0

EXPLICATII BIBLICE: 26 Octombrie

Calendar A4-3_Page_1Tema generală a lunii Octombrie este: Misiunea în familie şi în propria localitate.

 

Data: 26.10.2014

Tema: Misiunea în propria localitate

Text: 2 Cron 7:12-15, Prov 11:11, Psalmul 127:1

Verset de aur: Prov.11:11

Ideea centrală: Biserica lui Cristos este o comunitate imlicată activ în comunitatea locală

Explicaţii contextuale și exegetice:


Sunt convins că binecuvântarea lui Dumnezeu persistă asupra unei localităţi sau a unei ţări şi datorită prezenţei celor credincioşi din ea (Prov.11:11). Cel mai bun exemplu este mijlocirea lui Avraam pentru Sodoma şi Gomora: dacă erau zece oameni buni, cetăţile erau salvate.

Acest aspect este subliniat şi în răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului (2 Cron.7:12-15). Dumnezeu, prin legământului Său cu poporul a stabilit că neascultarea duce la blestem, iar ascultarea la binecuvântări. Acestea sunt nu doar personale, dar şi publice. Fieca cetăţean se simţea responsabil nu numai de binele lui, dat şi a familiei şi naţiunii lui. Rugăciunea, smerenia, căutarea Feţei lui Dumnezeu şi pocăinţa erau cheia pentru binele ţării.

Acestea sunt toate aspecte pasive, dat fiind faptul că se ocupă de poporul evreu, care era în întregime în legământ cu Dumnezeu. Biserica lui Cristos are o provocare mult mai mare. Ea nu este una teritorială, nici etnică ci suntem împrăştiaţi ca nişte miei în mijlocul lupilor. Noi nu ne putem permite doar să ne protejăm, să ne păstrăm identitatea noastră, să ne păstrăm diferiţi de lume. Dacă acesta era mandatul, atunci o mănăstire era o variantă mai potrivită.

Biserica există pentru mântuirea oamenilor, pentru trasferul lor din Împărăţia Întunerecului în Împărăţia Fiului dragostei Lui. Acest mandat implică acţiuni direcţionate spre cei nemântuiţi.

 

Aplicaţii/ Considerente Misiologice

 

Dacă ar fi să facem un grafic cu exprimarea credinţei noastre:

  • Ce procentaj se desfăşoară în clădirea bisericii, ascuns de privirile concetăţenilor noştri?
  • Ce procentaj se desfăşoară înafara zidurilor?
  • Cât din slujirea noastră se adresează membrilor bisericii?
  • Cât se desfăşoară pentru cei nemântuiţi?

Probabil că o media bisericilor din România au un procent foarte mare din activităţi îndreptate spre membrii, în clădirea bisericii. Sper să nu fim înţeleşi greşit, adunarea bisericii în acelaşi loc pentru închinare, predicare, rugăciune…. îşi are importanţa ei, de asemenea echiparea membrilor, dar dacă acestea ocupă mai mult de 75% din timp, atenţie şi resure, direcţia nu este bună. Ultima poruncă a Domnului Isus rămâne neschimbată: „MERGEŢI şi faceţi ucenici ….”!

Nu este greşit să chemăm oamenii la biserică la Evanghelizare, şi slavă lui Dumnezeu pentru cei care vin, dar dacă nu mergem, nu ieşim, nu slujim, rezultatele vor fi cel mult ca cele pe care le avem acum.

 

Iată câteva sugestii practice:

 

  1. Implicare în viaţa comunităţii (slujire)

În orice comunitate sunt nevoi reale care depăşesc bugetul administraţiei locale. Biserica poate fi o lumină prin implicarea ei în astfel de proiecte: salubrizare, plantare de puieţi, întreţinerea unor obiective…. Acestea, făcute în Numele lui Isus sunt o misiune locală.

 

  1. Activităţi caritabile

Bisericile pot face mai mult pentru cei săraci decât membrii ei în mod individual. A avea grijă de săraci, de nevoiaşi, de orfan şi văduvă, a îmbrăca pe cel gol şi a hrăni pe cel flămând, sunt expresii cu care ne vom întâlni şi la judecată (Mat.25:34-46).

 

  1. Evenimente ocazionale

Uneori sunt evenimente locale ale obştei, legate de istoria locului, sau de oameni ai locului. Participarea la astfel de evenimente transmite un mesaj: „suntem împreună, suntem pentru comunitatea noastră, nu suntem străini, sau duşmani…”. Izolarea nu crează punţi!

 

  1. Evenimente religioase în aer liber

O biserică implicată în societate, va avea şi participarea societăţii la evenimentele ei. Cred că ar trebui folosite orice ocazie posibilă pentru a fi prezenţi şi spiritual în public. Se pot face boteze în aer liber (indicat vara), zile speciale de mulţumire, sau manifestaţii legate de sărbători (colind, înviere …), zilele Bibliei, Drumul Crucii, Marşul Învierii,… doar să fie disponibilitate şi înţelepciune.

Noi nu suntem chemaţi nici să milităm împotriva răului, nici să facem politică, aşa că evenimente revendicative sau politice nu servesc scopului bisericii. Putem avea evenimente pentru viaţă, pentru Scriptură, pentru căsătoria biblică, dar pregătite cu multă rugăciune şi cu autoritatea dată de Dumnezeu celor care lucrează cu metodele lui Dumnezeu.

 

  1. Implicarea în mass media

Mass media şi internetul sunt domenii prin care se poate pătrunde în casa şi mintea omului. Dacă am fi înţelepţi le-am folosi nu pentru a etala gunoaie ci pentru a prezenta singura ofertă pentru nevoile omului – Domnul Isus Cristos!

Lista poate continua, de aceea o las deschisă. Ea poate fi completată şi personalizată în funcţie de nevoi. Da, nu în funcţie de nevoile NOASTRE, ci ale altora! Dacă, cu adevărat, ne pasă! Dacă nu, să ne întrebăm ai cui ucenici suntem şi ce model urmăm!

Întrebări pentru discuţii:

 

Sunt eu un cetăţean care atrage binecuvântarea lui Dumnezeu peste localitatea mea?

 

Mă caracterizează smerenia, rugăciunea şi viaţa sfântă?

 

Sunt un creştin activ sau pasiv?

 

Mă implic în proiecte caritabile?

 

Mă implic în viaţa comunităţii?

 

Merg la oameni, sau aştept să vină oamenii la biserică?

 

Îmi pasă cu adevărat de oameni?

 

Urmez modelul Domnului Isus?

 

Ca biserică avem proiecte caritabile? Dar comunitare?

 

Concentrarea noastră este spre interior sau spre exterior?

 

Ce model urmăm?

Păstor Dr. Timotei Rusu, timoteicorinar@gmail.com

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.