2

Problema evangheliei prosperitatii

prosperitateConform lui Deji Ayegboyin, Președinte și Director executiv al Convenției Baptiste Nigeriene, evanghelia prosperității a influențat un mare număr de credincioși dintr-un spectru larg al credinței creștine.

„Este evident că învățătura cu privire la prosperitate este un fenomen care transcede granițele denominaționale. Această învățătură poate fi găsită la diferite niveluri în prostestantism, penticostalism și în bisericile carismatice.”

Ayegboyin care a susținut un material la BICTE a spus câ „învățătura despre prosperitate are rădăcinile în Statele Unite, iar acum este foarte populară în partea de sud a Atlanticului, în special în Africa.” El a afirmat că mulți lideri din cadrul mișcării evangheliei prosperității au originea în bisericile și tradițiile evanghelice sau au fost crescuți sub influența organizațiilor evanghelice parabisericești.

Liderul baptist nigerian a fost în general critic cu privire la mișcarea evangheliei prosperității despre care a spus că are o influență extinsă în Nigeria și în țările din vestul Africii precum Ghana. Mulți susținători, a spus el, „au renunțat la dogmele fundamentale ale credinței evanghelice, incluzând aici autoritatea și prioritatea bibliei ca și Cuvânt al lui Dumnezeu și la centralitatea crucii lui Hristos.”

Este evident, a afirmat el, „că învățăturile celor care promovează agresiv evanghelia prosperității sunt false și nebiblice, iar impactul lor asupra multor biserici este dezastruos din punct de vedere pastoral și nesănătos din punct de vedere spiritual.”

Ayegboyina insistat asupra faptului că „este complet nebiblic să înveți că bunăstarea spirituală poate fi măsurată doar în termenii prosperității materiale sau că bogăția este întotdeauna un semn al binecuvântarii lui Dumnezeu, ori că sărăcia sau boala su chiar moartea prematură este întotdeauna un semn al blestemului divin sau uman.

El a declarat că este epriculos „să spunem că succesul în viață se datorează în întregime zbaterilor sau inteligenței noastre. Aceste elemente ale învățăturii despre prosperitate sunt practic identice cu „gândirea pozitivă” și cu alte genuri de tehnici de „auto-sugestie” care trebuie respinse.”

Ayegboyin s-a plâns că prea multe persoane au fost păcălite de așteptările false inerente învățăturilor despre prosperitate și când astfel de așteptări nu sunt împlinite oamenii renunță sau își pierd credința în Dumnezeu. „Este trist faptul că în unele cazuri învățătura despre prosperitate supralicitează bogăția individuală și succesul fără a sublinia nevoia de a da socoteală.”

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.