Tema generală a lunii Aprilie este: Mandatul misionar al bisericii
Data: 06.04.2014
Tema: Mandatul misionar este pentru toți cei răscumpărați
Text: 2 Timotei 4:1-5, 2 Corinteni 5:17-18
Verset de sur: 2 Corinteni 5:17
Ideea centrală:
Dumnezeu le-a încredințat celor răscumpărați transmiterea imperativă și nealterată a mesajului reconcilierii și responsabilitatea de a trăi ca niște copii împăcați cu El în ciuda adversităților, conștienți că Dumnezeu este cel care are ultimul cuvânt în istorie.
Explicaţii contextuale și exegetice:
2 Timotei 4:1-5
Acest capitol conține ultimele cuvinte scrise ale Apostolului Pavel. Se presupune că ele au fost scrise sau dictate cu câteva săptămâni, unii ar spune chiar zile, înainte de a fi martirizat. Prin urmare, nu avem doar concluzia scrisorii lui Pavel către Timotei, ci avem în față cel mai probabil sumarizarea îndemnurilor lui Pavel și concluzia la care a ajuns în acel moment al vieții.
Anticipând apropierea finalului călătoriei sale pământești Apostolul îl pregătește pe Timotei și, prin extensie pe noi, cititorii săi, predându-i ștafeta pentru următoarea etapă a cursei.
Formula de început tradusă în limba română „te rog fierbinte” este o formulă uzuală care putea fi auzită în sălile de judecată și a fost scrisă cel mai probabil pentru a-i atrage atenția lui Timotei și a noastră cu privire la solemnitatea solicitării Apostolului. Solemnitatea adresării este pusă în valoare și de numele Celui care are autoritatea de a judeca toate lucrurile: Domnul Isus Hristos (Rom. 2:16, 14:9, 2 Cor. 5:10).
În continuare, Apostolul Pavel atrage atenția asupra preocupărilor principale ale celor răscumpărați: acelea de a proclama mesajul lui Dumnezeu într-un mod nealterat indiferent de preferințele ascultătorilor.
2 Corinteni 5:17-18
Procesul reconcilierii este inițiat de Dumnezeu (2 Corinteni 5:18), este desăvârșit de Dumnezeu prin jertfa lui Isus Hristos (Evrei 12:2), singurul Mijlocitor între Dumnezeu și oameni (1 Timotei 2:5, Fapte 4:12) și are loc efectiv în viața credinciosului datorită harului lui Dumnezeu (Efeseni 2:8-9).
Credinciosul este omul care nu mai aparține lumii vechi, ci este parte a noii creații înfăptuite de Dumnezeu. Ca atare, el este chemat să renunțe la stilul carnal, firesc. Lucrurile care țin de viața creștină sunt noi și în sensul că ele rămân așa în mod constant, ele nu se învechesc și nu pălesc odată cu trecerea timpului. Odată cu venirea lui Hristos în lume se deschide un nou capitol în relația cu Dumnezeu iar acest lucru inversează efectul catastrofal al căderii lui Adam.
Credinciosul este persoana care s-a îmbrăcat cu omul cel nou care este după voia lui Dumnezeu spre deosebire de omul cel vechi care este carnal / firesc.
Aplicaţii / Considerente practice:
Din moment ce credinciosul este chemat să trăiască conform lucrurilor noi, atunci este de presupus că mandatul lui Dumnezeu, o chemare nouă la modul continuu, este la fel de actual pentru fiecare generație de credincioși.
Mandatul misionar se desfășoară sub autoritatea lui Isus Hristos, singura persoană din întregul Univers care are autoritatea de a judeca omenirea. Cei răscumpărați sunt chemați să proclame mesajul într-o manieră corectă, onestă în fața tuturor fără a-l ajusta pentru a se potrivi așteptărilor ascultătorilor. Spre deosebire de învățătorii falși care își ajustează mesajul în funcție de dorința ascultătorilor, biserica adevărată proclamă mesajul Evangheliei într-un mod nealterat. Adevărul rezidă în mesaj, nicidecum în abilitățile retorice.
Nu mesajul trebuie să se potrivească dorințelor ascultătorilor, ci dorințele ascultătorilor trebuie ajustate în funcție de mesaj. Mandatul misionar al celor răscumpărați este acela de a proclama cu răbdare, insistență și corectitudine mesajul împăcării așa cum se găsește pe paginile Scripturii.
Întrebări pentru discuţii:
1. Cine este inițiatorul planului de reconciliere / împăcare?
2. Sub autoritatea cui se desfășoară mandatul misionar al Bisericii?
3. Cum poate fi alterat mesajul Evangheliei?
4. Credeți că abilitățile retorice sunt determinante în îndeplinirea mandatului Bisericii?
5. Este bine să adaptezi mesajul în funcție de ce le place ascultătorilor să audă?
6. Cine este singurul Mijlocitor între Dumnezeu și oameni? (1 Timotei 2:5)
Păstor Ruben Ologeanu, Biserica Creștină Baptistă Filadelfia, București.
Coordonator al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014