0

Explozia uriașă din Beirut de marți seara, 4 august, a produs pagube la Școala Baptistă Libaneză și la Librăria creștină Gateway.

O explozie de proporții uriașe a zguduit marți seara, 4 august, capitala Libanului Beirut. Un depozit cu aproape 3 mii de tone de azotat de amoniu din zona portului a sărit în aer, puțin după orele 18.00. Beirut arată ca un câmp de război, ceva ce i-a amintit guvernatorului Beirutului, Marwan Abdoud, de Hiroshima.

„O mare parte a orașului s-a transformat în ruine de proporții apocaliptice”, declară Nabil Costa, directorul executiv al Societății Libaneze pentru Dezvoltare Educațională și Socială (SLDES), cunoscută sub numele de Societatea Baptistă Libaneză. Șocul expoziei s-a resimțit și în Cipru, la peste 450 de kilometri distanță. „Spitalele orașului nu pot face față numărului uriaș de răniți, iar Crucea Roșie este într-o criză disperată de sânge pentru cei grav răniți”, adaugă în același e-mail Nabil Costa. Pagube materiale însemnate s-au înregistrat la Școala Baptistă din Beirut, la 2 km distanță de locul exploziei, și la librăria creștină Gateway, la peste 3 km, ambele aparținând Societăți Baptiste Libaneze.

Din fericire, spune Eli Haddad, rectorul Seminarului Teologic Arab Baptist din Liban, la școala de teologie nu sunt probleme majore, toată lumea fiind în siguranță. Seminarul funcționează tot în cadrul Societății Baptiste Libaneze și este situat la aproape 10 km de locul exploziei, într-o suburbie a Beirutului. Epidemia de coronavirus a determinat mutarea cursurilor online, dar o parte dintre studenți au rămas în Liban neputând ajunge în țările lor de origine.

Sunt bănuieli serioase că ar fi vorba de un act terorist, Libanul necunoscând până acum o explozie de asemenea proporții cu toate că a traversat între 1975 și 1990 un cumplit război civil. Evaluările momentului spun că este vorba de peste 100 de morți și câteva mii de răniți. Se caută în continuare supraviețuitori printre ruinele și sub dărâmăturile provocate de deflagrație.

Reprezentanta Alianței Mondiale Baptiste, Lina Sawan Raad, afirmă că „noi, poporul libanez, ne aflăm într-o închisoare cu ziduri ridicate de criza economică agravată de pandemia de Covid-19 și acum devastată de explozie. Rugăciunile oamenilor de pe tot pământul pentru ploaia de milă și de îndurare de Sus ne-ar fi de mare ajutor. Orice rugăciune este importantă și necesară.”

Conform statisticilor, în Liban sunt 32 de biserici baptiste locale asociate într-o convenție afiliată Federației Europene Baptiste. Comunitatea baptistă libaneză numără circa 1 500 de credincioși. Cea mai veche biserică baptistă se află în Beirut și datează din anul 1895, fiind înființată de Said Jureidini, la întoarcerea dintr-o călătorie la Chicago, cu ocazia Expoziției Mondiale din 1893, unde s-a convertit la credința creștină baptistă.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.