Shahbaz Bhatti, ministrul pentru grupuri minoritare, si ,de altfel, singurul creştin din cadrul Guvernului Pakistanez, a fost ucis miercuri, 2 martie, după ce un grup neidentificat de terorişti au împroşcat cu gloanţe maşina pe care acesta o conducea.
Bhatti începuse o campanie de reformare a legilor cu privire la blasfemie ce condamnă la moarte pe cei care părăsesc sau „insultă” Islamul. În luna februarie Bhatti a confirmat că primea ameninţări cu moartea şi a declarat ziarului London Telegraph că nu va înceta să se împotrivească legii blasfemiei.
„Mi s-a transmis de către extremiştii religioşi pro-Taliban că dacă voi continua să vorbesc împotriva legii blasfemiei voi fi decapitat.”, a raportat Bhatti când se afla într-o călătorie în Canada. „Fiind creştin cred că Isus este puterea mea. El mi-a dat putere,
înţelepciune şi motivaţie să slujesc umanitatea aflată în suferinţă. Urmez principiile conştiinţei mele, şi sunt gata să mor şi să-mi sacrific viaţa pentru principiile în care cred.”
Jeff King, preşedintele International Christian Concern, a declarat într-un interviu de presă că Shabaz ştia că este în pericol de moarte şi a trăit mult timp sub eventualitatea unui atac. Bhatti „a apărat în mod curajos drepturile creştinilor persecutaţi din Pakistan în ciuda constantelor ameninţări cu moartea sub care trăia…..El a murit ca un martir pentru o cauză în care credea.”, a mai declarat King.
Shahbaz Bhatti nu a fost singurul martir care a murit ca urmare a „încălcării” legii blasfemiei. Salman Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, a fost ucis în data de 5 ianuarie de către un bodyguard care a declarat că fusese furios că politicianul s-a opus
legii pakistaneze cu privire la blasfemie. Un alt caz a fost cel al unei femei creştine, Asia Bibi, căruia i s-a dat pedeapsa cu moartea pentru că a „insultat” Islamul.