0

EXPLICAȚII BIBLICE 20 NOIEMBRIE

Calendar 2016Data: 14-20 noiembrie 2016

Tema: VIAȚA TRĂITĂ PENTRU GLORIA LUI DUMNEZEU

Text: Filipeni 1:1-30;

Verset de aur: 1 Cor.10:31

Ideea centrală: O viaţă trăită pentru gloria lui Dumnezeu este o viaţă modelată de Evanghelia lui Isus Hristos şi dedicată lui Isus Hristos până la capăt

 

Explicaţii contextuale și exegetice

Apostolul Pavel scrie epistola către Filipeni în timpul primei sale întemniţări la Roma, între anii 60-62 d.H. Biserica din Filipi îşi dorea sa cunoască circumstanţele în care se găsea apostolul Pavel. Informaţiile din versetele 12-14 par a fi un răspuns la întrebarea legată de condiţia apostolului în închisoare. Deşi descrierea lui este explicită, totuşi unele întrebări rămân fără răspuns. În loc să dea detalii despre greutăţile cu care se confruntă în aşteptarea sentinţei, el recunoaşte că toate lucrurile pot fi folosite de Domnul pentru înaintarea Evangheliei şi, de aceea, el foloseşte orice ocazie ca să-şi continue misiunea.

Expresia din v. 12, „împrejurările în care mă găsesc au lucrat mai degrabă la înaintarea evangheliei”, include toate evenimentele legate de întemniţarea lui la Ierusalim şi până la întemniţarea lui la Roma (bătut cu nuiele, împroşcat cu pietre, ameninţat cu moartea, naufragiat, întemniţat la Cezareea, apelul la Cezarul, arestul la domiciliu). Dacă s-ar fi concentrat pe aceste evenimente, biserica se putea aştepta la ceea ce era mai rău. Dar apostolul Pavel a înlăturat orice temere determinată de viitorul incert, spunându-le credincioşilor din Filipi că el se bucură de progresul Evangheliei în ciuda acestor evenimente (v.12). Apostolul vede evenimentele prin care trece ca un prilej de cucerire de noi teritorii cu Evanghelia. Împrejurările l-au dus la Roma, în contextul unui grup select de oameni, format din soldaţi şi demnitari romani care nu aveau altfel cum să audă Evanghelia lui Isus Hristos. În timp ce alţii ar fi văzut sfarşitul unei lucrări de misiune, apostolul Pavel a vazut noi oportunităţi de evanghelizare. În mod surprinzător, cu toate că activitatea i-a fost restrânsă, întemniţarea lui a avut ca rezultat o puternică mărturie a Evangheliei lui Hristos, dar şi încurajarea celor mai mulţi dintre fraţi în vestirea Evangheliei cu şi mai multă îndrăzneală.

Slujitorul Evangheliei aflat în închisoare, în faţa unui viitor incert, scrie credincioşilor despre priorităţile care l-au ajutat să se ridice deasupra circumstanţelor şi l-au motivat să fie un martor al Evangheliei lui Isus Hristos până la capăt. El este un exemplu viu al unei vieţi trăite pentru gloria lui Dumnezeu.

 

  1. O viaţă trăită pentru gloria lui Dumnezeu este modelată de Evanghelia lui Isus Hristos (v. 13-18).

În acest paragraf, apostolul vorbeşte despre rezultatele neaşteptate ale întemniţării sale. Prioritatea răspândirii Evagheliei l-a ajutat pe apostolul Pavel să se ridice deasupra circumstanţelor şi să-şi depăşească emoţiile. În ciuda persecuţiilor şi în ciuda rivalităţilor, el se bucură că Evanghelia înaintează. El vorbeşte despre două tipuri de reacţii faţă de întemniţarea lui. Cei mai mulţi dintre credincioşi, încurajaţi de „lanţurile apostolului”, au vestit fără teamă, cu şi mai multă îndrăzneală Evanghelia. Dar existau în Roma şi oameni care predicau Evanghelia cu motivaţii greşite (v. 15,17). În v.18 apostolul Pavel sumarizează reacţia sa faţă de situaţia creată de conflictul de loialităţi. Afirmaţia apostolului: „oricum fie de ochii lumii fie din toată inima Hristos este propovăduit. Eu ma bucur de lucrul acesta şi mă voi bucura” se referă la motivaţia cu care cele două grupuri de credincioşi vesteau Evanghelia, şi nu la conţinutul predicării lor. Chiar dacă remarcă diviziunea din comunitatea de credincioşi ce-l inconjoară, el se bucură de progresul evangheliei prin toate circumstanţele.

 

  1. O viaţă traită pentru gloria lui Dumnezeu este o viaţă dedicată lui Isus Hristos până la capăt (v. 20-25)

În această secţiune apostolul Pavel dezvăluie care sunt lucrurile care contează cu adevarat pentru el şi ce îl motivează să rămână un martor al Evangheliei până la capăt (v. 20-25). Ca o consecinţă a încurajării spirituale, în urma progresului Evangheliei în ciuda circumstanţelor, Pavel consideră că Isus Hristos va fi glorificat, indiferent care va fi deznodământul experienţei sale din inchisoare, fie prin eliberarea lui, fie prin martirajul lui. Nu poate exista o dorinţă mai curată ca aceea prin care întrega noastră viaţă şi slujire creştină să-l glorifice pe Isus Hristos. Cele două mari posibilităţi, eliberarea lui sau condamarea lui la moarte, sunt puse într-un contrast izbitor. Dacă Pavel urma sa fie eliberat, Hristos era glorificat prin continuarea slujirii sale apostolice (v. 24); dacă verdictul era împotriva lui, Hristos era glorificat prin martirajul lui, prin mărturia fidelităţii lui faţă de Hristos, până la moarte. Cele două posibilităţi nu puteau conduce decât la acelaşi deznodământ: glorificarea lui Isus Hristos. Eliberarea lui Pavel din inchisoare însemna o continuare a misiunii, o extindere a lucrării sale misionare şi o nouă ocazie de a demonstra că Isus Hristos este viaţa lui. Progresul credinţei fraţilor credincioşi l-a motivat pe apostolul Pavel să fie un martor al Evagheliei până la capăt.

 

 

Aplicaţii

Prin modelul său, apostolul Pavel ne îndeamnă să trăim o viaţă pentru gloria lui Dumnezeu, modelată de Evanghelie şi dedicată răspândirii ei. Aceleaşi priorități care l-au ajutat pe apostolul Pavel să adopte o perspectivă divină asupra circumstanţelor şi să recunoască faptul că toate lucrurile pot fi folosite de Domnul, sunt valabile şi pentru noi, şi ne vor ajuta să folosim orice ocazie pentru a continua misiunea de răspândire a evangheliei. Experienţa apostolului Pavel ne invaţă că dacă credem în progresul Evangheliei şi al credinţei celor credincioşi n-are importanţă unde ne aflăm şi ce ni se întâmplă. Oriunde ne-am afla, viaţa noastră trebuie modelată de Evanghelia lui Hristos. În închisoare, apostolul Pavel predica gardienilor, scria scrisori bisericilor, îi încuraja pe cei credincioşi.

Ceea l-a motivat pe apostolul Pavel să rămână credincios până la capăt lui Isus Hristos a fost glorificarea lui Isus Hristos prin viaţa lui şi prin lucrarea Evangheliei. Pentru că Isus Hristos a fost începutul unei noi vieţi pentru apostolul Pavel, idealul vieţii lui, inspiraţia vieţii lui şi sfârşitul vieţii lui de pe pământ, moartea nu mai reprezenta o problemă pentru el ci dimpotrivă, era un caştig. Isus Hristos a deschis o cale catre viaţa veşnică. Prin urmare, credinţa care ne ajută să trecem dincolo de moarte ne ajută să trăim viaţa de pe pamânt pentru gloria lui Dumnezeu.

Orice s-ar intampla lasă ca Domnul să-ţi modeleze viaţa prin Evanghelia lui. O viaţă trăită pentru gloria lui Dumnezeu înseamnă să fii total dedicat lui Isus Hristos şi lucrării lui oriunde te-ai afla, hotărât să-ţi duci lucrarea până la capăt, gata oricând să stai înantea lui Dumnezeu.

 

Întrebări pentru discuţii

Care sunt împrejurările în care te găseşti?

Cum au lucrat aceste împrejurări la răspândirea Evangheliei?

Care sunt lucrurile care contează cu adevărat în viaţa ta?

Ce înseamnă ca Dumnezeu să fie glorificat prin viaţa cuiva?

Ce înseamnă ca Dumnzeu să fie glorificat prin moartea cuiva?

Ce-l motivează pe apostolul Pavel să continue să fie un martor al Evangheliei până la capăt?

 

 

Păstor Daniel Mariş, marisdsaniel@gmail.com

Biserica Baptista Golgota București

 

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.