0

Pastor baptist amenințat

Zaur Balaev, pastorul unei biserici care se adună într-una din casele din orașul Aliabad din nord-vestul regiunii Zakatala din Azerbaijan a fost avertizat că nu are dreptul de a organiza întâlniri religioase atâta timp cât biserica nu este înregistrată oficial.

Pe 30 aprilie, ofițerii poliției locale m-au averizat că voi avea neplăceri dacă voi continua întâlnirile, a transmis Balaev organizației Forum 18 care se ocupă cu respecarea drepturilor omului.

Balaev a afirmat că ofițerii de poliție au filmat camera din casa în care se adunau credincioșii și au emaninat materialele religioase. Pastorul se teme că materialele video și informațiile adunate vor fi utilizate pentru a justifica viitoarele acțiuni împotriva congregației.

Organizația în cauză este afiliată Uniunii Evanghelice a Credincioșilor Baptiști din Azerbaijan care are drept de funcționare de la mijlocul anilor 1990, dar care în decursul timpului a întâmpinat numeroase greutăți.

Trebuie de asemenea menționat că aceasta nu este prima dată când autoritățile încearcă să închidă congregația condusă de Balaev. În 20 mai 2007, în timpul unui raid efectuat în timpul serviciilor religioase Balaev a fost arestat fiind acuzat inițial că s-a opus arestării și că a folosit câinii împotriva poliției, dar ulterior acuzația a fost schimbată. A fost arestat și trimis la închisoare pentru lovirea a cinci polițiști și pentru distrugerea mașinii poliției. Martorii au negat toate aceste acuzații afirmând că pastorul nu a reacționat deloc violent. Mai mult de 50 de persoane, incluzând membri ai congregației cât și locuitori necreștini au semnat o declarație prin care au mărturisit că Balaev este nevinovat.

După protestul Alianței Mondiale Baptiste, al Federației Europene Baptiste și a fostului președinte american Jimmy Carter, Balaev, care a fost condamnat la doi ani de închisoare, care a fost închis pe 8 august 2007, a fost eliberat pe 19 martie 2008.

Uniunea Baptistă din Azerbaijan numără aproximativ 3 000 de membri și 22 de biserici.

Pentru redactarea materialului s-au folosit informații furnizate de BWA.
Ruben Ologeanu

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.