0

EXPLICATII BIBLICE 29 MAI

Calendar 2016Data: Săptămâna 23-29 Mai 2016
Tema: FII CREDINCIOS CA ISUS
Text:   Evrei 3:1-6
Verset de aur: Evrei 3:6
Ideea centrală: Învățăm de la Domnul Isus cum să rămânem consecvenți în credincioșia (loialitatea) noastră față de Dumnezeu și față de ceilalți credincioși.

Explicaţii contextuale și exegetice:

Destinatarii epistolei către Evrei sunt numiți „frați sfinți” care au „parte de chemarea cerească” (v.1). Expresia este un fel de rezumat al capitolului anterior în care autorul epistolei a dorit      să-i convingă pe cititorii săi că trebuie să fie credincioși, așa cum spune el: „să ne ținem de lucrurile pe care le-am auzit, ca să nu fim depărtați de ele” (2:1). Ei erau într-adevăr „frați” (3:12; 10:19) nu numai în relațiile dintre ei dar și în relația cu „Căpetenia” lor (2:1-12). Iar „sfinți” erau pentru că Domnul Isus i-a făcut așa, nu pentru vre-un merit personal (2:11). Ei „au avut parte de chemarea cerească” pentru că Dumnezeu a vrut să-i „ducă … la slavă”(2:10). Acești frați credincioși sunt invitați să participe la viitoarea domnie a lui Hristos pentru care ei trebuie să fie loiali până la capăt. Pentru aceasta ei trebuie să-și fixeze atenția asupra Celui care este „Apostolul și Marele Preot” al credinței lor creștine (v.1). Ca Apostol, Domnul Isus, Cel trimis de Dumnezeu, Îl revelează pe Tatăl în mod suprem, iar ca Mare Preot, Isus a împlinit rolul menționat în cap. 2:17-18.

Observați în textul pentru studiu:

 

  1. Modelul suprem al credincioșiei – Isus Hristos (v.1-2).

Urmașii lui Hristos sunt îndemnați să-și ațintească privirea asupra Domnului Isus, care, chiar și acum, Îi este credincios (loial) lui Dumnezeu. Ei trebuie să urmeze modelul Lui suprem de fidelitate. Nimic altceva din jurul nostru nu ne poate inspira în credincioșia noastră așa cum o face Hristos, Cel ce ne-a dovedit consecvență și dedicare în relație cu Tatăl ceresc și cu noi.

 

  1. Prototipul credincioșiei – Moise (v.2-5).

Referirea la Moise, „care a fost credincios în toată casa lui Dumnezeu” (v.2) a fost preluată din Numeri 12:7, în care este vorba de Cortul Întâlnirii. Prin urmare, „casa” lui Dumnezeu în acest context putea să fie însuși Cortul pe care Moise l-a construit, urmând strict indicațiile divine. Ce impact extraordinar a avut fidelitatea lui Moise față de Planul divin! Era o mărturie profetică despre „lucrurile care aveau să fie vestite mai târziu” (v.5).

  1. Superioritatea credincioșiei lui Hristos față de cea a lui Moise (v.3-6a).

Isus, Cel ce „a zidit o casă” (v.3) l-a depășit pe Moise în cinste pentru că acesta din urmă a fost doar un slujitor care a respectat instrucțiunile primite de la Dumnezeu. Isus, în schimb, a zidit „toate lucrurile” pentru că este „Dumnezeu” (v.4). Așadar, „toată casa lui Dumnezeu” (v.2), în care „Moise … a fost credincios” (v.2), era o reprezentare la scară mai mică a Casei lui Dumnezeu peste care stăpânește Hristos, „ca Fiu” și care este mai mare (v.6; 4:14). Fidelitatea lui Moise a constat în faptul că a construit Cortul Întâlnirii, umbra casei viitoare, care prefigurează viitoarea slujbă a preoției, activitatea care acum are ca spațiu de manifestare întregul univers. Acesta este locul în care Hristos stă „credincios” și împlinește toate slujbele actuale, ca și pe cele din trecut, fiind „Fiu peste casa lui Dumnezeu” (v.6a). Este de remarcat faptul că fidelitatea lui Moise față de Dumnezeu a făcut ca credincioșia lui Isus să strălucească și mai mult în lume. Credincioșia noastră poate avea același efect: Isus să fie slăvit în generația noastră.

 

  1. Credincioșia celor ce alcătuiesc „casa lui Dumnezeu” (v.6b).

Scriitorul epistolei către Evrei afirmă că acum „casa lui Dumnezeu … suntem noi” cei ce suntem, la rândul nostru credincioși „până la sfârșit” (v.6b). De aceea îndemnul este „să păstrăm până la sfârșit încrederea nezguduită și nădejdea cu care ne lăudăm” (v.6b). Scriitorul epistolei presupune că pot exista frați creștini care, la un moment dat să aibă „o inimă rea și necredincioasă” care să îi „despartă de Dumnezeul cel viu” (v.12). Astfel ei își pierd rolul de preoți în casa lui Dumnezeu, rol care poate fi păstrat doar dacă credincioșii își păstrează cu fermitate credința creștină (fidelitatea față de Isus) (v.14). Câtă vreme ucenicii lui Hristos își păstrează cu fermitate angajametul lor creștin, ei rămân în acest cadru de slujire preoțească la fel ca Domnul lor, dar la o scară mult mai mică.

 

Aplicaţii:

 

Uneori, anumiți credincioși se depărtează de Biserica Domnului Isus sau renunță la credința în Dumnezeu. Ce ar trebui să facem? Cum să rămânem credincioși Adevărului în orice circumstanță? Alteori, frații în credință sunt greu de suportat și vrem să-i părăsim. Cum ar trebui să procedăm? Iată câteva sugestii:

  1. Amintește-ți că relația noastră de credință cu Dumnezeu și cu frații credincioși este o relație de lungă durată, ce se extinde până în veșnicie. Decide să rămâi credincios indiferent de circumstanțe.
  2. Credincioșia este apreciată de Dumnezeu și are un impact important în comunitatea de credincioși din care faci și tu parte. Antrenează-te să rămâi credincios.
  3. Implică-te într-o slujire spirituală consecventă și fă lucrarea aceasta cu pasiune.
  4. În situații de crize spirituale, roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să rămâi credincios. Puterea fidelității vine de la El.
  5. Amintește-ți că poți să-ți alegi ce prieteni vrei tu dar frații ți-i dă Domnul. Învață să-i prețuiești, ca pe Domnul (ei sunt și frații Lui).

 

Sugestii practice:

 

  1. Câți ani de credință în Dumnezeu ai acumulat? Descrie drumul credinței tale până acum. A fost greu sau a fost ușor? Ce te-a motivat să mergi înainte și să nu abandonezi calea credinței?
  2. De cât timp frecventezi biserica locală în care ești acum membru? Decide să fii loial și să sprijini lucrarea din Casa Domnului indiferent de situație (sau mai ales atunci când biserica traversează perioade dificile). Credincioșia ta față de Biserica lui Hristos va avea un impact deosebit în viața altora.
  3. Gândește-te la frații și surorile în credință ce ți-au înșelat așteptările. Roagă-te constant pentru ei și cere-i lui Dumnezeu să te ajute să le demonstrezi fidelitatea ta în apreciere lor.
  4. Implică-te într-o slujire concretă în biserica locală. Nu abandona slujirea ta chiar dacă nimeni nu te apreciază. Nu uita, Dumnezeu este Cel ce apreciază credincioșia ta în lucrare.
  5. Fii credincios până la capătul vieții tale, chiar dacă alții în jurul tău abandonează umblarea lor cu Domnul.

 

 

Întrebări pentru discuţii:

 

  1. Ai fost dezamăgit de Domnul Isus vreodată?
  2. De ce abandonează unii credința lor în Dumnezeu?
  3. De ce părăsesc unii biserica locală?
  4. Ce ne-ar motiva să continuăm să credem în Dumnezeu?
  5. Cum putem să ne „ațintim privirile” la Domnul Isus?
  6. Ce exemple de oameni credincioși pentru o lungă perioadă de timp cunoașteți? Ce i-a determinat să rămână fideli credinței lor în Dumnezeu?
  7. Cum putem „zidi” Casa lui Dumnezeu din generația noastră?

 

Păstor Boingeanu Cornel

 

 

 

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.