Cu adâncă recunoştinţă şi deplină bucurie în inimi, sărbătorim astazi 90 de ani de la începuturile educaţiei baptiste din România. Începuturile firave dar temenice au avut loc in anul 1921 la Buteni, jud. Arad, când s-a înfiinţat Scoala de Misiune a Uniunii Baptiste având ca director pe Ioan Socaciu şi secretar şi profesor pe Vasile Berbecar.
De la început demersul s-a dovedit a fi promiţător, bazându-se pe principile Sfintelor Scripturi, concretizate în Mărturisirea de Credinta Baptista şi având ca scop pregătirea de slujitori pentru campul Evangheliei şi a fost caracterizat de ascendenţa până la nivelul de astăzi, la hotarul de 90 de ani.
Înfruntând cu curaj vicisitudinile vremurilor de prigoană din perioada de după formare, la scurtă vreme a devenit Seminarul Teologic Baptist cu sediul în Bucureşti. Străbătând apoi şi perioada comunist-ateista, a funcţionat prin multe încercări, ca un bastion al păstrării principilor biblice ale credinţei baptiste şi un liant al unităţii lucrării Evangheliei.
După evenimentele din 1989, direcţia ascendentă a dezvoltării s-a dovedit a fi tot mai evidentă prin harul nespus de mare a lui Dumnezeu. În anul 1990 a devenit Institutul Teologic Baptist de grad universitar. De îndată, dupa aceea, am organizat cu aprobarea Ministerului Învăţământului, un curs intensiv cu durata de 2 ani pentru foştii absolvenţi ai seminarului care aveau la baza şi liceul dupa care 61 de pastori au obţinut licenţa în teologie.
Dumnezeu ne-a ajutat în mod deosebit în sensul ca în anul 1991, Institutul, cu acordul Uniunii, a intrat într-un parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi s-a înfiinţat Facultatea de Teologie Baptistă cu dubla specializare: Teologie Asistenta-Sociala, Teologie Limbi Straine, Teologie Limba Română. Atât Facultatea din Universitatea Bucureşti cât şi Institutul Teologic au fost acreditate astfel că în prezent educaţia teologică baptistă din Bucuresti dispune de două instittuţii la nivel universitar acreditate în sistemul naţional de învăţământ teologic universitar.
În aceste instituţii s-au pregătit şi continuă să se pregătească, la nivel de licenţă în teologie, sute de tineri şi tinere, fie ca asisteţi sociali sau profesori în cadrul FTB cât şi păstori, evanghelişti şi misionari în Institutul Teologic, care sunt răspândiţi astăzi în lucrare în ţară cât şi pe întregul mapamond în diaspora baptistă românească.
Personal sunt deosebit de fericit că Dumnezeu mi-a dat harul ca acum, la hotarul celor 90 de ani de activitate a educaţiei baptiste teologice să implinesc şi eu 42 de ani de când am absolvit Seminarul Teologic în anul 1969. Împreună cu slujirea de păstor, şi în diferite perioade, am slujit ca membru în conducerile unor comunităţi baptiste sau în conducerea Uniunii Baptiste cât şi, timp de 6 ani, membru, vicepreşedinte şi presedinte al Federaţiei Baptiste Europene. Din cei 42 de ani, 29 de ani i-am dedicat în mod deosebit, educaţiei teologice din aceste instituţii fiind implicat din plin în vâltoarea tuturor fazelor de dezvoltarea ale acestora.s
Din cei 29 de ani de învăţământ, 23 de ani am avut harul din partea Domnului şi încredinţarea de a deţine poziţie de conducere: 2 ani ca director al seminarului iar apoi 21 de ani ca rector al institutului cât şi, în acelaşi timp, pe o durată de 10 ani, am deţinut şi funcţia de decan al FTB din UB.
Din anul 2000 decanatul facultăţii a fost preluat de Prof. Dr. Otniel Bunaciu iar eu am continuat să fiu rector al institutului În acelaşi an la facultate s-a început şi programul de master în teologie baptista în UB iar mie mi s-a încredinţat programul de doctorat în teologie baptistă în UB. Astfel că până în prezent, in FTB din UB au absolvit zeci şi zeci de persoane ale programului de master iar 22 de persoane au obţinut titlul de doctor în teologie.
La hotarul jubiliar de 90 de ani de la începuturi, educaţia teologică baptistă din Bucureşti se prezintă spre Slava Domnului şi progresul lucrării Evangheliei cu cele doua instituţii teologice: Institutul Teologic Baptist cu secţia de învăţământ la zi si învătământ la distanţă şi Facultatea de Teologie Baptista cu licenţă în teologie la secţile Teologie-Didactică şi Teologie-Asistenţă Socială, precum şi cu programele de Master şi Doctorat în Teologie.
Dumnezeu în bunătatea lui nespus de mare ne-a dat harul să atingem cele mai înalte culmi de pregătire teologică baptistă.
Pentru mai mulţi ani, instituţile universitare de teologie baptista din Bucureşti si-au adus contribuţia lor la dezvoltarea tuturor celorlalte insituţii universitare evanghelice de teologie din România, oferindu-le acestora licenţe în teologie înainte de acreditare cât şi posibilitatea de-a urma programele de master si doctorat în teologie.
Toate acestea au fost posibile datorită:
- Harului nespus a lui Dumnezeu pentru care în smerenie îi aducem slava, cinstea si onoarea cuvenită.
- Unor baze teologice solide aşezate pe adevărul Scripturii de către pionierii educaţiei teologice baptiste ca: Ioan Socaciu, Constantin Adorian, Vasile Berbecar şi păstrate cu sfinţeniei de inaintaşii nostri ca: Alexa Popovici, Dr. Ioan Bunaciu pe care ne bucuram să îl mai avem printre noi, fiind cel mai longeviv profesor în seminar şi mai mulţi ani director al seminarului, şi alţii. Pentru toţi aceştia aducem slava şi mulţumiri lui Dumnezeu şi păstrăm în sufletele noastre o plăcută amintire.
- Datorită sprijinului acordat Seminarului şi Institutului în general de către conducerile Uniunii a Comunităţilor Baptiste şi a bisericilor din România care în mod sacrificator sprijină lucrarea lui Dumenzeu în aceste instituţii. Dorim ca Dumnezeu sa îi răsplateasca şi să îi binecuvinteze. În acelaşi timp ne exprimăm recunoştinţa si pentru aportul educaţiei din Bucureşti de către Bodrul de Misiune Internaţională a Convenţiei Baptiste de Sud din Statele Unite reprezentat în prezent de fratele Richard Clarck, de către Asociaţia Bisericilor Creştine Baptiste Române din Statele Unite şi Canada cât şi din partea unor prieteni ai Institutului ca: Bucharest Baptist Theological Seminary Foundation din USA, reprezentată de Rev. Hilton Olive si asociaţia Resource Leadership International care sprijină şi în prezent dezvoltarea bibliotecii institutului, precum şi asociaţia American Conservativ Baptist care ne-a pus la dispozitie misionari ca profesori în institutul nostru. Ne rugam ca Dumnezeu să le răsplatească şi să îi binecuvinteze.
- Nu în ultimul rând, ascensiunea sitemului de educaţie teologica baptistă din Bucureşti se datorează şi corpului profesoral cu o înaltă pregărire academică şi o disponibilitate de slujire a cauzei ca: Prof. Senior Dr. Ioan Bunaciu, Prof. Dr. Otniel Bunaciu, decan al facultăţii FTB, Conf. Dr.Daniel Mariş, prorector (viitor rector al institutului), Conf. Dr. Strainescu Ioan, decan al institulului, Conf. Dr. Octavian Baban, Conf. Dr. Sorin Sabou, precum şi Lect. Dr. Corneliu Boingeanu, Lect. Dr Samuel Bâlc, Lect. Dr. Adrian Neiconi, Lect. Dr. Daniel Gherman, Lect. Dr. Benoni Ardelean, Asistent Drd. Teodor Colda, Trandafir Popovici, Lect Ioan Vătran şi profesoarei de muzică Lect. Lidia Talpoş precum şi la programul de învăţământ la distanţă: Dr. Beniamin Poplăceanu, Dr. Radu Câmpean, Dr. Simona Sabou, Drd. Amiel Drimbe precum şi un personal auxiliar in persoanele: Emanuela Talpoş şi Liviu Oprea secretari, si Gliga Marius şi Nica Simona bibliotecari şi un corp administrativ deosebit de dedicat slujirii cauzei Evangheliei reprezentat prin Gliga Ioan economist, Vasile Tritean administrator şi Ioana Geabou casier. Pentru toţi aceştia se cuvine să aducem slavă lui Dumnezeu.
Ca unul care sunt tocmai pe punctul de a preda conducerea institutului succesorului meu, apropiindu-mă de încheierea activităţii mele, sunt deosebit de fericit că instituţile noastre teologice de învăţământ universitar dispun de oameni deosebit de capabili pentru a continua lucrarea şi a-si însuşi responsabilităţile. Doresc sa îi incredinţez pe toţi de recunoştinţa şi multumirea ce se cuvine pentru slujirea împlinită alături de mine, iar cât despre mine ca Samuel:
– nu voi înceta să fiu alături de ei în procesul de educaţiei în măsura solicitării,
– nu voi inceta să mă rog lui Dunezeu ca educaţia teologică baptista din Bucureşti să inainteze din biruinta în biruintă spre momentul încheierii deceniului şi cât Dumnezeu va mai îngăduii har ca aceste instituţii să fie şi mai departe dedicate excelenţei în: procesul de formare a caracterului creştin al studenţilor, efortului de formare pentru slujire pe câmpul Evangheliei şi atingerii performanţelor academice necesare lucrării, potrivit cu scopul declarat al institutului. Toată cinstea să fie adusă lui Dumnezeu Tatal, Fiul şi Duhul Sfânt.
Rector
Prof. Univ. Dr. Vasile Talpoş.