0

În Coreea comunistă, creștinii și bisericile au parte de persecuție extremă, susține Raportul anual 2020 al organizației OpenDoors

Raportul pe 2020 al organizației internaționale OpenDoors conține Topul 50 al țărilor în care persecuția creștinilor și a bisericilor are cel mai înalt nivel. Fondată de Brother Andrew (fratele Andrei), OpenDoors slujește de peste 60 de ani creștinii persecutați din întreaga lume, oferind în peste 60 de țări creștinilor individuali și bisericilor biblii, ajutoare umanitare de urgență, consiliere și sprijin duhovnicesc pentru cei persecutați și pentru familiile acestora, sprijin juridic în lupta cu autoritățile ostile creștinismului, pregătire biblică și alte forme de ajutor și de susținere.

Topul 50 al țărilor în care a-L urma pe Hristos presupune riscuri uriașe este alcătuit pe baza unor date foarte exact culese, în mod nemijlocit, din teren, de voluntarii și reprezentanții OpenDoors din întreaga lume. Calculul gradului de persecuție se bazează pe metode și principii statistice solide, luându-se în considerare multiple aspecte ale vieții credincioșilor și a bisericilor creștine (vezi schema).

Metodologia de calcul al gradului de persecuție se bazează pe date foarte atent culese și pe principii statistice solide (sursă: OpenDoors USA)

Clasamentul mondial al țărilor unde creștinii și bisericile suportă persecuțiile cele mai mari face distincție între persecuția extremă și persecuția severă. Prima categorie (locurile 1 până la 11 din Top50) este condusă și anul acesta de Coreea comunistă (Coreea de Nord) și mai cuprinde, în ordine, Afghanistanul, Somalia, Libia, Pakistanul, Eritreea, Sudanul, Yemenul, Iranul, India și Siria.

Anul trecut, conform datelor OpenDoors, gradul global al persecuțiilor suportate de creștini a crescut cu 8% față de anul precedent. Astfel:

  • 260 de milioane de creștini au suferit persecuții de cel mai ridicat grad în țările din TOP50 (World Watch List 2020).
  • 2 983 de creștini au fost uciși anul trecut pentru crezul lor creștin mărturisit. Acestor cifre le corespunde o medie de 8 creștini uciși în fiecare zi a anului, din rațiuni legate de credința în Dumnezeu.
  • 9 488 de biserici sau alt fel de așezăminte creștine au fost atacate.
  • 3 711 creștini au fost reținuți de autorități, fără proces, arestați, condamnați sau încarcerați.
  • În Irak mai sunt în prezent doar aprox. 202 000 de creștini, în scădere dramatică de la 1,5 milioane, cât erau înainte de 2003 (ceea ce corespunde unei descreșteri numerice de 87% într-o singură generație).
  • În Siria, creștinii care depășeau înainte de conflict 2,2 milioane, numără în prezent circa 744 000, însumându-i și pe cei care au ales să se refugieze în afara țării. Incursiunile Turciei în nord-estul Siriei au afectat direct peste 40 000 de creștini, în special în zonele locuite de kurzi.

„Datele din acest raport reprezintă creștini în carne și oase, ca tine și ca mine, care și-au dedicat sufletul și viața lui Dumnezeu, și pentru acest fapt sunt nevoiți să sufere.”

„Însă, pentru noi, toți aceștia nu sunt străini, ci sunt familia noastră. Iar noi avem ocazia să-i susținem. Și asta pentru că, prin Hristos, noi împreună cu toți creștinii din Topul 50 al țărilor cu cel mai ridicat grad de persecuție constituim o Biserică unică, o Familie unică”, afirmă David Curry, directorul executiv al organizației OpenDoors.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.