0

Interviu cu pastorul Bryant Wright, fost presedinte al Conventiei Baptiste de Sud

wright Ionel Tuțac:  Aș vrea să vă rugăm, în calitate de fost președinte al Convenției Baptiste de Sud, să ne spuneți câteva lucruri despre cea mai mare denominație evanghelică din Statele Unite.

Bryant Wright:  Există în Convenția Baptistă de Sud aproximativ 47. 000 de biserici și un număr de aproximativ 16 milioane de credincioși, aceasta fiind cea mai mare confesiune protestantă din Statele Unite. Avem aproximativ 5. 000 de misionari răspândiți în toată lumea și care sunt susținuți de către bisericile din Convenție. De asemenea avem alte mii de misionari care duc Evanghelia în continentul nord-american. Influența noastră, a bisericilor, este resimțită pe tot teritoriul Statelor Unite, iar preponderent bisericile noastre sunt localizate în partea de sud a Statelor Unite. 

Ionel Tuțac:  Influența Convenției Baptiste de Sud s-a resimțit în cursul istoriei, inclusiv în România, iar la începutul formării Uniunii Baptiste din România, lideri marcanți ai Convenției Baptiste de Sud au ajutat într-un mod special lucrarea din țara noastră. Cum vedeți începerea acestui parteneriat între bisericile din România și cele din Statele Unite?

Bryant Wright:  Fără îndoială fratele Jack Graham, pastor al Bisericii Baptiste Prestonwood din Dallas a avut o relație de parteneriat timp de mai mulți ani cu biserici din România. Motivul pentru care eu personal mă aflu aici e faptul că am fost invitat de către pastorul Jack Graham să particip la această acțiune. Dorința noastră este ca prin acest parteneriat, bisericile din România să fie încurajate, să fie întărite și motivate în lucrarea răspândirii Evangheliei.

Ionel Tuțac:  Ați fost timp de 2 ani președintele Convenției de Sud și în același timp sunteți pastorul uneia dintre cele mai mari biserici din America. Ce presupune această responsabilitate de președinte și în ce măsură ați reușit în același timp să conduceți și o grupare religioasă de dimensiunea țării noastre și în același timp o biserică locală cu o influență destul de puternică în statul Georgia?

Bryant Wright:  În cei 2 ani cât am slujit ca și președinte al Convenției Baptiste de Sud am simțit această responsabilitate ca și cum ai avea 2 slujbe. Pe de-o parte ca și președinte al Convenției a trebuit să fiu purtatorul de cuvânt al acesteia, să folosesc diferitele ocazii de predicare, să răspund la invitații, să vorbesc la întâlnirile Bordului de Misiune Nord American. Însă ca și președinte am decis cât și cum sau ce invitații să accept sau să refuz. În fiecare duminică dimineața am căutat să rămân la amvonul bisericii unde sunt pastor.

Ionel Tuțac:  Pentru noi, românii o biserică mare înseamnă una care are 500, maxim 1000 de membri. Dumneavoastră păstoriți o biserica de peste 8000 de membri. Care este secretul creșterii bisericii pe care o păstoriți?

Bryant Wright:  Evident, harul lui Dumnezeu și mâna pe care El a pus-o asupra bisericii noastre, este motivul principal al creșterii, pentru care ii suntem recunoscători Lui. Aș putea de asemenea să vă spun că fenomenul acesta recent al dezvoltării megabisericilor, adică a bisericilor care depășesc cifra de 2000 de participanți în fiecare duminică, e un fenomen recent, din anii 60. Până în anii 60 erau puține biserici care depășeau 2000 de membri, după aceea asistăm la o lucrare de înviorare spirituală, deoarece avem în America peste 2000 de biserici care depășesc numărul de 2000 de membri, iar biserica noastră e una din acestea. Probabil că răspunsul e și spiritual și sociologic:  e o anumită tendință care e văzută în dezvoltarea corporaților care oferă servicii specializate diferitelor categorii de vârstă. Un motiv pentru care aceste biserici au crescut e acela că ele oferă program pentru diferitele categorii de vârstă. În cadrul bisericii noastre, componenta misionară e una foarte importantă pentru că oamenii devin entuziasmați atunci când sunt motivați de viziunea misionară și pot participa în lucrarea aceasta. E ceva pentru care mulțumim lui Dumnezeu. Să nu uităm însă că 2/3 din bisericile din Convenția de Sud au mai puțin de 100 de membri. Aş mai vrea să mai adaug ceva legat de aceste megabiserici: de obicei, observăm că indiferent de confesiune, rolul pastorului senior e esenţial, e o combinaţie a 2 daruri:  cel al învățăturii şi cel al cârmuirii, al conducerii. Combinaţia dintre aceste 2 daruri o reprezintă creşterea bisericii, dar în final acesta este rezultatul harului lui Dumnezeu.

Ionel Tuțac:  Ne-aţi vorbit despre valorile pe care le împărtăşeşte biserica pe care o păstoriţi. Aţi putea să ne reamintiţi câtiva dintre stâlpii de bază ai bisericii pe care o slujiţi?

Bryant Wright : Evident pentru oricine ne vizitează biserica, ei observă care sunt stâlpii fundamentali/valorile fundamentale pe care vi le-am împărtăşit în această conferinţă. Eu cred că fiecare biserică are aceste valori fundamentale ale lucrării, însă în multe biserici există confuzie în legătură cu ele. E rolul pastorului să clarifice care sunt aceste valori fundamentale şi lucrul acesta se face prin repetiţie: să spui mereu, cu riscul de a-i obosi. Membri bisericii noastre sunt o unitate în jurul acestor valori fundamentale.

Ionel Tuțac:  Păstorii au venit la această conferinţă cu speranţa că în anii care vor veni mai multe grupuri de americani, inclusiv grupuri din biserica pe care o păstoriţi, vor veni să sprijine lucrarea din România. Care credeţi că sunt domeniile de activitate în care biserica pe care o păstoriţi poate să se implice în ţara noastră?

Bryant Wright: Nu pot vorbi în numele altor biserici, pentru că fiecare e autonomă, însă pot vorbi despre biserica pe care o păstoresc. Atunci când noi intrăm în parteneriat cu alte biserici de pe glob, scopul nostru este să ajutăm acele biserici să împlinească Marea Trimitere. Sunt diferite acţiuni în care suntem implicaţi şi putem da o mână de ajutor. Ceea ce spun acum nu este o listă completă:  acţiuni de evanghelizare, cluburi biblice de vacanţă, evanghelizare pe stradă, în care combinăm tot felul de activităţi recreative, dar cu prezentarea Evangheliei, oameni de afaceri care să vină să împărtăşească principii de afaceri creştine, dar cu scopul evanghelizării. Dorinţa noastră e să îmbunătăţim lucrarea în România. Sportivii, studenţii, femeile din biserica noastră, care au activităţi specifice, pe diferite departamente, în care sunt implicaţi, pot să facă lucrul acesta, dând o mână de ajutor poporului român, focalizându-se pe evanghelizare.

Ionel Tuțac: Aţi avut ieri ocazia să îl întâlniţi pe ministrul de externe al României. Aş vrea să vă întreb în ce măsură parteneriatul dintre bisericile din România şi cele din SUA pot consolida şi parteneriatul strategic pe care România îl are cu ţara dumneavoastră?

Bryant Wright:  Una din modalităţile în care căutăm să încurajăm bisericile din România e prin a le ajuta să militeze pentru exprimarea libertăţii religioase, ceea ce pentru noi în SUA e una din valorile fundamentale şi motivul pentru care El a binecuvântat America. Din păcate, în ultima perioadă de timp asistăm la încercări de reducere a libertăţii religioase. Noi credem in separarea dintre Biserică şi Stat, dar o separare sănătoasă în care Statul trebuie să respecte libertatea de conştiinţă a cetăţenilor săi, şi este datoria fiecărei biserici să lupte pentru păstrarea acestei libertăţi.

Ionel Tuțac:  Una dintre problemele generaţiei tinere de creştini din România e dependenţa de internet. Avem la ora actuală foarte mulţi creştini din țară care aparţin doar unei biserici virtuale şi neglijează părtăşia reală cu biserica locală. Sunt convins că bisericile din America au trecut cu ceva timp înainte de noi printr-o situaţie asemănătoare. Întrebarea mea este:  ce soluţii aveţi în Statele Unite pentru a-i determina pe tinerii bisericii să fie prezenţi la activităţile acesteia?

Bryant Wright:  Fiecare generaţie are problemele ei. Generaţia anterioară a avut probleme cu televizorul, generaţia de dinainte a avut probleme cu radioul, iar generaţia actuală are probleme cu internetul. Mărturisesc că e o problemă uriaşă în America, internetul fiind un lucru amoral:  poate fi folosit în sens bun sau rău. Biserica noastră transmite devoţionale zilnice care pot fi accesate de oameni din întreaga lume, punem la dispoziţie o multitudine de resurse:  predici, cântări, versete, dar evident o problemă majoră o constituie acei membri care nu înţeleg funcţia bisericii, care nu înţeleg că vizionarea online nu înlocuieşte părtăşia adevărată. Biserica e trupul lui Hristos, şi Epistola către Evrei ne spune că nu trebuie să părăsim adunarea, aşa cum unii au obicei. Provocarea este cum să păstrezi părţile bune şi influenţa enormă pe care o putem avea, folosind aceste mijloace de comunicare şi să evităm aspectele negative.

Ionel Tuțac:  Una din întrebările majore ale pastorilor din România e cum pot baptiştii într-o lume a diversităţii confesionale şi a relativismului moral să-şi păstreze identitatea confesionala?

Bryant Wright:  Cred că trebuie să menținem acest echilibru între a fi motivați de împărăția lui Dumnezeu și în acelați timp în a ne păstra distincțiile confesionale. Ca și credincios baptist cred în adevărurile și trăsăturile credinței baptiste:  autoritatea Scripturii, botezul administrat credincioșilor, cele 2 rânduieli simbolice ale Bisericii, autonomia Bisericii locale, toate aceste lucruri îmi sunt dragi. Biserica noastră aparține unei denominații, dar pot spune că în timp ce credem în denominație și în importanța păstrării identității, în același timp trebuie să ne ferim de idolatria denominației, de idolatria confesionalismului. Mă doare atunci când credincioșii sunt întrebați din ce biserica fac parte, iar ei răspund prima dată:  sunt baptist, ortodox, penticostal, metodist, catolic. Nu cred că acesta este răspunsul potrivit. Răspunsul ar trebui să fie întotdeauna:  eu sunt creștin, care mă închin într-o biserică baptistă sau ortodoxă sau penticostală.

Ionel Tuțac: . La finalul interviului aș dori să aveți un mesaj de încurajare pentru păstorii din România și pentru toți cei care vor citi acest articol.

Bryant Wright:  A fost o binecuvântare, un privilegiu să fiu aici. Vă mulțumesc pentru ospitalitatea dumneavoastră. Este dorința mea să revin, dar de câte ori voi putea să fac acest lucru, numai Dumnezeu știe. Evident că ori de câte ori călătoresc în lume și sunt conectat cu diferitele grupuri de credincioși, o parte a inimii mele rămâne acolo. Când voi citi in ziare și voi vedea o relatare despre România mă voi gândi la voi, dar cred că cu toții ar trebui să avem privirea orientată spre cer. În cer va fi un timp în care putem dezvolta părtășie cu oamenii din orice popor, din orice trib sau limbă. Vom avea un timp nelimitat acolo. Cu toții facem parte din împărăția lui Dumnezeu și trebuie să privim înainte cu anticipație la momentul în care vom fi în jurul tronului lui Dumnezeu.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.