0

„Convertiti-va la Islam, plecati sau muriti!”

„Convertiți-vă, plecați sau muriți!” Aceasta a fost ultimatumul pe care militanții mișcării Statului Islamic în Irak și Siria (ISIS) l-au dat creștinilor din Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak.

Nina Shea, director al Centrului pentru Libertate Religioasă al Institutului Hudson, a declarat că militanții islamici au eradicat orice urmă de creștinism din Mosul. „Nu a mai rămas niciun creștin în Mosul. Toți au fost scoși. Li s-a spus să se convertească la Islam sau dacă nu să moară sau să plece”, a declarat Nina.

Mosul a fost centrul comunității creștine din Irak timp de două milenii, dar este și un amplasament cu o semnificație deosebită în istoria biblică. Orașul Mosul este așezat pe vechiul amplasament al orașului Ninive, capitala brutalului imperiu Asirian și locația în care a predicat Iona din istorisirea consemnată în Biblie.

Shea a relatat faptul că luptătorii aliați mișcării ISIS au marcat proprietățile creștinilor din Mosul prin termenul arab Nasrani (Nazaritean), iar mai apoi proprietarii acestor pământuri au fost forțați să plece.

Luna trecută militanții au oferit Creștinilor din Mosul oportunitatea să intre într-un acord – dhimma – ce le-ar fi permis acestora să practice credința creștină în spatele ușilor închise după ce ar fi plătit o taxă uriașă și ar fi promis să nu facă prozelitism. Totuși, multe surse din regiune au spus că acea ofertă a fost ulterior retrasă și tuturor creștinilor li s-a spus să părăsească orașul sau dacă nu, să înfrunte execuția.

După ce jihadiștii de la ISIS au rostit ultimatumul aceștia au început să confiște toate  posesiunile creștinilor, incluzând case, mașini, îmbrăcăminte „și chiar verighetele de la nuntă, uneori cu deget cu tot dacă acestea nu ieșeau, ” a spus Shea.

Militanții au distrus și amplasamente vechi creștine cum ar fi mormântul profetului Iona, mânăstiri  și biserici datând din secolul 4, de asemenea, au ars și manuscrise creștine străvechi.

„Nu există niciun dram de toleranță pentru religie din partea acestui grup. Devin în mod rapid fanatici împotriva creștinilor. Ei urăsc creștinii. Eradichează fiecare urmă a celor 2000 de ani de istorie creștină în fiecare zonă pe care au cucerit-o, incluzând…Mosul”, a mai adăugat Shea.

Mulți creștini au găsit sprijin și protecție la luptătorii Kurzi, care se opun dominației din partea militanților ISIS.

Savanții musulmani importanți ai sunnismului au declarat că deportarea forțată a creștinilor din căminele lor nu era o adevărată reprezentare a doctrinei islamice și că Uniunea Internațională a Savanților Musulmani condamnă acțiunile lui ISIS.

Grupul terorist controlează în momentul de față o treime din Irak și Siria, un teritoriu mai vast decât Iordania, Liban și Israel luate împreună.

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.