Donetsk Christian UniversityDupa ce orasele Slaviansk, Kramatorsk si alte orase din nordul Donetskului au fost eliberate de insurgentii pro-rusi, orasul Donetsk a devenit locul de adapost al bandelor inarmate ale separatistilor din intreaga regiune, afirma Oleksii Melnychuk, Presedintele Universitatii Crestine din Donetsk.

Un grup de aproximativ 2000 de soldati inarmati au intrat in oras si au ocupat caminele universitatilor, ale scolilor precum si hotelurile. 

Pe 9 iulie, un grup de indivizi inarmati, numit OPLOT, parte a separatistilor pro-rusi, a venit la Universitatea Crestina din Donetsk (UCD) si a solicitat evacuarea caminelor universitatii pentru uzul propriu. Pana la sfarsitul zilei au adus o directiva scrisa de la liderul lor in care se afirma ca din acel moment cladirile UCD intra in posesia lor pentru folosinta temporara si vor fi inapoiate la sfarsitul razboiului.

Conducerea Universitatii a fost amenintata ca in cazul in care nu da curs cererilor va fi aspru pedepsita. Desi conducerea a explicat faptul ca Universitatea este o organizatie religioasa si ca aceste prorpietati nu ar trebui folosite in scopuri militare, aceste explicatii nu au fost de niciun ajutor.

Personalul si toti studentii au fost evacuati. Guvernul ucrainean a elaborat un set de instructiuni in care se spune ca trebuie evitata orice provocare a teroristilor care ar putea pune in pericol viata sau libertatea cetatenilor. Persoanlul UCD a urmat aceste instructiuni pentru a evita orice conflict cu separatistii.

Taras Dyatlik, Directorul Departamentului de dezvoltare educationala a spus: „Separatistii au promis ca vor transforma Donetskul in al doilea Stalingrad, lucru pe care, din pacate, l-au facut deja. Mii de oameni parasesc Donetskul in fiecare zi din cauza razboiului. Toti angajatii si membrii facultatii au trebuit sa plece din campus lasandu-si toate bunurile la UCD, care are cea mai buna biblioteca teologica protestanta din fosta Uniune Sovietica.”

Universitatea Crestina din Donetsk apreciaza rugaciunile tuturor celor care mijlocesc pentru acest conflict militar.

Topics #donetsk #rechizitionata #universitatea crestina