1

Bisericile baptiste in perioada regimului Antonescu

Marti, 18 februarie a avut loc simpozionul stiintific „Bisericile Baptiste din Romania in perioada regimului Antonescu.” Evenimentul a fost gazduit la capela  Institutului Teologic Baptist din Bucuresti. Acesta este cel de-al doilea demers stiintific organizat sub egida Centrului pentru credinta si cultura care functioneaza in cadrul Facultatii de Teologie Baptista din Universitatea din Bucuresti.

Vorbitorii principali la acest eveniment au fost Dr. Otniel Ioan Bunaciu, Decanul Facultatii de Teologie Baptista din Bucuresti care a prezentat un material cu privire la istoria baptistilor in perioada mai sus amintita mentionand faptul ca persecutia nu este un element care se limiteaza strict la aceasta perioada istorica, ci este un fenomen care a fost prezent in intreaga istoriea baptistilor din intreaga lume. El a mai aratat de asemenea faptul ca istoria ar trebui sa fie un subiect care sa ne preocupe pe toti, in special prin prisma faptulului ca asta ne ajuta sa identificam felul in care vorbeste Dumnezeu in istorie in aceasta parte de lume. Cu alte cuvinte, istoria si hermeneutica sau interpretarea ei ne ofera o imagine de ansamblu a felului in care Dumnezeu este implicat activ in istorie.

Cel de-al doilea vorbitor, Dr. Viorel Achim, cercetator stiintific de gradul I la Institutul de Istorie Nicolae Iorga din Bucuresti din cadrul Academiei Romane, a prezentat o serie de documente si evenimente istorie documentate stiintific din istoria antebelica a credinciosilor evanghelici si a baptistilor in particular. Viorel Achim este autorul volumului Politica regimului Antonescu faţă de cultele neoprotestante aparut la Editura Polirom. Autorul a subliniat faptul ca in decursul acestei perioade, credinciosii evanghelici au fost pusi in fata unor persecutii exercitate de autoritati, dar cu toate acestea ei au reusit, prin cateva voci, in opinia vorbitorului – neunitare, sa isi faca cunoscute optiunile religioase. A fost evocata si situatia evreilor care erau membri ai cultelor evanghelice si care au fost supusi unei duble persecutii. Atat pentru faptul ca erau evrei cat si pentru faptul ca erau „sectanti”.

Simpozionul s-a incheiat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri.

Au mai fost prezenti si Virgil Achihai – Presedintele Aliantei Evanghelice, Ben Oni Ardelean – senator, Daniel Maris – Rectorul Institutului Teologic Baptist din Bucuresti alaturi de profesori, studenti, cercetatori si persoane interesate de evolutia istorica a evanghelicilor si a baptistilor in particular.

ro.

 

Revista Crestinul Azi

One Comment

  1. In primul rind ,acesti domni profesori ar trebui sa stie ca baptistii sunt protestanti si nu neoprotestanti, iar cei romani chiar daca nu au aparut la 1609, nu fac exceptie.
    In al doilea rind baptistii romani s-au dovedit a fi mari aparatori de neam si tara;din totdeauna am murit pentru ea si ne-am rugat pentru binele ei.
    Si ar mai fi multe alte asemenea rinduri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.