0

EXPLICATII BIBLICE 30 OCTOMBRIE

Calendar 2016Data: 30 Octombrie 2016

Tema: SUSȚINEREA MISIUNII

Text:   2 Corinteni 9:1-15

Verset de aur: 2 Corinteni 9:7

Ideea centrală: Lucrarea de misiune este susținută de membrii bisericii lui Hristos. Fiecare dintre cei mântuiți au privilegiul și datoria de a contribui la înaintarea Evangheliei. Aceasta aduce mulțumiri și slavă Dumnezeului nostru.

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

Apostolul Pavel și echipa lui de misiune aveau relații deschide cu bisericile nou formate. Acest gen de relații oferă posibilitatea de a învăța principiul dărniciei autentice, dărnicie destinată sfinților și slujitorilor Evangheliei. Iată câteva adevăruri cuprinse în textul propus spre studiu:

  • Dărnicia pentru sfinți are la bază bunăvoința credincioșilor. Bisericile din Macedonia au înțeles să dăruiască și de aceea, erau entuziasmate când alte biserici au ajuns la același adevăr. În versetul 2, din textul de studiu, vedem că și bisericile din Ahaia au fost lăudate datorită râvnei și dorinței lor de a dărui.
  • Strângerea de fonduri și ajutoare pentru sfinți și slujitori are loc în biserică, cu implicarea directă a membrilor bisericii (v.1-5). Dărnicia și susținerea financiară a celor ce lucrează cu Evanghelia este o inițiativă corporativă la care își aduc contribuția individuală toți membrii bisericilor.
  • Susținerea celor sfinți trebuie să fie reală și autentică. Dărnicia pleacă de la o promisiune dar devine o acțiune reală și bine pregatită (v.3-4). Totodată, darnicia este facută fără zgârcenie (v.5). Bunăvoința întâlnește bunătatea și, împreună, acestea duc la dărnicie abundentă.
  • Din puțin iese puțin și din mult iese mult (v.6). Dacă în bisericile noastre înțelegem acest principiu, binecuvântările Lui vor fi mari pentru noi și pentru lărgirea Împărăției Vom avea belșug în biserici în măsura dărniciei pe care o facem. Dacă în schimb, ne centrăm pe nevoile interne lăsând dărnicia pe plan secund, izvorul binecuvântărilor ajunge să sece.
  • Dărnicia biblică este o dărnicie cu bucurie (v.7). Dărnicia creștină nu se face din obligație sau prin stabilirea quantumului sumei de către alte persoane sau instituții. Fiecare persoana sau familie trebuie să hotărască cât dăruiește. Bucuria este baza dărniciei. Bucuria de a da este mai motivantă decât obligația de a da (FA 20:35).
  • Dragostea lui Dumnezeu se manifestă zilnic față de noi prin grija și mila Lui (v8-10). Dar, aici avem o nouă declarație de dragoste din partea lui Dumnezeu facută celor ce sunt darnici (v.7).
  • Dărnicia aduce mulțumiri lui Dumnezeu (v.11-12). Când darul oferit ajunge la destinatari, aceștia aduc un prinos de mulțumire lui Dumenzeu. Orice dar al bisericii lui Hristos Îi aduce Lui mulțumire.
  • Dărnicia Îl glorifică pe Dumnezeu (v.13). Dărnicia este onoarea pe care o avem de a-L glorifica pe El prin acest gest. Motivația dărniciei noastre este glorificarea Lui.
  • Darurile materiale și financiare demonstrează ascultarea noastră față de Evanghelie (v.13). Dărnicia ne oferă privilegiul de a sta în ascultare de El și Cuvântul Lui. Este o formă de a demonstra practic relația noastră cu El și dorința noastră de a vedea Evanghelia răspândită în toată lumea.
  • Credincioșii darnici au parte de rugăciunile sfinților și dragostea acestora (v.14). Toți ne dorim să știm că alți credincioși se roagă pentru noi. Atunci când dăruim aceste rugăciuni sunt sigur înălțate la Tatăl nostru, pentru noi. Mai mult, dragostea sfinților și părtășia împreuna este un mare dar, necesar pentru noi. Fiecare dintre noi suntem îmbogățiți când auzim mărturii frumoase ale celor ce slujesc cu Evanghelia. Aceste mărturii sunt izvorâte din umblarea sfinților cu Dumenzeu. Aceste mărturii sunt realizate prin dărnicia noastră. Ele ajung înapoi la noi și ne umplu inimile de mulțumire la adresa lui Dumnezeu. Ele demonstrează dragostea noastră față de Dumnezeu și dragostea sfinților față de sacrificiul nostru.
  • Darul nostru este motivat de Darul Lui (v.15). Noi dăruim pentru că darul Lui nespus de mare ne învață acest lucru. Iar darul oferit demonstrează totdeauna sacrificiul celui ce dăruiește.

 

Aplicaţii:

Dumnezeu ne oferă harul de a putea dărui, ceea ce va declanșa din partea Lui umplerea noastră cu har, fapte bune și neprihănire (v:8-10). Este important să decidem, ca biserici, să fim darnici. Din ceea ce noi strângem să dăm mai departe. Acest principiu ajută membrii bisericilor să învețe familiile ce înseamnă dărnicia.

 

Dărnicia poate avea ca destinație nevoile de lucrare spirituale ale bisericii locale și filialelor acesteia; programe sociale și umanitare derulate prin biserica de către membri ai bisericii sau alte instituții identificate de biserică; lucrarea de misiune internațională realizată direct de biserică, de membrii acesteia sau alte persoane angajate în acest gen de slujire cu care biserica are contacte. Toate aceste domenii de slujire e bine să le avem în vedere, simultan. Dacă ne lipsește unul dintre aceste domenii ar fi indicat să ne rugăm pentru a găsi modalități validate de implicare prin dărnicie.

 

Sugestii practice:

Fiecare biserica ar putea forma o echipa ce va organiza întreaga slujire de strângere de ajutoare, ce mai apoi vor fi distribuite în acord cu deciziile luate.

 

E important să avem o listă care să cuprindă atât nevoile locale cât și internaționale, nevoile spirituale și materiale.

 

 

Întrebări pentru discuţii:

 

Ce principii stau la baza dărniciei noastre?

 

Ce învățături oferim familiilor și copiilor noștri în privința dărniciei?

 

Cum demonstrăm practic astăzi, ca biserică, dărnicia noastră pentru sfinți?

 

Care sunt procentajele cheltuielilor bisericii și/sau familiilor noastre în raport cu dărnicia noastră?

 

Daca noi nu dăruim cum vor putea sluji păstorii și misionarii?

 

Ca biserica, pe cine ar trebui să includem în lista noastră de dărnicie?

 

Cum putem îmbunătăți dărnicia noastră?

 

Alexandru Vlașin, misiunebaptista@gmail.com

Departamentul de Misiune al UBR

Biserica Baptistă Filadelfia, București

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.