0

EXPLICATII BIBLICE: 16 August

rsz_calendara43Data:  16 August 2015

Tema: Ispravnicul necredincios

Text:   Luca 16:1-9

Verset de aur: Luca 16:9

Ideea centrală: Ucenicul credincios își face prieteni pentru veșnicie cu resursele Stăpânului.

 

În Luca 15 se pare că Domnul Isus a ignorat ucenicii care ascultau ca nişte elevi, bucuroşi că profesorul i-a „scos la tablă” pe alţii. În capitolul 16 Domnul Isus trece în bancă Fariseii şi cărturarii (care ascultau totuşi şi ei – v.14) şi se adresează ucenicilor (v.1).

Explicaţii contextuale și exegetice:

Pilda ispravnicului necredincios ocupă capul de listă a gradului de dificultate în interpretare, sau a frecvenţei interpretărilor cel puţin ciudate. Din capul locului este clar că o pildă nu poate contrazice învăţătura morală clară a Domnului Isus. Dacă ai ajuns la o contradincţie între interpretarea ta şi învăţătura Scripturii, problema este la interpretare. Această pildă nu ne învaţă să fim necinstiţi, să facem fals în acte, să înşelăm angajatorii sau să obţinem banii pe căi necinstite, chiar dacă am vrea să îi folosim în scopuri nobile.

Dintre toți evangheliștii, Luca este cel mai preocupat de problema posesiunilor. Se prea poate ca în biserica dintre neamuri să fie mai puternică influența nefastă a posesiunilor. (Identifică pasajele care vorbesc despre finanțe sau posesiuni în Evanghelia după Luca.)

Pilda ispravnicului necredincios prezintă o situație întâlnită în cercurile oamenilor bogați. Un astfel de om a angajat un manager să îi administreze afacerea. El se ocupa de toate aspectele financiare. Pârât că nu este credincios a fost somat de proprietar să pregătească o ultimă raportare a situației la zi a afacerii lui.

Ajuns în acest moment de răscruce, managerul sau ispravnicul și-a analizat opțiunile și recunoscut că nu are nici o variantă plauzibilă (nici un alt om bogat nu l-ar fi angajat după concedierea lui, nu putea munci fizic şi nici nu se simţea comfortabil să cerşească). El a știut că mai are puțin timp să mai facă ceva pentru viitorul lui. A chemat pe fiecare din datornicii proprietarului și le-a scăzut o parte din datorie (Unii comentatori cred că a scăzut ceea ce ar fi reprezentat partea lui din întreaga sumă). El a devenit astfel prieten cu datornicii stăpânului, investind în viitorul lui valori pe care nu le-ar mai fi avut în urma concedierii lui.

Este interesant că stăpânul nu îl pedepsește pentru orice l-ar fi înșelat înainte, sau proasta gestionare a bogăţiei lui, ci apreciază abilitatea lui de a lua, urgent, cea mai bună decizie posibilă: aceea de a-și asigura un viitor pe care nu l-ar fi avut, cu prieteni pe care nu i-a avut, pe baza bogățiilor care nu i-ar fi aparținut.
Aplicaţii:

 

  • Înțelege viața

 

Domnul Isus spune: faceţi-vă prieteni cu ajutorul bogăţiilor nedrepte, pentru ca atunci când veţi muri, să vă primească în corturile veşnice. (Luca 16:9) În acest verset atât de dens găsim câteva adevăruri:

  1. Viața este scurtă și se încheie cu moartea!

Ispravnicul a simțit că ziua socotelilor este foarte aproape. Deciziile importante nu pot fi amânate!

  1. Viața nu constă în ce ai!

Legătura pe care o face societatea de azi între calitatea vieții și posesiuni este falsă. „Time is money” a devenit un slogan folosit și de cei care nu știu o boabă de limba engleză. Oare timpul să fie bani, sau să creeze bani? Nicidecum.

  • Bogatul din Luca 12 – a crezut că are timp, pentru că are multe „bogății strânse pentru mulți ani”. De fapt el trăia ultimele ore din viață. Posesiunile se pot aduna, dar timpul nu, el se scurge nemilos și neiertător. Cu cât ai mai multe posesiuni, cu atât lași mai mult în urmă.
  • Fiul cel mic din Luca 15 a crezut că are viață bună dacă va cheltui averea, dar nu a avut.
  • Fiul cel mare a crezut că viața lui constă în a economisi averea. Nu a cheltuit nimic cu prietenii lui.
  • Bogatul din Luca 16:19-31, credea că viața lui consta în impresia pe care o făcea prin  luxul în care trăia.

 

  • Înțelege posesiunile

 

  1. Sunt nedrepte

Nedrepte nu înseamnă necinstite, cu toate că bogăţiile pot fi câştigate în mod necistit (cartea Proverbele este plină de avertizări cu privire la moduri ilicite de a ajunge în posesia bogăţiilor). Posesiunile sunt nedrepte în sensul că de drept nu sunt ale noastre, noi doar le administrăm. Domnul Isus le numește „lucrul altuia” (v.12). Ele pot fi numite și bogății nemeritate. Ele nu sunt legate de spiritualitatea cuiva sau de vreun merit anume.

  1. Sunt înșelătoare

Sămânţa căzută între spini este cel ce aude Cuvântul; dar îngrijorările veacului acestuia şi înşelăciunea bogăţiilor îneacă acest Cuvânt, şi ajunge neroditor. (Matei 13:22)

  • Par a putea rezolva orice problemă;
  • Oferă un sentiment fals de siguranță;
  • Oferă un sentiment fals de valoare;
  • Te înșeală când vrei să te bazezi pe ele.
  1. Sunt ispititoare

Posesiunile aţâţă ce este mai murdar în firea noastră pământească: (mândrie, putere, pofte, abuzuri…); Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. (1 Timotei 6:9-10) Şi voi înjosiţi pe cel sărac! Oare nu bogaţii vă asupresc şi vă târăsc înaintea judecătoriilor? Nu batjocoresc ei frumosul nume pe care-l purtaţi? (Iacov 2:6-7)

  1. Sunt o unealtă

Ele sunt neutre din punct de vedere moral. În funcție de cine ești, de ce caracter ai, de cine este stăpânul tău,…, așa vei folosi proprietățile.

 

  • Investește în veșnicie

 

Nu este suficient să te gândești la viitor. Viitorul cel mai sigur este veșnicia. Tu nu poți lua nimic cu tine, dar poți trimite înainte. Tot ce faci pentru aici, rămâne aici! Corturile veșnice ar trebui să fie „mobilate” mai bine decât locuința temporară!

Există o viață veșnică pentru care trebuie să te pregătești acum. Domnul Isus spune că fii întunerecului, care nu au o perspectivă corectă a veşniciei, sunt mai înţelepţi decât fiii luminii pentru că îşi fac relaţii pentru viitor. Cu atât mai mult ar trebui să se preocupe de veşnicie fiii luminii! Dincolo nu te vei întâlni cu posesiunile, doar cu prietenii în care ai investit.

 

  • Fă-ţi  prieteni!

 

Este un imperativ, o poruncă! Este, de fapt, singura poruncă din acest text! Toate celelalte informații te ajută să ai mentalitatea, motivația și metoda pentru a o face.

Cum?

  • Îţi faci prieteni fiind prieten!

Ştiu că nu este simplu şi celor mai mulţi dintre noi nu le place să investim timpul necesar în relaţii, mai ales în relaţiile noi.

  • Cu bogăţiile nemeritate.

Care sunt acelea? Fă o listă cu tot ce ai şi nu meriţi, tot ce ai şi nu iei cu tine:  Timp, finanțe, vorbă bună, atitudine caldă, ajutor, rugăciune, informații importante,casa, maşina, talentele tale, îndemânîrile…

De ce?

De dragul lor, a prietenilor şi a Stăpânului tău.

Cea mai mare bogăţie este informaţia spirituală despre mântuire. Iată de ce Corneliu a fost ales să fie poarte Evangheliei pentru Neamuri:  A doua zi, s-a sculat şi a plecat cu ei. L-au însoţit şi câţiva fraţi din Iope. În cealaltă zi au ajuns la Cezareea. Corneliu îi aştepta cu rudele şi prietenii de aproape, pe care-i chemase. (Faptele apostolilor 10:24)

 

  • Fii  credincios!

 

Credincioşia este calitatea caracteristică fiilor luminii. Ea începe în finanţe, care sunt lucrurile cele mai mici, ale altuia (v.10).

Credincioşia financiară te şi califică pentru lucrarea spirituală: „adevăratele bogăţii” (v.11).

 

  • Alege-ți stăpânul (v.13)!

 

Dumnezeu sau posesiunile, sunt singurele opțiuni!

Posesiunile luptă pentru poziția de stăpân, care aparține de drept lui Dumnezeu. Posesiunile:

  • Cer întreaga atenție, acaparează viața;
  • Crează dependență;
  • Cer închinare;

Posesiunile, dacă nu le posezi te posedă!

 

  • Fii ca Isus!

 

DOMNUL ISUS a fost prietenul păcătoșilor:

  • A venit la ei;
  • A petrecut timp cu ei! A mâncat cu ei (Lc.15:1);
  • Le-a arătat dragostea! I-a atras…;
  • I-a îndrumat spre calea dreaptă;
  • A murit şi a înviat pentru ei;
  • Îi aşteaptă în veşnicie.

Prietenii Lui mântuiţi devin prieteni cu alţi păcătoşi:

În Marcu 2 este întâmplarea celor 6 prieteni: patru dintrei ei l-au dus pe al cincilea la al şaselea!

Să ne cercetăm PERSONAL:

Avem noi prieteni?

Suntem noi prieteni generoși? Prietenoși?

Sunt atrași oamenii spre noi? Doresc oamenii să fie cu noi?

Găsim noi căi de a duce oamenii spre Domnul Isus!

Avem noi credința că Domnul Isus rezolvă problema lor?

Ne asumăm riscul să facem orice pentru a ne duce prietenii la Isus?
Întrebări pentru discuţii:

Cât de ispititoare sunt posesiunile pentru credincioșii mileniului trei?

Dacă analizezi ultimii 25 de ani, este un anumit trend în acest domeniu?

Cum se vede dacă cineva este „posedat” de posesiuni?

Ca membri în bisericile baptiste, cum stăm cu prietenii?

Investim noi în a ne face prieteni pentru veșnicie?

Care ar fi, în mod practic, bogății cu care să facem lucrarea lui Dumnezeu?

Ce e mai greu, să dai bani, sau timp? De ce?

 

Păstor Dr. Timotei Rusu, timoteicorinar@gmail.com

Lector la Institutul Teologic Baptist Bucureşti

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2015

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.