0

Hortensia Popovici 1925 – 2017

Sora Hortensia Popovici s-a născut în 8 Aprilie 1925 la Salonta, județul Bihor, în familia Gheorghe și Floare Cristea. În familia Cristea au fost cinci copii: Anișoara, Ghiță, Ionel, Traian, și Hortensia, cunoscută ca Tenzi. Școala elementară a făcut-o în Salonta. Când s-a făcut cedarea Ardealului în 1940, părinții ei s-au refugiat în Arad, împreună cu familia Nuțu Popovici.

 

 

În Arad sau făcut membri la biserica baptistă Arad-Pârneava. Liceul l-a făcut la Ghiba Birta în Arad. Convertindu-se Tenzi a fost botezată de Alexa Popovici, păstorul bisericii pe acea vreme. În 24 Octombrie 1945, s-a căsătorit cu Petru Popovici, cunoscut ca Pitt, care devenise păstorul bisericii. Nunta a fost simplă, un serviciu la biserică cu fratele Marinică Dumitrașcu, păstor la Ploiești, fratele Ioan Truța, păstor la biserica Arad-Șega și fratele Alexa Popovici, fratele mirelui și păstor la Arad-Speranța. Noua familie a avut trei fete: Iedidia, Angela, și Rusaliana. Fiind soție de păstor a devenit primitoare de oaspeți, toți păstorii ce treceau prin Arad găseau găzduire în casa Popovici.        

În martie 1953, trei frați din conducerea bisericii Timișoara au venit la biserica baptistă din Arad-Pârneava. Ei aveau o cerință: mutarea fratelui Petru Popovici ca păstor la biserica întâia Timișoara. Deși fratele Petru Popovici nu a fost nici o data la biserica din Timișoara și nu dorea mutarea acolo, fiindcă era din partea Domnului în iunie 1953 la sărbătoarea Înălțării Domnului, biserica din Timișoara l-a votat în unanimitate să fie păstorul lor. Fratele Pitt a acceptat și în Septembrie familia s-a mutat la Timișoara. Mutarea a fost un har din partea Domnului, căci Timișoara era oraș închis. La Timișoara sora Tenzi s-a dovedit de multă ospitalitate pentru toții frații păstori care veneau la comunitate. Era vremea comunistă și autoritățile doreau stingerea religiei. Pentru aceasta păstorii erau amenințați mereu cu deportarea în Bărăgan. Cum în aceiași curte cu locuința lor, era un inspector de poliție, întotdeauna când se făceau liste de deportare fratele Pitt era anunțat că e bine să nu doarmă acasă. Dar fratele Pitt încrezându-se în Domnul nu a dormit nici o noapte la alții. Sora Tenzi era cu frica în sân, dar căuta să aibă în noptieră totul gata pentru deportarea soțului ei. Era groaza comunistă.

În 1960 fratele Pitt a fost destituit din slujba de păstor de autoritățile comuniste și nu a putut primi slujbă pentru că era considerat împotriva regimului. Astfel el a rămas șomer, atunci sora Tenzi a căutat și a luat o slujbă la firma “Fonaghi” ca și controloare de calitate. La fabrică făcea în trei schimburi. Când era în schimbul de noapte sora Tenzi venea acasa de la slujbă la ora șase se culca două ore, iar la ora nouă era prezentă la ora de rugăciune la biserică. Nu i-a fost ușor creșterea a trei fetițe și lucrarea în biserică.

În 1967 familia Petru Popovici, fiindcă el era cetățean născut în Statele Unite, a plecat în America, la Chicago. La Chicago, sora Tenzi a găsit o slujbă tot ca și controloară de calitate și a susținut familia din bănuțul ei. În 1968 fratele Pitt a reușit să ia o slujbă seculară și astfel sau ușurat poverile financiare ale familiei.

Sora Tenzi a fost o bună și harnică gospodină. În 1971 mutându-se în Los Angeles, sora Tenzi s-a mutat și cu slujba în acel oraș, la aceiași firmă. Cum fratele Popovici a primit cereri de sponsorare a multor refugiați din Romania, care erau în lagăre, și a acceptat să-i sponsoreze, sora Tenzi trebuia să facă față și slujbei și refugiațitor cu găzduire și hrană, căci fratelui Pitt nu-i plăcea restaurantele. Și de-a-lungul anilor aceștia au fost mulți.

După pensionarea ei de la slujbă, familia s-a mutat la Sacramento în 1988, unde au locuit până în 1996. Iar în acel an fiindcă sora Tenzi se îmbolnăvi-se, s-au mutat la fiica lor Angela la Atlanta, unde a trăit până în ziua morții 18 iulie 2017.

**********************************************************************

Serviciul memorial va fi vineri seara la ora 7:30 la Gwinnett Romanian Baptist Church în Buford, GA.

Serviciul de înmormântare a soției va fi sâmbăta dimineața la orele 10:00 la Hamilton Mill Memorial Chapel în Buford, GA.

Preferința și dorința familiei este de a ajuta lucrarea Domnului prin o societate misionară, în loc de flori sau coroane se poate trimite donații pentru Romania For Christ la adresa:

GWINNETT ROMANIAN BAPTIST CHURCH
2005 Braselton Highway
Buford, GA 30519
 

Ambele programe vor putea fi vizionate aici:  http://grbcatlanta.com/live/ 

Sursa

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.