0

EXPLICAȚII BIBLICE 23 OCTOMBRIE

Calendar 2016Data: 17-23 octombrie 2016

Tema: RUGĂCIUNEA PENTRU MISIUNE

Text: Matei 9:35-38

Verset de aur: Matei 9:38

Ideea centrală: Învățăm de la Domnul Isus cum să susținem în rugăciune pe „lucrătorii la secerișul Lui” și cum să ne implicăm în lucrarea de vestire a Evangheliei.

 

 

Explicații contextuale și exegetice:

 

 Contextul Biblic

Textul marchează ceea ce s-a numit a fi al treilea circuit galileean al Domnului Isus. Mântuitorul a străbătut toate orașele și satele, propovăduind Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu. În acest timp Domnul Isus îi învața pe oameni, le vestea Cuvântul, și-i vindeca pe cei bolnavi. Observați în acest text:

 

  1. Strategia misionară a Domnului Isus – vs.35

Domnul Isus ne oferă modelul de urmat în lucrarea de evanghelizare și de misiune. Învățăm de la El că lucrarea misionară are: (1) un câmp de misiune concret “străbătea toate cetățile și satele”, (2) o locație publică accesibilă “învățând pe norod în sinagogi”, (3) un mesaj al Evangheliei “propovăduind Evanghelia Împărăției” și (4) o implicare în nevoile fizice “vindecând orice fel de boală și orice fel de neputință care era in norod”.

Modelul Domnului Isus de misiune este unul complet, o slujire holistică, care are în vedere, în primul rând, mântuirea sufletului, dar și susținerea omului în privința existenței sale pământești. Nu putem susține faptul că mântuirea sufletului cuiva implică automat și scăparea omului din toate suferințele sale (exemplul apostolului Pavel este elocvent in acest sens: … mi-a fost pus un tepus in carne … De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia. Si El mi-a zis: „Harul Meu iți este de ajuns; căci puterea Mea in slăbiciune este făcută desăvârșită.” Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa rămână in mine. De aceea simt plăcere in slăbiciuni, in defăimări, in nevoi, in prigoniri, in strâmtorări, pentru Hristos; căci cand sunt slab, atunci sunt tare. – 2Cor.12:7-10). Dar putem afirma că susținerea vieții celui credincios este asigurată prin grija și harul Domnului (Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. – Mt.6:33).

Domnul Isus este la fel de implicat și astăzi în lucrarea de vestire a Evangheliei împreună cu urmașii Lui – Iar ei au plecat și au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei … (Marc.16:20).

 

  1. Dragostea Domnului Isus pentru oamenii pierduți – vs.38

Domnul Isus arata compasiune, dragoste jertfitoare pentru cei pierduți: “Când a văzut gloatele, I s-a făcut mila de ele,”. Mântuitorul cunoaștea situația și condiția gloatelor care “erau necăjite” precum și nevoia urgentă în care se aflau cei nemântuiți, care sunt comparați cu niște oi risipite care nu au păstor.

Dragostea față de cei pierduți, nemântuiți, cât și înțelegerea situației fără scăpare în care se afla aceștia, îl determină pe cel credincios să se implice cu devotament în lucrarea de evanghelizare și de misiune.

Faptul că știm că lucrarea de vestire a Evangheliei pentru cei nemântuiți este iubită de Domnul Isus trebuie să fie un argument suficient pentru mobilizarea noastră în nobila lucrare misionară.

 

  1. Rugăciunea Domnului Isus pentru misiune – vs.37-38

Ce măreață este onoarea oferită ucenicilor Domnului Isus, cât și creștinilor de astăzi, sa fie chemați să se roage și să se implice în misiune fiind astfel conlucrători cu Fiul lui Dumnezeu. (Caci noi suntem impreună-lucrători cu Dumnezeu. Voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu. – 1Cor.3:9)

Domnul Isus ne vorbește și despre nevoile din lucrarea Evangheliei Împărăției Sale. În acest sens, Mântuitorul pune accentul pe nevoia lucrătorilor în câmpul de misiune unde recolta este foarte bogată – Mare este secerișul, dar putini sunt lucrătorii! Chemarea la rugăciune pentru misiunea Evangheliei este una clara și directă – Rugați, dar, pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui.

Din acest text Biblic înțelegem că dacă problema legată de lipsa lucrătorilor ar fi rezolvată, atunci lucrarea de misiune ar putea fi îndeplinită. Este important de observat faptul că Domnul Isus nu evidențiază și alte nevoi misionare în acest moment (nevoi care ar putea fi regăsite în câmpul de misiune), ci El vorbește doar despre necesitatea identificării lucrătorilor care să fie gata să se implice.

Evanghelistul Luca, după ce relatează chemarea la rugăciune pentru misiune, mai menționează și următoarele cuvinte: Duceți-vă; iată, vă trimit ca pe niște miei in mijlocul lupilor (Lc.10:3) Ucenicii sunt astfel chemați să se roage atât pentru oportunități de misiune, cât și pentru puterea de a birui dificultățile. Ce șanse pot avea mieii în fața lupilor dacă n-ar fi Dumnezeu de partea mieilor! Mântuitorul ne cheamă să ne rugăm pentru lucrători, dar ne și trimite să lucrăm pe ogorul Evangheliei. Noi ne rugăm pentru nevoile misiunii și tot noi suntem și un răspuns la aceste nevoi.

 

Aplicații:

Suntem chemați să ne rugăm pentru lucrarea de răspândire a Evangheliei în mod concret. Implicarea noastră în misiune este o responsabilitate indiscutabilă. Dragostea de oameni, iubirea pentru cei nemântuiți trebuie să ne mobilizeze la rugăciune și la vestirea Evangheliei.

Este necesar sa avem în vedere sufletele nemântuite, oportunitățile de vestire a Evangheliei (Rugați-va totodată și pentru noi, ca Dumnezeu sa ne deschidă o ușă pentru Cuvânt, ca sa putem vesti taina lui Hristos… Col.4:3) și lucrătorii de pe câmpul de misiune pentru care să ne rugăm în mod sistematic.

De asemenea, să nu uităm să ne rugăm ca Domnul să ne descopere cum putem fi, la rândul nostrum, o resursă pentru împlinirea nevoilor misionare cu scopul propășirii Împărăției lui Dumnezeu printre noi.

 

Sugestii practice:

  1. Faceți o listă de rugăciune personală în care să scrieți nevoile specific ale unor misionari, pe care îi cunoașteți, și rugați-vă constant pentru ei. Misiunea în care este implicată biserica locala, cât și alte lucrări misionare despre care aflăm, nu ar trebui să lipsească de pe lista noastră de rugăciune.
  2. Ori de câte ori Dumnezeu răspunde rugăciunilor noastre și ne folosește în lucrarea misionară să nu uităm să mărturisim și altora biruința pe care ne-a dat-o Domnul. Aceasta poate fi o mărturie vie a lucrării Domnului și o încurajare la misiune.
  3. Priviți lumea așa cum a privit-o Domnul Isus: niște „oi care n-au pastor”! Oameni dezorintați și ușor de manipulat!
  4. Simțiți pentru lume ceea ce a simțit și Domnul Isus: milă și compasiune!
  5. Rugați-vă pentru lume așa cum s-a rugat și Domnul Isus: „Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui”!

 

Întrebări pentru discuții: 

        Ce învățăm din exemplul Domnului Isus, în privința misiunii creștine?

        Iubim lucrarea de vestire a Evangheliei? Îi iubim pe cei nemântuiți?

        Care este motivația noastră pentru a susține în rugăciune misiunea Evangheliei?

        Care sunt oamenii nemântuiți pentru care ne rugăm?

        Cat de des ne rugăm pentru lucrătorii implicați în câmpul de misiune?

        Ne rugăm și suntem călăuziți de Domnul pentru implicarea noastră pe ogorul Evangheliei?

        Suntem mulțumiți de felul în care ne rugăm pentru misiune?

        Dorim să ne rugăm mai mult pentru misiunea Evangheliei?

        Care sunt urmările faptului că ne rugăm pentru misiune?

 

Păstor Ion Damian, damianion@yahoo.com

Biserica Baptistă Radna și „Betel” Lipova

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.