1

EXPLICATII BIBLICE: 28 SEPTEMBRIE

Calendar A4-3_Page_1Septembrie 2014

Tema generală a lunii septembrie este: Misiune sociala .

Data: 28 Septembrie

Tema: Dreptate și libertate în societate

Text: Isaia 58:6-11, Zaharia 8:16-17, Ieremia 22:3, I Ioan 3:16-18

Verset de aur: 1 Ioan 3:18 “Copilaşilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul”

Ideea centrală: Responsabilitatea pentru marturia crestina cuprinde viata persoanei si a comunitatii in cadrul societatii.

Explicaţii contextuale și exegetice:

Profetul Isaia prezinta capitolul 58 sub forma unei discutii. Cerul este ca un balcon in care Dumnezeu sta impreuna cu cerurile, pamantul si un mesager. La nivelul de jos este Ierusalimul unde se aduna cei care se inchina. Desi se inchina de ceva vreme, situatia nu este buna deoarece exista nedreptate, coruptie si oprimarea celor in nevoie.  Oamenii nu par sa inteleaga ca nu este suficient sa fie piosi daca viata lor nu reflecta umblarea lor cu Dumnezeu.

Ceea ce transmite profetul este ca daca ei doresc ca Dumnezeu sa primeasca inchinarea lor, atunci aceasta trebuie sa fie insotita de faptele care sunt placute lui Dumnezeu. Motivul mesajului se datoreaza modului in care conducatorii religiosi ai lui Israel isi prezentau spiritualitatea. Acestia posteau public, se umileau in fara oamenilor (in sac si cenusa) dar in acelasi timp ramaneau rai, nedrepti si maniosi.

Inchinarea pe care Dumnezeu o onoreaza este descrisa in versetele urmatoare, si anume: abandonarea rautatii, eliberarea celor inrobiti, hranirea celui flamand, adapostirea celor fara locuinta, imbracarea celor dezbracati si disponiblitatea de a ajuta semenul.

Aceasi tema a importantei modului in care traim viata ca si copii ai lui Dumnezeu este preluata si de Zaharia care aminteste poporului sau ca adevarul, pacea, facerea de bine si onestitatea sunt ceea ce Dumnezeu asteapta din partea lor pentru ca Ierusalimul sa fie restaurant.

Profetul Ieremia prezinta asteptarile pe care le are Dumnezeu din partea poporului Israel si ca o oportunitate de a fi o marturie pentru El in lumea pe care a creat-o “Căci dacă lucraţi după cuvîntul acesta, vor intra pe porţile casei acesteia împăraţi cari stau pe scaunul de domnie al lui David, suiţi în cară şi călări pe cai, ei, slujitorii lor şi poporul lor” (Ier. 22:4). El conditioneaza chiar primirea binecuvantarilor din partea lui Dumnezeu de un anumit comportament al lui Israel.

Vedem ca in Noul Testament Ioan face legatura intre asteptarile pe care le are Dumnezeu din partea comportamentului practic al copiilor sai si modul in care Isus Hristos a demonstrat dragostea lui Dumnezeu. Aceasta iubire care a determinat venirea lui Isus Hristos in lume si acceptarea jertfei Sale in locul omului pacatos este exemplul suprem dar si cea mai puternica motivatie pentru copii lui Dumnezeu.

Aplicații / considerente misiologice:

In Vechiul Testament pacea si dreptatea sociala sunt considerate conditii pentru primirea binecuvantarii lui Dumnezeu in viata poporului Sau. Isus Hristos intrupeaza aceste trasaturi in viata si slujirea Sa, iar biserica trebuie sa continue aceasta “intrupare” in lume deoarece ea este “trupul lui Hristos”.

Viata de credinta este o viata sociala, adica in comunitate, si din acest motiv suntem chemati sa traim valorile credintei in mijlocul celor care nu il cunosc pe Dumnezeu.

Misiune nu inseamna numai sa vestim evanghelia prin cuvant, ci sa o si traim in viata noastra ca persoane dar si ca adunari de credinciosi. Relatia dintre biserica si societate este stransa, motiv pentru care biserica are responsabilitatea de a actiona profetic, aratand lumii care este voia lui Dumnezeu si demonstrand punerea in aplicare a acesteia chiar in cadrul adunarii.

Întrebări pentru discuții:

Ce intelegem prin misiunea sociala a bisericii?

In ce se asemana si cum este diferita misiunea sociala a bisericii de misiune in general?

Care sunt cateva moduri practice in care putem angrena adunarea in misiune sociala?

Cum poate o comunitate de credinciosi marturisi si actiona pentru promovarea pacii si dreptatii intr-o societate moderna?

Cum putem actiona in biserica pentru a dezvolta o atitudine sensibila fata de problemele lumii?

 

Dr. Otniel Ioan Bunaciu
Păstor Biserica Baptistă Providenta, Bucuresti
Decanul Facultatii de Teologie Baptista, Universitatea din Bucuresti
Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.