0

La vârsta de aproape 80 de ani, pastorul și profesorul Vasile Talpoș (1942-2021) a plecat la Domnul.

La un an și jumătate după decesul soției, sora Lidia, pastorul Vasile Talpoș (1942–2021), binecunoscut nu doar în comunitatea baptistă românească, ci și în cea academică, pe care le-a slujit zeci de ani, a fost chemat acasă, la Domnul.

Născut la 23 iulie 1942 în Sălaj, în comuna Bocşa, unde a făcut studiile primare, fratele Vasile Talpoș a absolvit o școală de meserii și liceul la Cluj (1956-1964), apoi Seminarul Teologic Baptist din București (1965-1969). A continuat pregătirea academică la Cluj (1975–1979), la Facultatea de Teologie Protestantă unde a obținut licenţa în teologie. Și-a finalizat studiile doctorale în Statele Unite (1980–1983), la Louisville (Kentucky) în cadrul Seminarului Teologic Baptist al Convenției Baptiste de Sud din SUA cu o teză despre importanța evanghelizării în pregătirea teologică a slujitorilor.

S-a căsătorit cu sora Lidia Suciu din Sibiu, care a absolvit Conservatorul de Muzică din Cluj și era solistă a Filarmonicii de Stat din municipiu. Familia Talpoș a fost binecuvântată de Dumnezeu cu trei copii: Cristina (soția pastorului Samuiel Bâlc), Cristian Mihail și Emanuela-Lidia. Ne rugăm ca Dumnezeul îndurării și al milei să mângâie familia îndoliată, pe cei apropiați, pe toți cei care i-au fost studenți, bisericile și credincioșii slujiți cu dragoste și dăruire de fratele Vasile Talpoș.

Fratele prof. univ. dr. Vasile Talpoș a început cei 45 de ani de slujire pastorală la Biserica Creştină Baptistă Iris-Cluj (1969–1974), continuând la Turda (1975-1980) și apoi la București (1986–2014) la Biserica Creștină Baptistă „Nădejdea” din cartierul Giulești. De asemenea, a slujit ca secretar general (1984–1988) Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România şi ca vicepreşedinte și preşedinte al Federaţiei Baptiste Europene.

În 1988, preia de la prof. dr. Ioan Bunaciu funcția de director al Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti, iar după 1990 coordonează procesul de acreditare academică a acestuia, transformându-l în Institutul Teologic Baptist pe care l-a slujit apoi ca rector până în 2011. Pe plan academic a slujit ca decan și nou înființata Facultate de Teologie Baptistă a Universității București (1991–2000), în cadrul căreia a coordonat numeroase programe de licență, de master sau doctorale în teologie. A fost membru al Senatului Universității din București și în Comisia de teologie a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Activitatea teologică didactică și academică a fost completată de activitatea publicistică. Începând din anii 1980, fratele Vasile Talpoș a publicat numeroase articole, lucrări didactice, manuale, comunicări academice, fiind autor sau coautor pentru numeroase studii și lucrări de specialitate. Universitatea București și Institutul Teologic Baptist din București i-au acordat în 2012 profesorului universitar dr. Vasile Talpoș titlul de profesor emerit.

Urmează marea răsplată, încununarea neprihănirii despre care îi scrie lui Timotei apostolul Pavel (2 Timotei 4:8), pe care o va acorda Hristos Domnul, Judecătorul cel drept, „tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui”.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.