0

Prin plecarea sa la Domnul, Luis Palau încheie o epocă a istoriei evanghelice nordamericane

„După trei ani de luptă cu can­­ce­rul pulmo­nar, pe 11 martie, la reșe­dința sa din Portland, Oregon, evanghelistul Luis Palau a trecut din­colo”, a declarat într-un comunicat Asociația Luis Palau. 

„Nu am niciun regret că mi-am dedicat viața, încă din tinerețe, răspândirii Evangheliei. Dacă aș avea o mie de vieți, le-aș dedica pe toate aceleiași chemări”, mărturisea Luis Palau. În cei 65 de ani dedicați evanghelizării globale, Palau a predicat la mai mult de 500 de evenimente de masă, în 80 de țări. A avut harul să se adreseze oamenilor de etnii diverse, din diferite medii socio-culturale și de toate vârstele. Era cunoscut faptul că vorbea cu aceeași deschidere atât cu adolescenții din Europa de Est, cât și cu liderii regionali sau mondiali. Mesajul său simplu și limpede s-a concentrat asupra persoanei lui Isus Hristos și asupra nevoii ascultătorilor de a crede în El spre mântuirea lor.

Festivalul evanghelistic de la Madrid (Spania), în 2019, a fost ultimul eveniment de amploare la care a participat evanghelistul Luis Palau

S-a născut pe 27 noiembrie 1934, în Ingeniero Maschwitz, aproape de, Buenos Aires, capitala Argentinei. Și-a predat viața lui Isus Hristos la vârsta de 12 ani, la doar doi ani după moartea prematură a tatălui său. În adolescență a început să predice pe străzi și să rea­lizeze un program creștin la radio pe care l-a susținut până la vârsta de 19 ani”, afirmă pagina memorială de internet a Asociației Luis Palau.

A ajuns în Statele Unite în 1960 prin Ray Stedman, pastor și misionar din Palo Alto, California. La studiile teologice de la Școala Biblică Multnomah din Portland Luis și-a întâlnit soția, Patricia Scofield, și împreună s-au angajat într-o viață de misiune.

Palau s‑a inițiat ca voluntar pentru Asociația Evan­ghe­listică Billy Graham, ocazional traducând în limba spaniolă mesajele lui Billy Graham, cu care a legat o prietenie puternică.

Luis Palau a început slujirea evanghelistică într-un punct critic al evanghelica­lis­mului latino-american. Mișcarea penticostală era deja deja pe continent de la începu­tul anilor 1900. În anii 1960–1970, ecuadorianul Rene Padilla și Samuel Escobar din Peru pledau pentru misión integral (misiunea totală), atacând evanghelismul clasic, concentrat doar pe mân­tui­rea personală, pe care îl vedeau îngust și fără preocupări sociale. Palau nu a urmat această direcție. În scrierile sale a combătut teologia eliberării, iar misiunea lui evanghelistică s‑a concentrat pe convertire, cu toate că acțiunile sale ulterioare încercau să atragă și susținerea comunităților loca­le, în special în Portland, Oregon, SUA, unde se stabilise. 

Vestind Evanghelia în Mexic, în 1966

În anii 1970–1980, Palau a fost unul dintre puținii predi­catori evanghelici cărora li s-a permis să organizeze campanii evanghelistice în fosta Uniune Sovietică, iar după căderea Cortinei de Fier, în 1991, a fost printre primii care au organizat evanghelizări pe stadioane, în aer liber în estul Europei. Campanii similare în națiuni aparent „închise” din Orientul Mijlociu și Asia au contribuit, de asemenea, la spargerea barierelor și la stabilirea unor noi standarde pentru eforturile de evanghelizare în masă”.

În 2019, evanghelistul și-a publicat memoriile în volumul Palau: O viață în flăcări. În același an, a fost lansat filmul despre viața lui.

Evanghelizările lui Luis Palau au umplut stadioane din zeci de țări, timp de peste 30 de ani, până când la sfârșitul secolului XX au fost transformate în „Festivaluri evanghelistice”, la inițiativa fiului său, Andrés, cu participarea unor muzicieni de renume interna­țio­nal, sportivi sau a altor celebrități. Noile evenimente evanghelistice au fost organizate pe mari artere urbane, în locuri emblematice ușor accesibile publicului. Când la Lima, în Peru, în 2004, s-a organizat un asemenea festival evanghelistic sau înregistrat 700 de mii de participanți. În 2008, în capitala Argentinei, Buenos Aires, la un eveniment asemănător de două zile a adunat un milion și jumătate de spectatori. În 2015 la New York, Luis Palau a vestit într-o singură săptămână Evanghelia din trei locuri celebre ale metropolei: Radio City Music Hall, Times Square și Central Park, festivalul evangelistic fiind bilingv (engleză și spaniolă).

Festivalul evanghelistic susținut de Luis Palau în New York, în 2015

Ultimul festival la care a participat fizic a fost cel din 2109, când boala de cancerul ajunsese într-un stadiu destul de avansat, la Madrid (Spania) unde peste 85 de mii de oameni au umplul imensul parcul din centrul orașului, din vecinătatea Palatului Regal și a sediului guvernului spaniol.

În mai 1990, a vizitat România, susținând o cruciadă evanghelistică în Oradea, București și Timișoara, la invitația proaspăt înființatei Alianțe Evanghelice din România, al cărei prim președinte fusese desemnat pastorul Vasile Al. Taloș.

Instantaneu cu publicul orădean la evanghelizarea susținută de Luis Palau în 1990

Peste 200 de mii de persoane au ascultat în direct Evanghelia vestită de Luis Palau, iar alte milioane de români au putut urmări la Televiziunea Națională înregistrarea evanghelizării din Capitală.

La plecarea din Capitală, în fața intrării Bisericii Baptiste „Betania” de pe strada Popa Rusu.

Pastorul Paul Negruț l‑a însoțit ca traducător pe tot parcursul cruciadei. La sfârșitul campaniei, Luis Palau declara că un asemenea răspuns la Evanghelie ca în România nu mai avuse niciodată în cei 24 de ani de predicare a Evangheliei.

Luis Palau alături de Paul Negruț într-un studio independent de televiziune din Oradea, în 1990

Luis Palau (1934–2021) a fost ultimul evanghelist al unei epoci a istoriei evanghelicalismului nordamerican pe cale să se încheie, cea a evanghelizărilor de mare amploare.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.