0

Bisericile libere din Austria mai aproape de recunoastere

austriaDuminică, 20 ianuarie, televiziunea națională austriacă, ORF a difuzat un raport cu privire la încercările evanghelicilor austrieci de a obține statutul de Societate religioasă recunoscută de stat. Mulți ani, diferite uniuni ale bisericilor libere, inclusiv baptiști, penticostali dar și Asociația Bisericilor Evanghelice din Austria au încercat să obțină recunoașterea statului, dar până acum fără succes. Acest lucru ar trebui să se schimbe acum: cinci asociații ale bisericilor libere se vor organiza sub denumirea de Freikirchen in Oesterreich (Bisericile Libere din Austria) pentru a putea fi recunoscute în următoarele câteva zile. În momentul de față sunt recunoscute 14 biserici și societăți religioase din Austria. Bisericile Libere din Austria este o asociere alcătuită din Asociația Bisericilor Evanghelice, Uniunea Baptistă, Bisericile Creștine Elaia, Menoniți și Penticostali, organizație care poate ridica numărul organizațiilor recunoscute la 15. Fiecare dintre aceste 5 uniuni sau asociații au în prezent statutul de Comunități Religioase Înregistrate “eingetragene religioese Bekenntnisgemeinschaft”), un stadiu preliminar înainte de recunoașterea ca biserică. 

Până în prezent, recunoașterea ca biserică a asociațiilor individuale a fost împiedicată de numărul mic de membri. Este necesar un număr de membri de 0,2% din populația totală a Austriei, aproximativ 17 000 de persoane, pentru a deveni biserică recunoscută sau societate religioasă. Această cerință este motivul principal pentru care cele cinci asociații de biserici libere își unesc forțele.

În ciuda recunoașterii asocierii, fiecare dintre cele cinci denominații își va păstra identitatea. În timpul discuțiilor care au avut loc între liderii diferitelor uniuni, spiritul de unitate și de încredere a crescut, mnergând dincolo de simplele aspecte legale. „Am realizat că avem multe în comun în ceea ce privește esența și diferim doar în ceea ce privește nuanțele”, a spus Walter Klimt, Secretarul general al Uniunii Baptiste din Austria într-un interviu din “Orientierung”, săptămânalul religios al televiziunii naționale austriece, afirmând că diferențele au fost discutate deschis și s-a găsit o bază comună. Cea mai mare diferență care trebuia depășită era diferența de doctrină și practică dintre penticostali și biserica Elaia pe de o parte și restul evanghelicilor pe de altă parte. Reinhard Kummer, Președintele Bisericii Menonite Libere a afirmat că în prezent aceasta este o problemă a generației vârstnice. „Între cei tineri aceste diferențe cu greu pot fi observate în practică” a afirmat el.

În ciuda diferențelor de doctrină și practică, cele cinci uniuni de biserici libere au agreeat o „constituție” care va fi trimisă curând Biroului pentru chestiuni religioase (“Kultusamt”), un departament al Ministerului austriac al educației. Această „Constituție a Bisericilor Libere din Austria” subliniază că bisericile libere au în comun și afirmă în același timp că intenționează să ocrotească „diversitatea, spiritualitatea, tradiția și istoria diferitelor biserici libere din Austria.”

Constituția afirmă că bisericile libere Îl mărturisesc pe Isus Hristos ca Domn și Răscumpărător al lumii conform Sfintelor Scripturi, inspirația divină a Scripturii, credibilitatea absolută și autoritatea supremă în materie de credință și viață.” În plus, Constituția accentuează trei puncte particulare ale mărturisirii de credință a bisericilor libere: decizia personală de a crede urmată de botezul credincioșilor, independența bisericii locale și separarea bisericii de stat.

 Sprijinul denominațiunilor recunoscute 

 „Bisericile majoritare” din Austria au oferit sprijin cererii de recunoaștere a bisericilor libere. Cardinalul Cardinal Christoph Schoenborn, Arhiepiscopul Romano Catolic al Vienei a spus într-un interviu la emisiunea religioasă a companiei de televiziune că evanghelicii sunt grupul cu cea mai rapidă creștere și că o astfel de „realitate puternică” trebuie recunoscută și de ceilalți creștini. Sprijinul de la luterani este chiar mai puternic. Avocatul care reprezintă bisericile libere la Biroul pentru chestiuni religioase este Peter Kroemer care este și Președintele Sinodului Bisericilor Luterane din Austria.

O problemă „extraordinară”

Bisericile libere trebuie să demonstreze că au un anumit număr de membri, dar modul lor de a înțelege membralitatea este puțin diferit de cel al „bisericilor majoritare”. Copiii care nu au fost încă botezați și persoanele care împărtășesc credința și participă la viața bisericii fără o membralitate formală sunt nominalizați ca „membri extraordinari” în statisticile bisericilor libere. Biroul pentru chestiuni religioase va trebui să decidă cum să îi considere pe acești „membri extraordinari” și cum să verifice numărul de membri din bisericile libere.

 

Linkuri utile:

http://tvthek.orf.at/programs/1366-Orientierung/episodes/5284595-Orientierung/5284675-Fuenf-Freikirchen-unter-einem-Dach

http://www.evang.at/index.php?id=1842&no_cache=1&tx_ttnews[backPid]=1566&tx_ttnews[tt_news]=5161

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.