Târgurile cu prăjituri ale tinerilor Bisericii Baptiste Mănăștur, Cluj-Napoca, organizate de Crăciunul acesta, pe 15 și 22 decembrie, au „îndulcit” consistent viața unor semeni de-ai noștri și asta pentru că, uneori, dragostea poate căpăta forma unor delicioase prăjituri, făcute cu pricepere și oferite din toată inima. Dragostea e prezentă, în același fel, și în ciocolata caldă, dar și în aromele subtile ale unui pahar cu ceai.

Evenimentul din 15 decembrie a fost dedicat Casei Filip, un binecunoscut așezământ unde își găsesc cazare convenabilă cei ce vin la Cluj pentru tratarea cancerului, dar și persoana care-i însoțește. Prăjiturile și dulciurile servite au ajutat financiar acest cunoscut așezământ caritabil care, în primul an de la înființare, găzduise în cele șase dormitoare cu două paturi fiecare, dotate cu patru băi cu dușuri, cu o bucătărie complet utilată și mobilată și cu o grădină, peste 230 bolnavi veniți de peste tot din țară. În taxa de 20 de lei pe noapte, cea mai mică percepută pentru fiecare pacient, intră o masă de prânz, gratuită în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri. Duminica mai mulți voluntari aduc mâncare de acasă sau gătesc pentru cei cazați aici.

Încăpere primitoare din cadrul proiectului Casa Filip (www.casafilip.org)

Dulciurile și aromele bogate din 22 decembrie au avut ca scop ajutorarea Dariei Suciu, o adolescentă din comuna Bobâlna, victimă a unui cumplit accident rutier recent, căreia i se dădeau extrem de puține șanse din viață și care, miracol dumnezeiesc, după zile lungi și grele de comă a început să vorbească, ne informează Amedeia Neamțu, organizatoare a acțiunii de binefacere a bisericii baptiste Mănăștur din Cluj-Napoca.

Prăjituri și dulciuri, băuturi calde aromate și multă, multă dragoste la Târgul de Crăciun dedicat ajutorării Dariei Suciu (foto: Ioana Mureșan)

„Conform dosarului întocmit de poliție, Daria a fost aruncată 31,8 m și a căzut la câțiva centimetri de un parapet de beton. Impactul cu acel parapet i-ar fi putut fi fatal. Medicii au fost extrem de rezervați privind șansele de supraviețuire, însă acum Daria umblă cu cadrul!”

Pentru a sprijini procesul de recuperare fizică și tratamentele necesare, Biserica Mănăștur a donat familiei Suciu suma de 9 773 lei proveniți din donațiile primite cu ocazia acestui Târg de Crăciun.

„Ne dorim ca, pe viitor, să oferim ajutor ori de câte ori Domnul ne va pune înainte situații de criză”, mai spune Amedeia Neamțu. „Recent am aflat despre un copilaș din județul Bacău a cărui mamă l-a părăsit, iar tatăl, alcoolic, este cvasiabsent din viața acestuia. Copilul locuiește, momentan, cu un frate mai mare, într-un container. Merge la școală și își îngrijește o mică grădină de zarzavaturi, fiind în tot acest timp nelipsit de la biserică. Ne-am dorim să-i putem construi o casă acestui copil.”