0

CHINA. În districtul Yugan (Jiangxi), imaginile cu Isus sunt înlocuite cu ale președintelui Xi Jinping, iar în Shandong se interzice predicarea online și se cere desființarea bisericilor neoficiale

YUGAN, JIANGXI. Sute de țărani creștini chinezi au fost solicitați să dea jos imaginile Mântuitorului Isus Hristos, citatele biblice sau simbolurile creștine de pe pereții caselor lor, în cadrul unei campanii propagandistice guvernamentale de a „transforma credincioșii diferitelor religii în credincioși ai partidului”.

Ziarul South China Morning Post (SCMP) scrie că reprezentanți oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC) au vizitat locuințele creștinilor din districtul Yugan al provincei Jiangxi, unde circa 10% din populație este creștină. Oficialii au cerut localnicilor să înlocuiască afișele, tablourile sau alte materiale vizuale creștine cu postere ale președintelui chinez Xi Jinping, conform ziarului citat de Christianity Today.

Acțiunile fac parte dintr-o campanie guvernamentală de eradicare a sărăciei în regiune, PCC considerând că doar credința creștină este de vină pentru necazurile și sărăcia lor, potrivit SCMP. Schimbarea acestor afișe și simboluri din casele sătenilor constituie chemarea partidului de a-i face pe localnici să privească la conducătorii lor, și nu la Mântuitorul lor, pentru a primi ajutor.

„Multe gospodării sunt îngropate în sărăcie din cauza stării de sănătate precare a familiilor. Unii au apelat la credința în Isus pentru a se vindeca”, declară pentru ziarul amintit șeful campaniei guvernamentale. „Noi încercăm să le spunem că a fi bolnav este o stare fizică și că singurii care pot să-i ajute sunt Partidul Comunist și secretarul general al acestuia, Xi.”

Deși partidul neagă afirmațiile, mulți creștini din districtul Yugan reclamă că autoritățile i-au informat că nu se califică pentru ajutorul guvernamental până nu își redecorează casele și își dau jos însemnele creștine.

Aceste măsuri au loc la scurtă vreme după ce în Congresul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping și-a consolidat foarte mult poziția și influența, ziarul SCMP numindu-l „cel mai puternic conducător al Chinei după Mao Zedong”, cel care dezvoltase un asemenea cult al personalității încât portretele lui atârnau în toate locuințele. Cotidianul mai arată că Xi intenționează să-și impună dominația până la cele mai de jos pături ale societății, continuând o lungă tradiție a conducătorilor chinezi care apelează la forța statului pentru a-și supune mișcările populare care i se opun, este de părere Brent Fulton, președintele ChinaSource. ChinaSource este o platformă media creștină pentru facilitarea circulației informațiilor și pentru susținerea unui dialog creștin în mediile chineze, atât în China, cât și în afara ei.

Înainte de acțiunea cu posterele creștine, în luna martie, bisericilor din Yugan li s-au demolat crucile de pe zeci de clădiri oficiale ale acestora din Zhejiang și din alte zone locuite de creștini, în acord cu dispozițiile guvernamentale. În septembrie trecut, China a adoptat măsuri mai restrictive în ceea ce privește adunările religioase, învățătura și regulile privind construcțiile, credincioșii din câteva provincii simțind deja represiunea autorităților. Poliția a arestat câțiva conducători de biserici de casă neautorizate, ba chiar și un băiețel de trei ani surprins cântând cântece creștine într-un parc.

(foto: ChinaAid)

JINAN, SHANDONG. Autoritățile din provincia chineză Shandong, situată în estul Chinei, au interzis bisericilor predicarea online. De asemenea, au ordonat desființarea tuturor bisericilor neoficiale din locuințe.

Cele două organizații creștine recunoscute de stat în Shandong, Three-Self Patriotic Movement și Self Christian Council [TSPM și, respectiv, CCC] au publicat pe 23 februarie o informare care precizează că autoritățile statului și „serviciile de supraveghere” au ordonat încetarea totală a predicării online și desființarea tuturor bisericilor neoficiale care se adună în clandestinitate.

Odată cu izbucnirea COVID-19 în China, numărul serviciilor religioase pe internet a crescut semnificativ, atât în rândul bisericilor înregistrate, cât și al celor neînregistrate, după ce au fost închise de autorități.

Documentul cu pricina este publicat în chineză și în engleză

Împreună cu restricția la predicarea online, anunțul cheamă bisericile autorizate să ajute la depistarea și excluderea oricăror biserici neoficiale din comunitățile lor.

Organizația ChinaAid care dă publicității aceste documente se declară solidară cu cei persecutați, militând pentru promovarea libertății religioase, a drepturilor omului și pentru respectarea legalității.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.