0

Mesajul de Craciun al Federatiei Baptiste Europene

EBFlogo2003Chiar la începutul perioadei de Advent am avut privilegiul de a-l asculta pe marele teolog german, Jürgen Moltman, aflat acum la vârsta de 87 de ani care a vorbit la „Catalist Day’ organizată de BMS World Mission în Regatul Unit.
Moltman este cunoscut pentru ‘Teologia speranței’ și pentru felul în care speranța noastră în Împărăția viitoare a lui Dumnezeu ne inspiră și ne motivează să lucrăm ca această zidire a Împărăției să înceapă acum, în prezent. Moltmann dezvoltă ceea ce pentru mine reprezintă un accent biblic, și anume că felul în care privim la viitorul promis de Dumnezeu ne împinge înainte în călătoria credinței și a uceniciei în ciuda celor mai provocatoare circumstanțe. 
Jürgen Moltmann ne-a spus ceva din propria experiență cu privire la acest aspect. El a fost luat prizonier de război de către britanici la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost trimis în diferite lagăre din Regatul Unit unde a experimentat disperarea și deznădejdea în ceea ce privește propria situație, dar și în ceea ce privește situația țării sale. În lagărul din Scoția, un capelan militar i-a înmânat o biblie și a început să citească psalmii și a găsit acolo atât un ecou al disperării sale, cât și speranța în Dumnezeul care trece dincolo de situația lipsită de speranță și care promite ceva nou și transformator. Această experiență personală stă la baza temei speranței care răzbate din teologia lui Moltmann.
A fost foarte dificil să scriu suficient de repede pentru a reda toate lucrurile pe care le-a spus cu privire la speranță când l-am auzit vorbind recent, dar iată cum descrie raportul BMS prezentarea:
 
„Speranța este anticipată în Dumnezeu, în viață și în dragoste,” a spus legendarul teolog Jürgen Moltmann, mulțimilor adunate la evenimentele Catalist Live din această săptămână. Dezvoltând una dintre temele carierei sale, profesorul Moltmann a spus că speranța încrezătoare a fost „încălzirea pentru ceea ce urmează, pregătirea pentru un nou început.” 
 
Într-o abordare mai densă, mai poetică, profesorul Moltmann a susținut că speranța creștină în viitor nu este asemănătoare utopiilor ideologiilor politice sau viziunilor apocaliptice care aparțin unor forme religioase întrucât noi privim înainte nu la sfârșitul lucrurilor, ci la începutul lor. „Noi putem spune DA viitorului indiferent de ce va urma în lumina Învierii lui Hristos.” a spus el. 

 

În această perioadă plină de speranță cum este Adventul care precede Crăciunul aceste cuvinte despre speranță sunt pline de sens. Mă gândesc la situațiile din EBF unde este dificil să păstrezi vie o astfel de speranță. Mesajele frecvente de la Mouner Ajji, pastorul bisericii baptiste din Aleppo care au descris tragedia și suferința intensă a oamenilor din Siria și care spune că al doilea an consecutiv va fi un „Crăciun foarte ciudat.” Dar cu taote acestea acea biserică a rămas acolo pentru a mărturisi despre Hristos, lumina lumii care se naște chiar pe străzile distruse ale orașului Aleppo. Speranța este ținută în viață de baptiștii din Siria, Liban, Iordania care fac o lucrare extraordinară prin care aduc sprijin și mângâiere celor câteva milioane de refugiați sirieni. Rugați-vă pentru ei, pentru pastorul Mouner și pentru poporul său. Rămâne deschisă oportunitatea de a trimite un dar pentru Siria prin EBF care va fi canalizat prin partenerii noștri care  lucrează cu refugiații din Siria. 
 Am văzut adesea o licărire de speranță ținută vie în astfel de situații și știm că mesajul Crăciunului este real; Isus este ‘Emanuel – Dumnezeu cu noi’ chiar în cele mai dificile situați în care răul și suferința par să fie dominante.
Și în alte moduri vedem speranța, iar aici la EBF, pentru a folosi cuvintele lui Moltmann facem încălzirea pentru ceea ce urmează, pregătirea pentru un nou început. Acest lucru este adevărat în special când vorbim despre mutarea Seminarului IBTS la Amsterdam. Deși nu toate problemele practice au fost rezolvate încă, există o speranță că 2014 va fi un nou început pentru IBTS și pentru birourile EBF la Amsterdam. Rugați-vă pentru rectoul nou ales, Stuart Blythe, precum și pentru noul personal care se va ocupa de schimbări ca odată cu provocările cauzate de mutare, IBTS să continue să fie un loc central de învățământ și de întâlnire în viața EBF.
Din partea personalului EBF mă rog ca să ‘aveți speranță din belșug’ la acest Crăciun și dincolo de el în tot ceea ce Dumnezeu ne va călăuzi în 2014.  
Vă doresc un Crăciun fericit și binecuvântat!
Tony Peck
EBF Secretar general

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.