1

Baptistii din intreaga lume se intalnesc in Izmir

logo-bwa-150x136Peste 300 de lideri, pastori, teologi, presedinti de seminarii, profesori si credinciosi baptisti din intreaga lume se intalnesc in Turcia pentru partasie, inchinare, studiu si asptecte decizionale. Intalnirea anuala are loc in Izmir, cunoscut in Biblie sub numele de Smirna in perioada 6-12 iulie si include si intalnirile Consiliului general si al Comitetului Executiv, cele doua organe de conducere ale Aliantei Mondiale Baptiste. Romania va fi reprezentata de Presedintele Uniunii Baptiste, Otniel Ioan Bunaciu, de Secretarul general Ionel Tutac si de Vicepresedintele Ilie Tinco. 

Anul acesta se vor lua in discutie alegerea noului Presedinte al Aliantei Mondiale Baptiste si a celor 12 vicepresedinti care vor sluji in perioada 2015-2020. De asemenea, premiul pentru Drepturile Omului Denton Lotz si Janice Lotz va fi acordat lui Ilie Coada din Moldova pentru lucrarea sa in ceea ce priveste stoparea traficului de persoane si a sclaviei sexuale din tara sa.

Comisiile Aliantei Mondiale Baptiste vor gazdui diferite prezentari pe teme teologice, de misiune, evanghelizare, educatie teologica, plantare de biserici, identitate baptista si predicare. Vor fi abordate si probleme legate de drepturile omului, libertate religioasa, opresiune social, saracie, mediu si alte domenii.
Participantii vor merge intr-un tur al ruinelor orasului Efes, o importanta localitate din vremea crestinusmului primar. Efes si alte orase biblice precum Colose si Laodicea se afla in partea vestica a Turciei de azi numita in Noul Testament Asia Mica sau Asia. Apostolul Pavel a petrecut cel putin doi ani in Efes, conform relatarii din Faptele Apostolilor. Efesul era capitala Asiei Mici cand a fost scrisa cartea Apocalipsa, iar biserica din orasul acela era, alaturi de cea din Izmir (Smirna) doua dintre cele sapte carora li se adreseaza autorul cartii Apocalipsa.
Dupa intalnirea din Izmir, o parte dintre participanti vor merge intr-un tur al locatiilor biblice din Turcia si Grecia.

Alianta Mondiala Baptista este o partasie de 228 conventii si uniuni din 121 de tari si teritorii care cuprind 42 de milioane de membri si 177 000 de biserici. Prioritatile Aliantei sunt alimentarea dorintei de evanghelizare si misiune, promovarea partasiei, a unitatii, ajutorarea oamenilor aflati in nevoi, apararea drepturilor omului si a justitiei si reflectia teologica relevanta. 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.