0

UPDATE: Situatia din Africa de Vest cu privire la raspandirea virusului EBOLA

Numărul decesurilor cauzate de virusul Ebola se apropie de 730, iar cazurile raportate de infectare cu acest virus în Guinea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria au ajuns la mai mult de 1300.

Rebecca Waters, o lucrătoare creștină ce trăiește și slujește în Liberia, a împărtășit o descriere a ceea ce înseamnă confruntarea zilnică a acestui „dușman invizibil” cum este Ebola.

„Un război s-a dezlănțuit în Africa de Vest, dar acest război este diferit de celelalte. De această dată dușmanul este invizibil, furișându-se spre victimele sale pe neașteptate. Din momentul în care victima realizează că a fost atacată este doar o chestiune de câteva zile până ce aceasta moare. Asta după ce a infectat o mulțime de alte persoane care mor la rândul lor. Acest dușman este numit Ebola.

Ebola și-a înălțat prima dată hidosul cap în luna martie, în zona împădurită a Guineei. Din cauza granițelor ineficiente, boala s-a răspândit cu repeziciune în Sierra Leone și în comunitatea nordică a Liberiei.

În luna mai părea că boala se afla sub control, dar cred că asta se datora fricii și comportamentului irațional. Oamenii deveniseră temători în a se expune, așa că în momentul în care se îmbolnăveau, în loc să se ducă la un doctor, fugeau și se ascundeau. Pur și simplu ei nu înțelegeau. [Medicii] au fost fugăriți din regiunea forestieră din Guineea cu cuțite.

Sâmbătă am auzit două femei discutând părerea lor despre Ebola. Ele spuneau că multe dispensare mici s-au închis de teamă să nu vină cineva infectat de virus. Spuneau că părinții care își duc copii la medic pentru dureri de cap sau simptome de malarie, ori simplă diaree etc., sunt indrumați spre Clinica ce tratează Ebola, iar uneori este chemată și poliția pentru a-i escorta. Din acest motiv oamenii pur și simplu nu merg la medic și încearcă să se trateze singuri, punând viața altora în pericol. Mulți cred că Ebola este o înșelătorie, și chiar aceste două femei arătau că nu cred cu adevărat în existența virusului Ebola.

Organizația Samaritan’s Purse a fost in prima linie în Liberia ducând o campanie de avertizare națională și furnizând un program de educare cu privire la ce reprezintă Ebola. Totodată, organizația Samaritan’s Purse asigură consultații și îngrijiri medicale celor infectați. Ei echipează unitățile de carantină și de decontaminare și ajută pentru ca procedurile de înmormântare să se facă în siguranță.

În seara asta am dat peste un lucrător de la Samaritan’s Purse care aduna provizii. El ne-a spus că trei noi pacienți au ajuns azi… și nu au găsit loc unde să-i pună. Ne spunea că toți sunt așa descurajați, unii sunt pe punctul de a renunța. Ei sunt aici pentru a încerca să ajute, totuși întâmpină rezistență.

Această națiune care se dezvoltă prin relaționare acum este mustrată atunci când oferă o strângere de mână sau o îmbrățișare. Șoferii de taxi poartă mânuși și mască. Vânzătorii din băcănii și alții poartă de asemenea mânuși. Astă seară am fost la băcănie și înainte de a intra a trebuit să ne spălăm mâinile cu clor. Câteva restaurante și alte afaceri s-au închis până se stabilizează situația virusului Ebola. Granițele spre Liberia au fost închise cu excepția a trei puncte de trecere și două aeroporturi. În seara asta am aflat că una din principalele companii aeriene din Africa de Vest a anulat toate zborurile între Liberia și Sierra Leone.

Acest inamic invizibil trebuie să fie oprit și numai Unul singur poate să-l oprească – Prințul păcii, Jehovah Rapha. Vă rog vorbiți cu El în numele poporului vest-african, în numele celor care lucrează pe acest front, în numele celor care sunt bolnavi și încearcă să învingă, în numele nostru al tuturor celor care ne întrebăm ce să facem, cum să ajutăm și cum să fim în mod eficient luminile Lui în această lume întunecată.”

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.