Albul curat al zăpezii proaspete și versetul din Isaia mi-au adus aminte de «Sagaalgaan», în traducere «Luna Alba». «Luna alba» pentru buryații budiști tibetani este luna care urmează Anului Nou budist, sărbătorit anul acesta aici pe 27 februarie. Este un timp special, pentru care ei se pregătesc „curățându-se” de păcate pentru a intra înnoiți în noul an – de aici denumirea de «luna alba» – o lună care va fi plină de tot felul de ritualuri speciale acasă și la templele budiste.

Cum «se curăță»? Printre altele, se roagă (cui? – duhurilor și lui Budha, dar și altor zeități budiste), caută să se împace cu cei cu care sunt certați, mâncă multă mâncare albă (lapte, smântână, brânză, etc.), își fac mici cadouri unii altora. Într-una din zilele premergătoare Anului Nou se spală acasă pe tot corpul cu aluat sau o batistă albă, pentru „curățirea” trupului și a sufletului, iar apoi această batistă este arsă într-un foc ritual.

Redau mai jos parte din impresiile mele din timpul primului Sagaalgaan petrecut în Buryatia (acum 10 ani deja!) în 2006:

„Era seara zilei de 16 februarie. Terminasem cursurile și când am ieșit în curtea universității am văzut un grup mare de oameni. Erau buryați, strânși cu toții în jurul a doua piramide (colibe) făcute din lemne și crengi. Alți buryați veneau, înconjurau piramidele de trei ori, îndesau batistele cu care se spălaseră acasă între crengile ei, aruncau câteva monezi într-o cutie care se afla în apropiere și apoi se alăturau celorlalți, așteptând. Ici-colo printre ei erau și câțiva ruși, probabil adepți și ei ai budismului.

Se strânseseră vreo 2.000 de oameni. Era cea mai mare mulțime de buryați pe care o văzusem vreodată. Au venit apoi câțiva călugări budiști și au citit un fel de rugăciuni, invocând spiritele, apoi au dat foc piramidelor. Odată cu ele au ars și batistele «murdărite» în spălarea rituală. (Atunci nu înțelegeam tot ce se întâmpla, doar mă gândeam că e un ritual premergător Anului Nou. Profesoara de limba rusa, o buryata religioasă, mi-a explicat mai târziu ce s-a întâmplat acolo).

M-am plimbat printre ei. Am plâns și m-am rugat pentru ei și pentru mântuirea lor. M-am rugat pentru ca adevărata Lumină, Isus, să-i lumineze și să-i elibereze din întunericul spiritual în care trăiesc (ce ironie!, Budha se traduce «Iluminatul»). M-am rugat pentru o reală, o adevărată curățire a lor, posibilă doar prin sângele lui Isus, Cel care îi iubește atât de mult !

Am plâns și m-am rugat și pentru mine și pentru ceilalți creștini. M-am rugat pentru mai multă dragoste și compasiune pentru cei nemântuiți. Pentru o dorință mai mare de a le împărtăși Evanghelia. Pentru ca noi să trăim/umblăm mai mult în lumină, pentru a lumina mai clar și mai tare, ca cei din jur, văzând faptele noastre bune/drepte, să ajungă să-L preamărească pe Tatăl nostru care este în ceruri!”

Haideți să ne unim în rugăciune împreună în aceste zile, această „lună albă” pentru buryați (și celelalte „triburi” mongole), să cerem ca Dumnezeu să distrugă întăriturile demonice, să-i dezlege pe prinșii de război din rândul lor și să le dea eliberare – „să le deschidă ochii, să se întoarcă de la întuneric la lumină și de sub puterea Satanei la Dumnezeu și să primească, prin credința în Isus, iertare de păcate și moștenirea împreună cu cei sfințiți.” (Fapte 26:18)

În harul Lui,
Marius Giura

P.S.
Acum vreo câteva zile vorbeam cu cineva:
-Miroase a primăvară!
-Da, chiar miroase, mi-a răspuns.
Afară erau cam -15*C, iar nouă ne mirosea a primăvară!
Aici iarna la -10-15*C oamenii zic că-i cald, așa că și mirosurile astea primăvăratice sunt mai altfel pe-aceste meleaguri