0

EXPLICATII BIBLICE: 6 SEPTEMBRIE

rsz_calendara43Data: 06 Septembrie 2015

Tema: Pilda Judecătorului nedrept

Text:  Luca 18. 1-8

Verset de aur: Luca 18.17

Ideea centrală:

Pentru a primi răspuns la rugăciune este important să perseverezi în rugăciune. Oamenii care se roagă o dată și apoi renunță nu primesc foarte multe răspunsuri.

Explicaţii contextuale și exegetice:

Scopul acestei pilde este prezentat cum nu se poate mai clar în primul verset al capitolului 18: Isus le-a spus o pildă, ca să le arate că trebuie să se roage necurmat şi să nu se lase (sub. aut.) Credincioșii care doresc cu adevărat ca Domnul să le răspundă la rugăciuni trebuie să fie perseverenți. Pentru a întări acest adevăr Domnul Isus folosește o pildă. În v 2 este creionat portretul unui judecător care are autoritatea de a rezolva o problemă, iar în v 3 portretul unei femei care are o problemă.  Judecătorul din această pildă avea putere limitată doar pentru cetatea în care locuia și era cunoascut ca fiind rău și corupt. De cealaltă parte este prezentată o femeie văduvă, care nu avea nici un alt mijloc de a-și rezolva problema. Ea îndrăznește să apeleze în mod repetat la judecător pentru a-și rezolva problema, cunoscându-i reputația de judecător corupt.

În vremea Domnului Isus sistemul judiciar era corupt și pentru cei săraci care nu puteau mitui judecătorii era foarte greu ca să își rezolve problemele. Mântuitorul folosește imaginea aceasta a unui judecător corup, care nu se temea de Dumnezeu și nu se rușina de oameni, și care totuși într-un final face dreptate pentru că, oricât de corupt era el, undeva în adâncul ființei sale mai era o urmă de demnitate și de bunătate.

Sunt pilde ale Domnului Isus care subliniază un adevăr prin comparație și sunt pilde ale Domnului Isus care subliniază un adevăr prin contrast. Aceasta este una din pildele Domnului Isus din care învățăm atât prin contrast cât și prin comparație.

 

Contrastul.

Judecătorul este rău nu are standarde morale. Dumnezeu este bun și are principii pe care nu le încalcă.

Judecătorul are o putere limitată la o cetate. Dumnezeu are putere absolută.

Judecătorul poate fi orbit de mită. Dumnezeu este drept și nu poate fi corupt.

Judecătorul nu vrea să facă dreptate. Dumnezeu vrea să facă dreptate.

Judecătorul se ocupă de problema unei femei străine. Dumnezeu este interesat să rezolve problemele copiilor Săi.

 

Comparația.

 

Prin comparație cu această femeie care a dat dovadă de îndrăzneală și perseverență Cristos ne îndeamnă și pe noi să avem credință, să îndrăznim și să fim perseverenți în viața noastră de rugăciune.

Așadar pe de-o parte, prin contrast, Cristos ne încurajează să strigăm către Dumnezeu, care este exact opusul judecătorului din pildă, iar prin comparație, asemenea acestei femei  să fim perseverenți până când vom primi un răspuns. Dacă până și un judecător corupt poate face dreptate, cu atât mai mult Dumnezeu care este drept și interesat în binele copiilor săi.

Aplicații / considerente misiologice:

V7 nu va face dreptate aleșilor Lui….. Sunt mulți creștini nedreptățiți în lume. Ridiculizați, ironizați, ignorați, amendați, restricționați, persecutați, martirizați etc. Tot ceea ce pot face este să se roage. Domnul vrea ca ei să fie perseverenți în rugăciune

V7 măcar că zăbovește față de ei. Sunt multe rugăciuni la care Domnul nu răspunde așa de repede cum vrem noi. Probleme cu care ne confruntăm în viața de fiecare zi. Să continuăm să ne rugăm

V8 …le va face dreptate în curând. Aceasta este o promisiune și Domnul își ține promisiunile. În final Domnul face dreptate tuturor celor ce strigă către El.

V8 Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credință pe pământ? Sunt anumite probleme/nedreptăți care se vor rezolva doar atunci când Cristos va veni a doua oară. Întrebarea este ”vom avea răbdare să continuăm să ne rugăm până când Îl vom întâlni pe Cristos. Unele probleme de sănătate se vor rezolva doar atunci când vom primi un trup nou. Unele probleme sociale se vor rezolva doar în noua Sa Împărăție. Vom continua să îi rămânem credincioși și să ne rugăm pentru soluționarea lor până Domnul v-a aduce răspunsul final?

Întrebări pentru discuții:

De ce unor oameni, se pare că Domnul le răspunde mai repede la rugăciuni decât altora?

Ce te-ar putea ajuta să fi mai persistent/ă în rugăciune?

Dacă Domnul ar alege, ca o problemă pe care tu o consideri foarte importantă, să ți-o rezolve doar la venirea Lui, îi vei rămâne credincios/ă? Vei continua să te rogi pentru problema aceea?

Păstor dr. Romică Iuga

www.speranta.net

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.