0

EXPLICAȚII BIBLICE 6 MAI

Data: 06 mai 2018

Tema: Atacuri asupra familiei – ispita materialismului

Textul: 1 Timotei 6:3-19 

Cuvântul de aur: 1 Corinteni 15:58

Ideea lecției: Credincioșii născuți din nou sunt chemați să nu-și lege inima de lucrurile materiale, să păstreze echilibrul între preocuparea pentru câștigul material și lucrul pentru Dumnezeu în vederea câștigului spiritual, veșnic. 

Scopul lecției: Să ne învețe că Dumnezeu așteaptă de la noi ca familii, să biruim ispita materialismului și ne învețe cum să ne raportăm la posesiunile materiale făcându-ne conștienți de poziția noastră în Domnul Isus Hristos, de forța ispitei materialismului, de pericolul în care ne aflăm alipindu-ne inima de lucrurile acestei lumi și de consecințele devastatoare pe care le aduce materialismul. 

Explicații contextuale și exegetice

Materialismul poate fi definit ca reprezentând gândirea și preocuparea prioritară și excesivă a omului pentru dobândirea de lucruri materiale. Materialismul este o ispită folosită de Diavolul pentru a atrage atât indivizii, dar mai ales familiile într-o cursă nebună, într-o alergare continuă pentru obținerea de venituri și lucruri materiale. Materialismul este expresia lui a avea, a dobândi, a obține, aici și acum, lucruri materiale pentru plăcerea și conforul material. Materialismul nu ține cont de partea spirituală a omului promovând ca ideologie existența și manifestarea omului doar ca parte materială. Astfel, semnificația și împlinirea omului prin prisma materialismului sunt împlinite în preocuparea, acapararea și dobândirea de lucruri materiale. Omul în ideologia materialistă are ca scop și finalitate a vieții succesul și bunăstarea prin dobândirea de lucruri materiale. Tot acest demers este însă o inselatorie a celui rau. Noi nu suntem în necunoștință de planurile diavolului care a venit ca un hoț să fure scopul rânduit de Dumnezeu omului și familiei și care este gata să ne amăgească făcându-ne robi lucrurilor materiale, punând înaintea noastră tot felul de oferte ale unor preocupări pentru lucruri care nu ne trebuie, pe care le cumpărăm cu bani pe care nu-i avem, dar îi împrumutăm, ca să impresionăm oameni care nu ne plac. În vremea pe care o parcurgem ca biserică, putem constata că această ispită este tot mai mare și parcă irezistibilă. 

În învățătura Noului Testament, atât Domnul Isus, cât și apostolii mai târziu, nu s-au sfiit să vorbească despre relația ucenicului, a credinciosului cu lucrurile materiale. Deseori, în evanghelii îl vedem pe Domnul Isus dând învățătură despre cum ar trebuie să ne purtăm față de valorile materiale ale acestei lumi: chemarea ucenicilor în lucrare (Matei 4:18-22); în predica de pe munte (Matei 6:19-21); tânărul bogat (Luca 18:22-25); pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (Luca 12:19,20); pilda bogatului și a lui Lazăr (Luca 16:19); Zacheu (Luca 19:8); văduva săracă (Luca 21:3,4). Toate aceste situații, învățături și exemple sunt folosite de Domnul Isus să ne învețe ce stă în spatele dorinței de avea, de a dobândi lucruri materiale și care sunt consecințele căderii în ispita materialismului. 

În epistola către Timotei scrisă de apostolul Pavel unui slujitor tânăr, păstor în biserica din Efes, avem și această învățătură despre relația credinciosului cu lucrurile materiale. Apostolul Pavel îl îndreaptă pe Timotei către învățătura sănătoasă, către cuvintele sănătoase ale Domnului Isus Cristos (6:3), în care trebuie să fie ancorat și de care trebuie să se țină. Acestă preocupare pentru învățătura sănătoasă duce la evlavie, acea stare de comportare cu teamă sfântă, cu reverență și respect față de Dumnezeu în trăirea zilnică. Evidențiind prin contrast toate acele manifestări exterioare ale omului firesc, care nu păstrează învățătura sănătoasă (6:4,5) apostolul Pavel subliniază ca o caracteristică a omului evlavios relația acestuia față de lucrurile materiale avându-i în vedere atît pe credincioșii cu venituri mici, obișnuite, cît și pe credincioșii bogați. Atunci când apostolul Pavel vorbește despre relația credinciosului cu lucrurile materiale, el dă învățătură subliniind câteva aspecte deosebit de importante:

-Nu noi am creat lucrurile materiale, ele vin ca o binecuvântare și nici nu am adus nimic în lumea aceasta; drept urmare, tot ceea ce avem este un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie să fim recunoscători. 

-Oricât de multe lucruri am aduna în lumea aceasta, în parcursul vieții noastre este vital să știm că viața aici se încheie, nu stăpânim pe veci pământul acesta cu lucrurile materiale pe care le-am adunat și apoi din lumea aceasta cînd murim nu luăm nimic din ea. Exemplul lui Alexandru Macedon este sugestiv. Marele general, cuceritor al lumii cunoscute până atunci, se spune că a lăsat poruncă generalilor săi ca atunci când va muri să fie îngropat cu mâinile afară din sicriu, ca toți să vadă că omul care a cucerit și a dobândit împărății și bogății nu ia cu el nimic din lumea aceasta. 

-Mulțumirea este coordonata constantă ce trebuie să caracterizeze viața noastră, ca unii cărora Dumnezeu ne dă zilnic hrana și îmbrăcămintea. Acestea ne sunt îndeajuns pentru o viață mulțumitoare. 

-Dorința după mai mult în cele materiale este periculoasă și, atunci când este urmată, aduce cu sine consecințe devastatorare. 

-Banii sunt resurse de care ne folosim, însă atunci când ei acaparează inima noastră și au atenția și emoțiile noastre, când preocuparea noastră este doar pentru câștig material, drumul acesta duce la pierzare. Este în defavoarea noastră și distrugerea este iminentă. 

Aplicații practice

Formele de atac pe care o le ia astăzi materialismul sunt diverse și periculoase. De la orele peste program lucrate la serviciu, la preocuparea continuă pentru două sau trei slujbe; plecarea unuia sau chiar amândoi părinții în străinătate lăsând acasă unul dintre parteneri sau copii pentru un câștig mai mare chiar dacă au unul modest aici în țară; jocuri de noroc, pariuri și alte forme diferite, ispititoare, îmbietoare când, de fapt, în spatele lor este un laț, vătămare, prăpăd și pierzare. 

În învățătura sa apostolul Pavel afirmă clar câteva aspecte practice legate de preocuparea credinciosului 1 Timotei 6:11-19. 

– Nu preocuparea pentru lucrurile materiare trebuie să fie prioritară – (v.11, 12).

– Credinciosul trebuie să-și împlinească cu perseverență chemarea – ascultarea de porunca Domnului Isus în așteptarea revenirii Sale (Matei 6:19-21). 

– Ziua revenirii Domnului Isus este aproape, este măreață și credinciosul trebuie să trăiască preocupat de asta. 

– Cei care au fost binecuvântați și au bogățiile lumii acesteia, să rămână smeriți, să se încreadă în Dumnezeu pentru viața lor și nu în bogății și să se bucure în Domnul de tot ce au primit. Ca mântuiți ai Domnului, aceștia sunt chemați trăiască practic, fiind dedicați Domnului, semenilor și lucrării Domnului (v. 18). 

– Cu ceea ce adună aici pe pământ să-și strângă comori în ceruri ( v. 19). 

Cum îți trăiești viața ca individ și ca familie în relație cu lucrurile materiale? 

Câteva sugestii practice:

– Ferește-te, păzește-te de lăcomia de bani. Fă-ți timp să petreci cu familia, implică-te în lucarea lui Dumnezeu, nu neglija timpul de citire a Scripturii și rugăciunea în fiecare zi;

– Nu neglija, sub pretextul că ești prea ocupat să muncești, să câștigi pâinea de toate zilele, casa Domnului, părtășia cu credincioșii la biserica din care faci parte; 

– Muncește echilibrat și cinstește-L pe Dumnezeu, și dăruiește din tot ce ți-a dat; 

– Fă-ți timp pentru relații, prețuiește familia mai mult decât lucrurile materiale. Ele să-ți fie subordonate ție, nu tu lor. Fii un conducător al banilor înspre adunarea de comori veșnice, nu-i lăsa pe ei să te conducă. 

Întrebări pentru discuții

1. Care sunt comorile de care trebuie să fim preocupați să le adunăm noi cei credincioși câtă vreme Dumnezeu ne lasă pe pământ?

2. Care sunt lucrurile de care te privează preocuparea exagerată pentru lucrurile material? Fă o listă cu lucrurile pe care le-ai pierdut pentru că a fost preocupat în mod exagerat de lucrurile materiale?

3. Care este modul practic în care Îl slujești tu pe Dumnezeu în biserica din care faci parte? Ești doar un consumator? Cât timp investeși însă în bunăstarea ta sau a familiei tale?

4. Cum ne învață Domnul Isus să ne raportăm la lucrurile materiale?

5. Care sunt sfaturile apostolului Pavel date lui Timotei pentru credincioși atunci când aceștia se raportează la bani – câștigarea și folosirea lor?

6. Care este partea pe care oamenii o neglijează atunci când cad pradă ispitei materialismului?

7. Care este alternativa materialismului? Cum poți duce o viață de biruitor?

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.