlneşte cu ea, adică cine se întâlneşte cu Isus, ar trebui să fie gata să dea tot ce are şi să se asigure că a intrat în posesia acestei comori (că Isus nu se referă la comorile de pe pământ se poate vedea şi din Mt. 6:21, 19:21). Eşti gata să dai tot ce ai pentru Împărăţia lui Dumnezeu? Eşti gata să investeşti tot ce ai în Împărăţia lui Dumnezeu? Ştii să faci evaluarea corectă a vieţii tale şi a mântuirii? În Mt. 16.25-27, Isus spune: „Şi ce ar folosi unui om să cîştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?”. Împărăţia lui Dumnezeu este, cu adevărat, de dorit. Pildele lui Isus atrag, din nou, atenţia că evanghelia trebuie adresată tuturor oamenilor şi explicată pe înţelesul tuturor profesiilor.

 

Întrebări pentru discuții:

  1. Cât de mult preţuieşti tu mântuirea, jertfa de pe cruce, Împărăţia cerurilor? Cu ce ai asemăna-o, dacă ar fi să dai un exemplu din viaţa ta profesională?
  2. Cum îţi evaluezi tu viaţa: ce ai mai de preţ, ai da tot ce ai, toate privilegiile, ca să devii un ucenic al lui Isus?
  3. Spune câteva căi practice prin care îţi investeşti viaţa şi averea în Împărăţia cerurilor.
  4. Gândeşte-te la câteva categorii de oameni întreprinzători şi încearcă să găseşti căi atrăgătoare, semnificative, prin care le poţi explica valoarea mântuirii.

 

Octavian Baban, tavibaban@gmail.com

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2015

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.