13. Cu patinele16 mai 2016
Ulan-Ude, Buryatia

La început, câteva lucruri pe scurt despre ultimele luni din slujirea de aici…

Mai multe întâlniri cu „Fierăria de bărbați”, printre care o conferință în martie (de data asta internațională cu participanți și din Germania! Au fost prezenți în jur de 50 de bărbați, unii dintre ei pentru prima dată în context creștin) urmată de expediția peste Lacul Baikal (pe gheață, cum altfel!) – anul acesta au fost și 3 bicicliști care au traversat dus-întors Baikalul!

Festivalul de misiune al școlilor duminicale din bisericile din Buryatia și regiunea Cita – 25-27 martie. Decoruri ca la o mare conferință de misiune, fiecare biserică a prezentat o țară sau o etnie prin costume, scenete, cântece, PowerPoint sau filme,… (buryați, afro-arabi din Insulele Comore, tătari, polonezi, chinezi, japonezi, indieni, mexicani, somalezi, etc.). Tot timpul m-am rugat ca Dumnezeu să le vorbească copiilor și adolescenților și să-i cheme la El și la misiune!

„Misiunea vieții tale” – Conferința tinerilor din Buryatia, Cita și Irkutsk, 6-9 mai. Peste 120 de tineri prezenți. Seminarii interesante despre cum să folosești în mod creativ sportul, muzica, artele, etc. pentru a atinge cu Evanghelia tinerii/oamenii de lângă noi. Unul din gândurile de la conferință – mulți dintre noi, creștinii, ne-am obișnuit să trăim o viață de „creștin invizibil” și la fel ca eroi cărților sau filmelor din tinerețe ne punem „șapca” care ne ascunde identitatea de cei din jur. Așa s-a născut sloganul „dă-ți jos șapca” → trăiește o viață în care identitatea ta de copil al lui Dumnezeu să fie vizibilă pentru cei din jur! Am avut și un timp în care am practicat cu tinerii, ieșind la evanghelizare în oraș – un concert și o grupă de fire-show au fost punctele care au atras oamenii, iar noi am interacționat cu ei, le-am vorbit despre Dumnezeu… Pe drumul înapoi spre Ulan-Ude Ioana Ruth mi-a mărturisit că-și dorește să meargă ca misionară în Africa! Să vă mai spun cât m-am bucurat ?!

Printre toate acestea și multe altele am încercat să ne pregătim de plecarea spre România – startul azi după-amiaza! Adunăm acum ultimele lucruri, încărcăm mașina, mergem până la spital cu Adriana să mai facem o ecografie… Da, venim în țară nu 6, ci 7 persoane – Adriana e însărcinată (19 săptămâni)! Primele zile după ce am aflat a fost un pic de șoc – mă gândisem uneori că 4 copii ajung – ne-am și înmulțit, după poruncă, plus că la drumurile noastre spre România+… deja se simțea destul de serios la buget fiecare om. Dumnezeu ne-a surprins și a hotărât să ne ajute să ne încredem un pic mai mult în El, că poate să poarte de grijă și de mai mulți! Acum ne bucurăm cu toții de noul dar și ne rugăm să-l plămădească Dumnezeu sănătos!

Așa cum deja știți din scrisorile anterioare, vom veni cu mașina –> mult mai ieftin; avem ocazia să vedem Siberia + alte locuri din Rusia și de pe ruta noastră; ne va fi de folos și pentru lungile drumuri prin țară în vara aceasta, vizitând diferite biserici sau participând la conferințe și tabere de misiune (dacă o ține Domnul și nu se strică!). Va fi o aventură și o provocare pentru familia nostră – căreia sperăm să-i facem față cu ajutorul Lui și care să ne rămână ca amintire ca un timp special petrecut ca familie!

Pe drumul spre Alba Iulia vom vizita câteva biserici, printre care și biserica din Pskov, în care slujește acum ca păstor Costea Lupăștian, românul din zona Cernăuțiului pe care l-am cunoscut în prima noastră vizită în Buryatia în 2005 și care între 1996-2007 a slujit biserica de aici. Și prin el atunci Dumnezeu ne-a confirmat chemarea de a sluji în Buryatia – la un moment dat ne-a povestit cum se ruga de ani de zile ca românii (din România!) să vină și să slujească în Siberia. Se pare că noi suntem parte a răspunsului la aceste rugăciuni! Nu vrei să fi și tu?

În mare planificarea din vară arată în felul următor:

România 2016
16 mai – Plecarea – TranSiberian Adventure 2016 – Fram Lake Baikal to Alba Iulia
22 mai – Biserică Kazani – Tatarstan
29 mai – Biserică Pskov (Costea Lupăștian)
05 iunie – Biserică Budapesta (Tibor Mikloș)
12 iunie – Biserică Alba Iulia
19 iunie – Biserica Agapia București / +…
26 iunie – Biserica Metanoia Arad / Biserica Speranța Moneasa
03 iulie – Conferința de misiune a Bisericii Speranța Brașov
10 iulie – Biserica română din Roma, Italia
17 iulie – Biserica Biruința Hunedoara / Biserica Sf. Treime Sebeș
18 – 24 iulie – Tabăra misionară de vară (Bistrița)
31 iulie – Biserica Sf. Treime Caransebeș / +…
1-5 august – Festivalul ProMisiune (Someșul Rece, Apuseni)
14 august – Biserica Speranța Drăgănești-Olt
21 august – Alba Iulia – plecarea înapoi spre Siberia
28 august – Biserică Tula (Rusia – în care slujesc Corina și Iura Belousov, ea româncă, el fost student al Universității Emanuel).

Un program încărcat, cu multe alte întâlniri peste săptămână sau în weekend-uri. Dacă sunteți în zilele menționate mai sus în zona în care o să fim și noi și ați vrea să ne întâlniți, vă așteptăm la serviciile divine din bisericile respective sau scrieți-ne din timp și vom face tot posibilul să aranjăm o întâlnire!

MOTIVE DE MULȚUMIRE

  • Pentru a cincea „săgeată din tolbă”, darul lui Dumnezeu pentru Adriana și mine, pentru familia noastră întreagă!
  • Pentru diversele oportunități de a promova misiunea din ultima vreme (în biserici, la conferințe, în biserica de casă – unde studiem Faptele Apostolilor)
  • Pentru că suntem sănătoși și noi, și mașina înainte de plecarea spre România.
  • Pentru fiecare dintre voi, care stați în spărtură pentru noi înaintea lui Dumnezeu și prin care El ne binecuvântează duhovnicește și material.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE

  • Pentru protecția lui Dumnezeu peste noi pe drumul spre România – peste 9.000 km de parcurs, vizitele și întâlnirile din timpul lui.
  • Pentru a fi deschiși la oportunitățile de a vesti Evanghelia și de a încuraja pe cei pe care îi vom întâlni în timpul călătoriei.
  • Pentru un loc în Alba Iulia sau în imediata apropiere unde să putem locui pe timpul verii – încă nu avem o locuință pentru perioada pe care o vom petrece în țară!
  • Pentru resursele necesare pe drum (benzină, mâncare, cazare, etc.) – plecăm prin credință!
  • Pentru un prieten și co-lucrător – Bruce McKay, misionar din Canada în Ulan-Ude, care în acest timp încercă să obțină o invitație și o nouă viză de Rusia. A fost refuzat de Consulatul Rusiei din Skopje, Macedonia, iar acum va încerca să obțină viza prin Consulatul Rusiei din Viena. În așteptarea noii invitații, ne va vizita și va fi cu noi în România între 6 – 19 iunie.

Mulțumim tuturor pentru rugăciunile și sprijinul vostru – au fost, sunt și vor fi foarte bine-primite!

În harul Lui,

Marius Giura

 

Galerie foto