2

Prezentarea candidaților la funcția de Președinte al Uniunii Baptiste din România: IONEL TUȚAC

3. Ionel TutacAm văzut lumina zilei în data de 20 septembrie 1967 în localitatea Coșteiul de Sus, județul Timiș, în familia păstorului Laurențiu Tuțac. De la tatăl meu, care a slujit 17 biserici în timpul regimului comunist, am învățat respectul față de Sfânta Scriptură, iar de la mama mea, Magdalena, am învățat dragostea față de Casa Domnului.

După absolvirea Institutului Teologic Baptist din București, în anul 1993, am fost ales păstor al Bisericii Creștine Baptiste „Harul” din Lugoj, fiind ordinat în data de 26 septembrie 1993. De atunci slujesc cu mult drag și bucurie această Biserică, alături de fratele David Nicola. După terminarea studiilor teologice am mai urmat cursurile de Jurnalistică-Sociologie ale Institutului Tibiscus din Timișoara, un curs post-universitar de management în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara și cursuri de masterat și doctorat la Covington Theological Seminary. Sunt căsătorit din anul 1991 cu Maria și Dumnezeu ne-a binecuvântat cu doi copii: Miriam (1994), în prezent studentă, și Bogdan (1996), elev în clasa a XII-a. Ambii copii sunt botezați din anul 2010 și sunt implicați în lucrarea Domnului ca învățători de copii la Școala Duminicală.

Slujirea ca păstor

Alături de fratele David Nicola, dar și în echipă cu frații Teodor Turcu, Gigel Olariu și Teofil Ciortuz, am slujit Biserica „Harul”, dar și bisericile din jurul municipiului Lugoj. În acești 22 de ani de slujire am ținut peste 3000 de predici, am botezat sute de oameni și am plantat și construit mai multe biserici. Biserica din Lugoj  avea 631 de membri în 1993, iar  astăzi  numără 1130. Este o Biserică misionară ce s-a implicat în deschiderea de noi comunități creștine în: Paniova, Ghizela, Secaș, Hezeriș, Boldur, Lugojel, Teș, Darova, Ohaba Forgaci, Măguri, Honorici. Suntem implicați în lucrarea misionară din județul Mehedinți, în localitățile Nicolae Bălcescu și Bucura, dar și în Serbia în Vladimirovăț și Satu Nou. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul unor parteneri din SUA și Germania am construit, pe ruinele unei școli evreiești, o școală creștină. Astăzi Școala „Harul” are aproape 300 de elevi, peste 70% dintre ei provenind din familii ortodoxe, catolice sau chiar musulmane.

 

Slujirea în cadrul Cultului

Prin harul lui Dumnezeu, am avut ocazia ca în ultimii 16 ani să fiu ales și în diferite slujiri în cadrul Comunității Timișoara și în cadrul Uniunii Baptiste. Mi-am început slujirea ca secretar al Comunității (1999-2003), alături de fratele Ilie Tinco, care era președinte, iar apoi, timp de 12 ani (2003-2015) am slujit ca președinte. Dumnezeu ne-a dat harul, în Comunitatea Timișoara, să vedem în acești ani noi lucrători angrenați pe ogorul Evangheliei, să putem deschide noi biserici și puncte de misiune, să putem organiza cel mai mare eveniment evanghelistic din istoria României, „Festivalul Speranței” cu Franklin Graham (2008) pe stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara sau să putem găzdui importante evenimente ale Uniunii Baptiste, în Timișoara și Lugoj. Am editat timp de 20 de ani (1993-2013) revista Comunității, „Harul”, și am sprijinit apariția revistei „Maria”. Am înțeles apoi importanța utilizării tehnologiei și a prezenței baptiste în mediul on-line și am dezvoltat site-ul Comunității, www.baptist-tm.ro

Am auzit și strigătul fraților români din Serbia, iar din anul 2003 am început un parteneriat cu bisericile românești din această țară. În anul 2003 am fost ales secretar general adjunct al Uniunii Baptiste, iar din 2007 frățietatea mi-a încredințat onoranta slujire de secretar general. O mare bucurie a fost pentru mine obținerea unui timp de emisie de 22 ore la Radio Vocea Evangheliei Timișoara (timp de 16 ani postul emitea doar 2 ore/zi) și obținerea unei licențe radio pentru Moldova Nouă.

În calitate de secretar general am fost și președinte al Casei de Pensii. Împreună cu comitetul CPA și cu angajații am reușit nu doar să protejăm fondurile, ci și să le triplăm în acești 8 ani. Pensiile au crescut în această perioadă în mod considerabil, iar facilitățile acordate de Casa noastră de Pensii sunt deosebite pentru toți cei care au trudit din greu înaintea noastră.

Slujirea în societate

Deși inițial am ezitat să candidez la președinția Uniunii, în urma votului Comunității Timișoara și a numeroaselor discuții și telefoane mi-am reconsiderat poziția, motiv pentru care vreau să stau la dispoziția frățietății. Este decizia delegaților la Congres dacă mă vor vota sau nu, dar indiferent de rezultatul votului, eu doresc să continui să slujesc cu hărnicie și credincioșie biserica locală și mișcarea baptistă din România.

Versetul pe care l-am rostit în ziua ordinării mele ca păstor, vreau să-l aștern pe hârtie și în acest material de prezentare: „Si eu voi cheltui prea bucuros din ale mele și mă voi cheltui în totul și pe mine însumi pentru sufletele voastre” (2 Corinteni 12:15).

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.