0

EXPLICAȚII BIBLICE 6 NOIEMBRIE

Calendar 2016Data: 31 octombrie – 06 noiembrie 2016

TEMA: VIAȚA ELIBERATĂ PRIN PUTEREA LUI DUMNEZEU

Text: Marcu 5:1-20

Verset de aur: Marcu 5:19b

Ideea centrală: Trăind în lumea aceasta obosită de păcat, cu toții suntem ispitiți de diferite adicții. Este important să le identificăm și să îngăduim Domnului Isus să ne elibereze de orice lanțuri ne-ar lega, pentru a putea sluji Lui cu toată inima, priceperea și puterea.

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

 

Termenul „adicții” este nou pentru mulți dintre noi. El se referă la o dependență care te leagă și față de care te simți neputincios. Ba mai mult, neîmplinirea pe termen lung cere o creștere a dozei. Acest termen este în majoritatea cazurilor negativ. Unii însă îl folosesc și pozitiv[1], pentru anumite practici care pot fi neutre, sau chiar bune și care au devenit un mod de viață. Astfel, putem spune că toți avem adicții. Nu toți le numim așa, nu toți sunt conștienți, dar toți avem.[2]

Unele adicții sunt rele hiar dacă nu sunt neapărat păcătoase. Este vorba de frecvența unui eveniment sau cantitatea în care este administrat nu este cea potrivită. De exemplu, a mânca nu este un păcat; dar dacă practica ta de alimentație depășește limita necesarului, mâncatul poate deveni o adicție care, implicit, este dăunătoare. Asemănător este orice lucru care nu este rău în el însuși dar devine negativ printr-o întrebuințare lipsită de înțelepciune și cumpătare.

Majoritatea adicțiilor sunt păcătoase prin natura lor. Când o persoană este dominată de ”pofta firii pământești, pofta ochilor și lăudăroșia vieții” (1 Ioan 2:16) se instalează adicția iar aceasta este o legătura care subjugă, imobilizează și îl împiedică pe un astfel de om să trăiască o viață cu demnitate și credincioșie.

Textul din Marcu 5:1-20 ne descrie un om care era prins în mai multe adicții păcătoase. Rezultatul a fost înstrăinarea de lume, de societate și, mai ales, de Dumnezeu. Ceea ce a fost conceput ca să fie un templu al Duhului Sfânt, trupul său, a devenit un teren de joacă și de dominare a celui rău.

Oricare ar fi adicția, sau adicțiile care îl țineau legat pe acest om, Domnul Isus Hristos poate și vrea să îl dezlege. În atotștiința Sa de Dumnezeu, Domnul Isus cunoștea că I Se va cere să plece din ținutul Gadarei. Cu toate acestea, a făcut drumul până acolo pentru a elibera un singur om (doi, dacă este să coroborăm textul cu cel din Matei 8:28).

Domnul Isus trece marea și ajunge în ținutul gadarenilor (5:1) doar pentru ca, după eliberarea demonizatului, să o traverseze în direcție inversă (5:21). Nu este un fapt singular când Scriptura ne relatează adevărul că și un singur om este valoros înaintea lui Dumnezeu. La fel ca în Gadara, a fost și cazul femeii canaanite care Îl roagă pe Domnul Isus să scoată demonul din fiica ei (Matei 15:21-28), iar Filip este trimis de Dumnezeu pentru a-l întâlni pe famenul etiopian (Faptele Apostolilor 8: 26-39).

 

Aplicaţii:

Cum poți fi eliberat de adicții? Din textul Scripturii înțelegem cel puțin două elemente:

  1. Închină-te Domnului Isus. Recunoaște cine este El și că, în condiția păcătoasă în care te afli, „nu ai nimic de-a face cu El” (Marcu 5:6-7). Femeia canaanită dovedește o credință atât de mare în autoritatea și puterea Fiului lui Dumnezeu, încât Domnul Isus afirmă că „mare este credința” acestei femei (Matei 15:28). Famenul etiopian citea Scriptura, încercând sincer să o înțeleagă pentru că era „flămând și însetat după neprihănire”, astfel că a fost săturat (Fapte 8:30-31; conform Matei 5:6). Biblia ne spune că atunci când Îl vom cunoaște pe Domnul Isus vom „cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi” (Ioan 8:32).
  2. Să ai dorința de a rămâne împreună cu El (Marcu 5:18). Nu căuta o eliberare .. pentru ca apoi să trăiești după dorințele și poftele tale. Domnul Isus nu te eliberează pentru ca mai apoi să poți relua viața de păcat de la început. Nu încerca să fii eliberat doar pentru a impresiona pe cineva sau pentru a scăpa de o povară fizică, sau pentru a-ți elibera (liniști) conștiința. Dumnezeu, care cunoaște gândurile ascunse ale inimii (Ieremia 16:17), nu acceptă jumătăți de măsură. Cere-I să fii eliberat pentru ca să-L poți urma pe El, în ascultare și credință, în gândire, dorințe și acțiune, și El va interveni. S-ar putea ca Domnul să te cheme în lucrarea Lui, cum a făcut cu demonizatul eliberat pe care l-a trimis să-I fie martor în propria localitate (Marcu 5:19-20); sau poate te trimite într-o lucrare cum l-a trimis pe prietenul meu, John, pentru a spune și altora care sunt înlănțuiți de diverse adicții că el a fost ca și ei dar Hristos i-a ieșit în cale și l-a făcut un om nou (conform cu 2 Corinteni 5: 17).

 

Sugestii practice:

Indiferent cine ești, ce adicții ai și de cât timp ești înlănțuit de acestea, Domnului Isus Îi pasă, te iubește și vrea să te elibereze. El a venit în lume special pentru tine.

El nu vrea să te lase să rămâi așa. El vrea să-ți dea viața, și încă viață din belșug. Aici pe pamânt și în veșnicie.

Apoi, odată eliberat, Domnul Isus așteaptă de la tine să Îi fii martor (Fapte 1:8) printre cunoscuți sau străini, vorbindu-le și mărturisind că oricare ar fi adicția de care suferă și cu care se luptă, pot găsi eliberare și mântuire la Singurul care o poate oferi (Fapte 4:12).

 

Întrebări pentru discuţii:

  • Tu ai adicții rele sau păcătoase?
  • Cum este Facebook-ul pentru tine? Un mijloc de comunicare sau o adicție?
  • În ce categorie incluzi următoarele practici: sportul/mersul la sală, mâncatul de ciocolată, pornografia, minciuna, limbajul urât/indecent?
  • În ce măsură dorești să fii eliberat de lucruri pe care le observi în viața ta și ești conștient că sunt păcătoase? Dar de cele care, cel puțin, nu sunt folositoare?
  • În ce măsură crezi în autoritatea Domnului Isus de Eliberator și Mântuitor, în statutul Său de Fiu de Dumnezeu?
  • În ce măsură ești însetat și flămând după neprihănire?
  • Ești dispus să te supui Domnului Isus pentru a spune și altora despre eliberarea de care ți-a făcut parte?

 

Cătălin Covaci, ccovaci@gmail.com 0722.605.573

Biserica Creștină Baptistă „Golgota” Timișoara

[1] Psalmul 1 spune ca este ferice de omul care ”zi și noapte cugetă” la Legea Domnului (versetul 2). La fel, Iosua 1:8 ne îndeamnă să cugetăm ”zi și noapte” la Cuvântul lui Dumnezeu.

[2] Acum câțiva ani, aflat în misiune de evanghelizare în Colombia, America de Sud, l-am întâlnit pe John, un frate american care s-a întors la Domnul după o perioadă de mai mulți ani de adicție față de alcool. După ce a trecut prin cei „12 pași ai programului Alcoolici Anonimi” (AA), a înțeles că numai puterea divină a lui Dumnezeu poate să-l izbăvească cu adevărat. Astfel, după ce s-a întors la Domnul, s-a implicat într-un proiect amplu de realizare a unei Biblii care să includă, pe marginea textului, „12 Pași de recuperare ai Harului”. Așa a luat naștere „Recovery Devotional Bible” la Editura Zondervan.

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.