1

EXPLICATII BIBLICE: 21 SEPTEMBRIE

Calendar A4-3_Page_1Septembrie 2014

Tema generală a lunii Septembrie este: Misiunea Socială.

Data: 21 Septembrie 2014

Tema: Grija față de nevoiași. Exemplul Bisericii primare

Text: Fapte 6:1-3, Iacov 1:23-27

Verset de aur: Iacov 1.27

Ideea centrală:

Biserica primară este un model de organizare și implicare în ajutorarea celor nevoiași. Inspirându-se dintr-un astfel de model, bisericile de astăzi vor putea fi cunoscute nu doar pentru învățătura lor ci și pentru implicarea lor

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

Biserica primară experimenta ”durerile creșterii”. Astăzi foarte multe biserici și-ar dori astfel de dureri ale creșterii. De ce durerile creșterii? Pentru că nu există creștere fără probleme.

Problema lor: în biserică erau două categorii de evrei, unii cari vorbeau grecește pentru că au venit în Palestina din alte națiuni și “evreii”, menționați în v 1 erau acei evrei care locuiau în Palestina și vorbeau atât ebraica și aramaica, cât și greaca.

Printre ”durerile creșterii” este și grija față de cei nevoiași. În mulțimea de oameni care alcătuiau biserica erau și multe văduve, ele fiind în categoria celor nevoiași deoarece în acea vreme văduvele erau o categorie aparte. Ele nu aveau venituri. În urma morții soțului, care era responsabil să poarte de grijă familiei din punct de vedere material, au rămas fără nici un venit. Probabil că unele dintre ele nu aveau rudenii apropiate să le ajute, deoarece ar fi fost mai întâi responsabilitatea acestora să le poarte de grijă. Așadar această categorie de nevoiași a ajuns în grija bisericii

 

Ce putem învăța de la biserica primară cu privire la ajutorarea celor nevoiași?

 

 

  • Biserica primară avea un program de ajutorare a nevoiașilor.

 

Biserica se implica în mod activ în a ajutora nevoiașii cu hrană și îmbrăcăminte.

Foarte puține biserici fac ceva continuu în acest sens,cele mai multe fac câte ceva doar ocazional.

 

 

  • Biserica primară își implică mai mulți membri în slujre.

 

V 3 au ales 7 bărbați, cu anumite calități spirituale pentru a face această lucrare. Au ales oameni cu daruri în acest domeniu de slujire. În cele mai multe biserici 90% din lucrare este făcută de 10% dintre membri.

 

  • Biserica primară este gata să își modifice forma de organizare/ structura, pentru a-și eficientiza lucrarea.

Până atunci se pare că apostolii se ocupau de toate. Acum încep să implice mai mulți membri.

Dacă auzim un lucru foarte des azi, auzim despre biserici înțepenite în anumite forme care frânează lucrarea. Mulți nu sunt gata să le schimbe. Membrii așteaptă ca păstorul să le facă pe toate.

 

 

  • Biserica folosește înțelepciune divină pentru a se ocupa de nevoiași.

 

Interesant este că toți cei 7 au nume grecești. De ce? Pentru că evreii cari vorbeau grecește s-au plâns, au cârtit. Biserica a ales ca să pună în slujire oameni care vor fi bine acceptați de cei pe care îi vor sluji.

Este foarte important ca în loc să trimitem mulți misionari străini într-un anumit loc, să ne facem timp să creștem și să echipăm misionari locali.

Aplicații/considerente Misiologice

Nevoile oamenilor nu trebuie să-i sperie pe cei din biserică. Apariția anumitor probleme nu a determinat biserica să-și înceteze slujirea, ci au căutat o modalitate mai eficientă. Uneori auzi credincioși spunând: nu ne putem implica pentru ca să nu creem probleme. Ce trebuie să știm despre probleme?

 

  • Problemele sunt o oportunitate de a ne arăta dragostea.

 

Unii spun că bisericile sunt mai cunoscute astăzi mai mult pentru spiritul de judecată decât pentru spiritul de iubire. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă bisericile ai fi mai iubitoare?

 

  • Problemele sunt o oportunitate de a exersa credința.

 

Avem sentimentul că nevoile sunt prea multe și prea mari ca să putem face noi ceva. Isus le-a spus ucenicilor ”dați-le voi să mănânce”. În fața lor erau 5000 de oameni. Prin credință, imposibilul a devenit posibil.

 

 

  • Problemele sunt un test din partea Domnului pentru credincioșia noastră.

 

Nu vom putea rezolva toate problemele, dar important este să fin credincioși și să căutăm soluții și atunci vom fi uimiți cât de multe nevoi putem întâmpina.

 

 

  • Problemele ne pot determina să căutăm soluții sau să căutăm scuze,

 

Sunt două categorii de oameni în raport cu cei nevoiași. Unii care-și caută scuze iar alții care caută soluții. Oare Domnul pe care îi apreciază?

 

Întrebări și discuții

Cine ar trebui să se ocupe de cei nevoiași, organizațiile neguvernamentale (Asociații, Fundații creștine), statul,  sau biserica? Motivați răspunsul.

 

Care sunt unele din scuzele folosite de credincioși/biserici pentru a nu se implica?

 

Când v-a cerut Domnul ultima dată să faceți ceva imposibil? L-ați văzut pe El transformând imposibilul în posibil?

 

Care sunt categoriile de nevoiași de care vă ocupați în momentul de față?

Iuga Romică

Păstor Biserica Baptistă Speranța Arad

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.