Al 22-lea congres al Alianței care se ține o dată la cinci ani, va avea loc în cele din urmă în mediul virtual (online), între 7 și 10 iulie 2021. Inițial, Congresul fusese planificat a se desfășura între 22 și 26 iulie 2020 la Rio de Janeiro (Brazilia), însă a fost amânat din cauza pandemiei globale Covid-19. În istoria de peste un secol a Alianței au mai fost situații în care celebrări baptiste mondiale au fost amânate sau anulate: în timpul Marii Crize din anii 1930, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, recent, în timpul pandemiei SARS din 2003.

„Când, în urmă cu cinci ani, am ales ca temă a Congresului „ÎMPREUNĂ”, nici nu bănuiam cât de important va fi acest concept astăzi. Acum, mai mult ca oricând, este imperativ pentru noi să stăm împreună, fiind oameni ai speranței, dar și campioni ai compasiunii, și aștept cu nerăbdare ocazia ca noi să fim împreună [în congres], în iulie 2021”, a declarat Elijah Brown, secretarul general al Alianței Baptiste Mondiale.

Congresul virtual din luna iulie va include:

  • Întâlniri zilnice de închinare, părtășie, rugăciune și încurajare spirituală conduse de slujitori baptiști din toată lumea.
  • Dezbateri în cadrul unor mese rotunde virtuale axate pe închinare, misiune, ajutor, libertate religioasă și conducere transformatoare
  • mai multe pre-conferințe, între care conferința globală „Viață” a femeilor baptiste și summitul privind libertatea religioasă „Împreună cu cei persecutați”.

Congresul ABM va fi o importantă ocazie pentru baptiștii din întreaga lume de a sta împreună în acest moment critic, depășind astfel granițe, limbi și etnii. Participarea este deschisă tuturor credincioșilor baptiști din întreaga lume, care se pot înregistra pe site-ul organizaței dedicat congresului www.bwa2021.org pentru oricare dintre evenimentele acestui congres virtual. Accesul la festivitățile de deschidere și de închidere ale Congresului este gratuit (*).

Alianța Baptistă Mondială, înființată la Londra în 1905, este asocierea a 241 de organizații baptiste de pe cuprinsul a 126 de țări și teritorii din întreaga lume, însumând circa 47 de milioane de credincioși baptiști din 169 de mii de biserici și adunări locale, având ca scop încurajarea în părtășie, închinare și păstrarea unității de credință, în misiune și evanghelizare, în caritate, în ajutor umanitar și pentru dezvoltare comunitară, în apărarea justiției, libertății religioase și a drepturilor omului precum și adâncirea reflecției teologice și dezvoltarea slujirii eclesiale. Sediul actual este în Falls Church, Virginia, SUA.

Președintele Alianței Baptiste Mondiale este, din 2020, pastorul argentinian Tomás Mackey. Karl Johnson din Jamaica este prim vicepreședinte, iar ca trezorier a fost aleasă Carolyn Fossen din Statele Unite. Printre cei treisprezece vicepreședinți ai Alianței Baptiste Mondiale, aleși în 2020 pentru un mandat de cinci ani, se află pastorul bucureștean prof. dr. Otniel Ioan Bunaciu, vicepreședinte pentru misiune al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, decan al Facultății de Teologie Baptistă din Universitatea București.


* Pentru acces gratuit trebuie să alegeți la rubrica Registration Options, varianta finală „Celebrant”.