4

Biserica Baptista Golgota: 100 de ani de la infiintare

BCB GolgotaBiserica Baptista Golgota din Bucuresti sau Titulescu, asa cum mai este cunoscuta, este una dintre bisericile baptiste reprezenatative din Bucuresti. Anul acesta, credinciosii bisericii si nu numai au celebrat un secol de la infiintare, fapt ce a reprezentat un bun prilej de intalnire, celebrare si depanare de amintiri.

In intampinarea momentului, biserica locala a organizat de-a lungul anului diferite evenimente menite sa evoce acest centenar. Toate aceste evenimente au culminat cu intalnirile din 29-30 decembrie 2012 cand au fost invitate o serie de personalitati ale lumii baptiste si nu numai pentru a se alatura evenimentului special.

Au participat si au luat cuvantul la ineditul eveniment

Prof. univ. Dr.  Daniel BARBU, Ministrul Culturii şi Cultelor
Pastor Prof. univ. Dr. Otniel-Ioan BUNACIU, Preşedinte Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România; Vice-Preşedinte Federaţia Baptistă Europeană; Decan Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea Bucureşti
Pastor Virgil ACHIHAI, Preşedinte Cultul Creştin după Evanghelie din România; Preşedinte Alianţa Evanghelică din România
Pastor Conf. univ. Dr. Corneliu BOINGEANU, Preşedinte Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Bucureşti
Pastor Lect. univ. Dr. Sorin BĂDRĂGAN, Secretar Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Bucureşti, Decan Institutul Teologic Baptist din Bucureşti
Pastor Lect. univ. Drd. Emil MEŞTEREAGĂ, Preşedinte Comunitatea Penticostală Regională Bucureşti
Pastor Dr. Daniel ZIKELI, Episcop Vicar Biserica Luterană Evanghelică
Pastor Richard CLARK, Reprezentantul Bordului de Misiune Externă al Convenţiei Baptiste de Sud din Statele Unite ale Americii
Daniel UDRESCU, Biserica Baptistă Internaţională din Bucureşti
Mircea GHITEA, reprezentantul membrilor Bisericii Golgota din S.U.A., membru în Biserica Baptistă Română din Portland, Oregon

In cadrul programului diviin din 30 decembrie 2012 au fost prezentate mesajele inregistrate transmise de doi dintre pastorii care au slujit biserica si sunt in prezent in SUA si Canada. Este vorba de fratii pastori Liviu Tiplea si Ioachim Tunea. De asemenea vom citi si mesajele transmise de frati pastori care nu au putut fi prezenti: fratele Valentin Popovici pastorul Bisericii Baptiste Romane din Chicago, fratele prof. dr. Vasile Talpos, pastorul Bisericii Baptiste Nedejdea, fratele Sami Saviuc pastor misionar in Italia.

De-a lungul timpului credinciosii s-au adunat la diferite adrese la inchinare inainte de a se stabili la actuala locatie.

Locaţiile Bisericii Creştine Baptiste Golgota din Bucureşti

1912-1913    Strada Apele Minerale Nr. 8
1913-1916    Strada Lânăriei Nr. 18
1916-1924    Strada Birjarii Vechi nr. 31 (azi Strada Episcop Radu)
1924-1929    Capela Seminarului Teologic Baptist, Strada Berzei Nr. 29
1929-1932    Strada Gheorghe Şincai Nr. 28 (azi Strada Iacob Negruzzi)
1932-prezent    Şoseaua Basarabilor Nr. 56 A (azi Şoseaua Nicolae Titulescu)

Din materialele istorice prezentate cu ocazia centenarului aflam ca pastorii Bisericii Creştine Baptiste Golgota din Bucureşti, de-a lungul anilor au fost:

Constantin Adorian, pastorul fondator     1912-1954
Dr. Luca L. Sezonov             1933-1938
Dr. Petru Gh. Truţa             1938-1939
Vasile Gaşpar                 1949-1957
Dr. Jean Staneschi            1949-1957
Marcu Nichifor                1954-1957
Dr. Alexa Popovici            1952-1956
Ioachim Ţunea                1954-1977 şi 1978-1994
Vasile Brânzei                1954-1957 şi 1970-1989
Dr. Liviu Ţiplea                1990-1992
Dr. Daniel Mariş            1993-prezent
Trandafir Popovici            1995-prezent
Drd. Teodor-Ioan Colda            2008-prezent

Actualmente pastorii si prezbiterii ordinati ai bisericii locale sunt:

Pastor Dr. Daniel MARIŞ, Rector Institutul Teologic Baptist din Bucureşti
Pastor Trandafir POPOVICI
Pastor Teodor-Ioan COLDA
Prezbiter Beniamin CAPOTĂ
Prezbiter Gavril MORAR
Prezbiter Cornel DUMITRACHE

Revista Crestinul Azi

4 Comments

  1. Sunt o fosta membra a bisericii, generatia fr. Silviu Jurjeu. As dori sa iau legatura cu dinsul sau fr. Ilie Pop pentru a putea obtine o copies a cartii scrise de fr. Pop.
    Multumesc,
    Mili

  2. La sfârşitul anului 2011, în calitate de membru al bisericii GOLGOTA, din anul 1954, unde am avut diferite însărcinări în biserică, şi care am scris articol pentru diferite aniversări,iar la aniversarea a 90 ani şi 95 ani am scris Monografii, am solicitat Pastoratul permisiunea de a scrie o Carte cu Istoria Bisericii,pentru care am obţinut aprobarea. M-am considerat obligat să scriu această istorie. În acest scop, am cercetat Arhiva Bisericii, a Seminarului,la Arhiva Naţională Română, precum şi jurnalele personale. Pe parcursul elaborării am solicitat nepotului meu Silviu Jurjeu o colaborare, ulterior i-am propus să devină coautor.
    Cartea ” Un secol de har ” a fost editată pe cheltuiala mea, din care cca. 100 exemplare le-am oferit gratuit pentru biblioteca unor biserici din ţară sau din America, unor fraţi bătrâni,elevi sau studenţi din biserică Golgota.

  3. În cadrul serviciului de dimineaţă, Cuvântul lui Dumnezeu va fi vestit de fratele Dr. Randy Smith, preşedintele Youth Ministry International. Randy Smith conduce această organizaţie care are drept scop instruirea şi pregătirea lucrătorilor cu tinerii pe întreg cuprinsul globului pământesc. În cadrul acestei vizite în Romania, organizaţia YMI intenţionează să creeze un parteneriat cu Institutul Teologic Baptist din Bucureşti prin care să ofere cursuri specilizate în pregătirea viitorilor lideri în lucrarea cu tinerii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.