belarusPatru membri ai Bisericii Baptiste din Gomel din Belarus au fost amendati de Curtea Districtului Sovietic in luna ianuarie a anului in curs, informeaza Forum 18. In urma apelurilor facute de credinciosii baptisti, instanta a decis sa respinga plangerile creinciosilor. Amenzile au urmat dupa ce politia locala a facut un raid in timpul intalnirilor duminicale organizate de comunitatea baptista in 22 decembrie.

Consiliul Bisericilor Baptiste refuza inregistrarea oficiala pe motiv ca exista libertate de intalnire si de inchinare. Oficialitatile din Belarus insista asupra faptului ca toate activitatile religioase neinregistrate sunt ilegale.

Pe 28 ianuarie judecatorul de caz l-a gasit vinovat pe pastorul local vinovat de incalcarea Codului Administrativ si l-a amendat cu echivalentul a 240 de euro. Conform verdictului, pastorul a organizat servicii religioase in cadrul Consiliului Bisericilor Crestine Baptiste Evanghelice fara consimtamantul Comitetului Executiv din Gomel si a incalcat procedura de organizare a evenimentelor publice.

In aceeasi zi, alti doi membri au fost amendati pentru ca au fost gasiti vinovati de participarea la servicii neautorizate de inchinare. Amenda pentru ei a fost echivalentul a 100 de euro. De asemenea, si proprietarul cladirii si totodata diacon al bisericii a fost amendat pentru gazduirea de servicii religioase neautorizate si pentru folosirea improprie a unei cladiri rezidentiale.

Toti credinciosii baptisti au facut apel impotriva pedepselor aplicate respingand acuzatiile subliniind faptul ca in conformitate cu prevederile constitutionale au dreptul de a-si exercita credinta. Singurul mod in care Constitutia reglementeaza exercitarea drepturilor religioase este atunci cand spune ca aceste drepturi trebuie exercitate fara a incalca drepturile altor persoane.

Raidul politiei din decembrie 2013 a fost cel de-al treilea raid din acel an. Anterior, politia a mai verificat cladirea si in februarie si in aprilie.

Topics #amenda #baptist #gomel