1

EXPLICATII BIBLICE: 7 SEPTEMBRIE

Zemanta Related Posts ThumbnailSeptembrie 2014

Tema generală a lunii Septembrie este: Misiunea Socială.

Data: 07 Septembrie 2014

Tema: Grija față de săraci. Exemplul poporului Israel

Text: Ps. 41:1-3, Mica 6:8, Deut 15:7

Verset de aur: Ps 41.1

Ideea centrală: Dumnezeu așteaptă ca fiecare credincios și fiecare biserică să se implice în ajutorarea săracilor. Pentru că fiecare stare de sărăcie are cauzele ei, ajutorul oferit trebuie să țină cont de acestea

Explicaţii contextuale și exegetice:

Sărăcia poate fi întâlnită atât ca o problemă individiuală cât și ca o problemă socială. Sărăcia, ca problemă socială este o rana cu rădăcini adânci care afectează fiecare aspect al vieții. Pe langă menținerea unui nivel scăzut de venituri printre membrii unei comunități, sărăcia inlcude limitarea accesului la servicii ca educația, sănătatea, luarea deciziilor precum și lipsa facilităților comunale ca apa, sanitația, drumurile, transportul și comunicațiile. Mai mult, „spiritul sărăciei” permite membrilor aceleiași comunități să creadă și să impartășească sentimente ca disperarea, lipsa de speranță, apatia și timiditatea. Sărăcia, la fel ca și factorii care contribuie la apariția și menținerea ei, reprezintă o problemă și de aceea trebuie căutate soluții.

Posibile cauze.

Soluțiile pentru soluționarea sărăciei trebuie oferite și funcție de cauzele sărăciei de aceea menționăm câteva posibile cauze:

  • Moștenirea sărăciei. Unii sunt săraci pentru că s-au născut în familii, zone sau țări sărace. Sistemul comunist a produs multă sărăcie.
  • Ignoranța. Unii din cei care s-au născut în sărăcie nu știu cum să depășească această condiție.
  • Boala. Datorită bolii unii nu pot munci.
  • Lenea. Omul leneș are toate șansele să ajungă sărac.

Posibile soluții

Scriptura are un mesaj clar cu privire la modul în care trebuie să se raporteze creștinii la eradicarea sărăciei. Sigur că mesajul Scripturii ține cont de diferitele cauze ale sărăciei

  • Pentru leneș soluția este să muncească. Proverbe 6.6 Proverbe 6.9;  2 Tesaloniceni 3.10
  • Pentru cei ignoranți soluția este să învețe. Proverbe 13.18 Sărăcia şi ruşinea sunt partea celui ce leapădă certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus în cinste. Există o vorbă înțeleaptă care spune: Dacă îi dai unui om un pește i-ai asigurat hrana pentru o zi, dacă îl înveți să pescuiască i-ai asigurat hrana pentru o viață. Pe lângă aceasta, dacă îl înveți să și vândă peștele ai creat o economie.
  • Pentru cei bolnavi și cei care sunt săraci datorită contextului in care trăiesc Scriptura îi învață pe creștini să fie plini de compasiune și să își arate iubirea față de ei ajutându-I cu hrană, haine, locuință.

Așteptarea lui Dumnezeu de la poporul Israel era ca să poarte de grijă săracilor. Din moment ce Dumnezeu este milos, El așteaptă ca și poporul Său să fie plin de compasiune

Aplicații / considerente misiologice:

Apostolul Iacov menționează că în lucrarea misionară biserica trebuie să fie foarte practică Iacov 2.15-17. Să nu se limiteze doar la vorbe, ci să-și arate dragostea ajutând săracii.

Cum ne implicăm în mod practic?

  • Fiecare biserică trebuie să se îngrijească de săracii din rândurile ei.
  • Bisericile trebuie să se implice în comunitate pentru a-i ajuta pe cei săraci.
  • Credincioșii trebuie învățați să fie darnici, dăruind în mod regulat cel putin 10% din venitul lor
  • Bisericile trebuie să sprijine misionarii care lucrează în comunități mai sărace

Întrebări pentru discuții:

  • Este sărăcia o problemă pe care trebuie să o rezolve statul prin sistemul de protecție socială sau poporul lui Dumnezeu?
  • Care ar fi atitudinea corectă față de cerșetori?
  • Dat fiind faptul că sunt foarte mulți săraci, cum alegi pe cine să sprijini?
  • În ce fel poți ajuta pe cineva, fără a crea dependență?

 

Iuga Romică

Păstor Biserica Baptistă Speranța Arad

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.